Διεθνή

Κύπρος: Επί ποδός υποψήφιοι και επιτελεία για το δεύτερο γύρο των εκλογών

Κύπρος: Επί ποδός υποψήφιοι και επιτελεία για το δεύτερο γύρο των εκλογών
Ο Νίκος Αναστασιάδης, έκοψε πρώτος το νήμα την Κυριακή με 35,5% και φιλοδοξεί για μια δεύτερη προεδρική θητεία, η οποία θα είναι και η τελευταία.

Επί ποδός βρίσκονται τα επιτελεία των δύο «μονομάχων» των προεδρικών εκλογών της Κύπρου, του Νίκου Αναστασιάδη και του Σταύρου Μαλά, ενόψει του δεύτερου γύρου της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, έκοψε πρώτος το νήμα την Κυριακή με 35,5% και φιλοδοξεί για μια δεύτερη προεδρική θητεία, η οποία θα είναι και η τελευταία. Ο Σταύρος Μαλάς ήρθε δεύτερος με 30,3% και θέλει τη νίκη για να πάρει από το Νίκο Αναστασιάδη τη «ρεβάνς» των προεδρικών του 2013, όταν ήρθε δεύτερος με 42,52% και Πρόεδρος εξελέγη με 57,46% ο Νίκος Αναστασιάδης.

Η ηγεσία του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ότι τώρα ο Σταύρος Μαλάς έχει πολλές πιθανότητες να εκλεγεί αφενός λόγω της μικρής διαφοράς που τον χωρίζει από τον Νίκο Αναστασιάδη και αφετέρου γιατί κρίνουν ότι ο υποψήφιος τους θα «εισπράξει» το μεγαλύτερο μέρος από το 25,74% που πήρε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Βέβαια επί του παρόντος η θέση του ΔΗΚΟ είναι ότι Αναστασιάδης και Μαλάς είναι -ιδιαίτερα στο Κυπριακό- «εξίσου επικίνδυνοι πολιτικοί».

Σύμφωνα με τους αναλυτές ακόμη και αν ο κ. Παπαδόπουλος και το ΔΗΚΟ ταχθούν ανοιχτά υπέρ του Σταύρου Μαλά δεν είναι βέβαιο ότι θα πειθαρχήσει όλο το κόμμα καθώς υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες με την οικονομική πολιτική του ΑΚΕΛ. Δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία πενταετία το ΔΗΚΟ στήριξε την -κατά το ΑΚΕΛ- «νεοφιλελεύθερη» πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη στην οικονομία. Επίσης παραμένει ερωτηματικό το πώς θα κινηθούν οι οπαδοί της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης και του Κινήματος Οικολόγων που απορρίπτουν ως μορφή λύσης του Κυπριακού την Διζωνική, Δικοινοτική, Ομοσπονδία (ΔΔΟ). Εξ άλλου το χθεσινό αποτέλεσμα έδειξε ότι το 65,8% είναι υπέρ της λύσης της ΔΔΟ, την οποία υιοθετούν οι Αναστασιάδης και Μαλάς.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο επιτελείο του Ν. Παπαδόπουλου σύσκεψη του ιδίου με τους αρχηγούς των κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητα του. Μελετήθηκαν τα δεδομένα για να καθορίσουν τα προσεχή βήματα τους για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει απόφαση ότι θα κινηθούν ενιαία, παρόλο που υπέρ της ενιαίας στάσης τάχθηκαν με δημόσιες δηλώσεις τους ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους. Τα σενάρια είναι τρία α) στήριξη Ν. Αναστασιάδη, β) στήριξη Σ. Μαλά και γ) ψήφος κατά συνείδηση (απόψε θα συνεδριάσουν το Π.Γ. της ΕΔΕΚ, η Κ.Ε. των Οικολόγων και το Ε.Γ. της Αλληλεγγύης).

Στο στρατόπεδο του Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος εξασφάλισε 2,18% λέγεται ότι η όποια απόφαση για το δεύτερο γύρο θα ληφθεί με πολιτικά και μόνο κριτήρια. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Λιλλήκας -αν και προεκλογικά το διέψευσε- μπορεί να στηρίξει Αναστασιάδη εφόσον λάβει διαβεβαίωση πως το 2019 θα προταθεί για επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρότι το επιτελείο Λιλλήκα και η Συμμαχία Πολιτών δεν έχουν λάβει απόφαση για τη στάση που θα τηρήσουν στον δεύτερο γύρο, η βουλευτής Άννα Θεολόγου, με δήλωσή της, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της στήριξης του Σταύρου Μαλά. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται ακόμα και ανεξαρτητοποίηση της κ. Θεολόγου με αποτέλεσμα ο κ. Λιλλήκας να μείνει σε μια τέτοια περίπτωση ο μοναδικός βουλευτής του κόμματος, αφού έχει προηγηθεί η αποχώρηση και ανεξαρτητοποίηση του Παύλου Μυλωνά, ο οποίος υποστήριξε την υποψηφιότητα Ν. Παπαδόπουλου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα αναμένει τα πολιτικά κόμματα να ολοκληρώσουν τις εσωκομματικές τους διαδικασίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνέστησε υπομονή λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτος σεβασμός προς τα κόμματα και, πρόσθεσε, «ακολούθως θα πράξουμε». Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Αναστασιάδης είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι έτοιμος για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments