Φωτεινή Αγραφιώτη: Η γυναίκα που αλλάζει τον κόσμο της Βιομετρίας (vid) | Pagenews.gr
Pagenews Team 29 Ιανουαρίου 2018, 08:27

Η Φωτεινή Αγραφιώτη είναι ιδρυτής του Architech Labs. Είναι μία από τους δημιουργούς του βραχιολιού Nymi, της πρώτης συσκευής στον κόσμο που χρησιμοποιεί ως «κωδικό» τον παλμό της καρδιάς του χρήστη προκειμένου να ξεκλειδώσει και να του παρέχει πρόσβαση στις ψηφιακές του συσκευές.

Κατάγεται από την Κοζάνη και είναι απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης. του Πολυτεχνείου Κρήτης. Έφυγε από την Ελλάδα προκειμένου να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Σύντομα έλαβε τη διάκριση “Εφευρέτης της Χρονιάς” το 2012 από το πανεπιστήμιο για τη βιομετρική τεχνολογία HeartID, μέσω της οποίας επικυρώνεται η ταυτότητα του χρήστη με βάση τον καρδιακό του παλμό.

Η Ελληνίδα επιστήμονας μαζί με τον Karl Martin δημιούργησαν το βραχιόλι Nymi, το οποίο ανιχνεύει και χρησιμοποιεί ως «κωδικό» τον παλμό της καρδιάς του χρήστη προκειμένου να ξεκλειδώσει και να του παρέχει πρόσβαση στις ψηφιακές του συσκευές. Πιστεύουν ότι το βιομετρικό στοιχείο μέσω του οποίου λειτουργεί το καθιστά ανώτερο από άλλες συσκευές που χρησιμοποιούν το δακτυλικό αποτύπωμα, την ίριδα ή την αναγνώριση προσώπου.

Τον Οκτώβριου του 2014, έγινε Διευθύνων Σύμβουλος Καινοτομίας στην εταιρεία Architech, που ασχολείται με τον σχεδιασμό λογισμικού. Παρέμεινε σε αυτή την θέση έως και τον Φεβρουάριο του 2016. Την ίδια περίοδο, η Ελληνίδα επιστήμονας ίδρυσε το εργαστήριο Architech Labs προκειμένου να ερευνηθεί η αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και ηλεκτρονικού υπολογιστή.

“Στόχος μου είναι να δημιουργήσω τεχνολογίες που να κατανοούν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Πειραματίζομαι με το πεδίο της μηχανικής που μελετά τα ανθρώπινα συναισθήματα. Πιστεύω ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι το τελευταίο εμπόδιο για την ουσιαστική αλληλεπίδραση ανθρώπου – ηλεκτρονικού υπολογιστή και είμαι ενθουσιασμένη που εργάζομαι πάνω σε αυτό”, είχε δηλώσει η Φ. Αγραφιώτη.

Το 2017, όπως αναφέρει το ellines.com, συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους 40 διακεκριμένους νέους του Καναδά κάτω των 40 ετών. Τα βραβεία «Canada’s top 40 under 40» έλαβαν νέοι ηλικίας κάτω των 40 ετών με σημαντική συμβολή στην έρευνα, την τεχνητή νοημοσύνη, την καινοτομία και το επιχειρείν.

TAGS: