Αλέξης Τσίπρας σε Ρούβεν Ρίβλιν: Να κάνουμε γενναία βήματα για την ειρήνη | Pagenews.gr
Pagenews Team 29 Ιανουαρίου 2018, 13:40

Σημαντική χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Ρούβεν Ρίβλιν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου.«Έρχεστε σε μια συμβολική στιγμή», είπε ο πρωθυπουργός καθώς «πριν δυο ημέρες ήταν η Διεθνής Ημέρα Ολοκαυτώματος» τόνισε ενώ μίλησε για την ανάγκη να γίνουν γενναία βήματα για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

«Η ελληνική εβραϊκή κοινότητα υπέφερε πολλα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας. Η κοινή μας ιστορία είναι μάθημα για το μέλλον υπογράμμισε εξάλλου ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις στενές διμερείς σχέσεις των δυο χωρών (Ελλάδας-Ισραήλ). 

Ο Αλέξης Τσιπρας τόνισε την ανάγκη της συνεργασίας ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της περιοχής κυρίως στον τομέα της ασφαλείας και πρόσθεσε: «Να κάνουμε τα γενναία βήματα για την Ειρήνη και τη σταθερότητα».

Υπογραμμίζοντας από την πλευρά του και ο Ισραηλινός Πρόεδρος τις σημαντικές διμερείς σχέσεις και την εμβάθυνσή τους, δήλωσε: «Είναι η μοίρα μας να ζούμε μαζί και να μετατρέψουμε την Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε "παράδεισο", όλοι μαζί Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Ιορδανία».

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Τρίτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ρούβεν Ρίβλιν θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να θέσουν το θεμέλιο λίθο στο Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Νωρίτερα, είχε περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε τη στήριξη του Ισραήλ στα κρίσιμα εθνικά θέματα της Ελλάδας, στέλνοντας ταυτόχρονα πολλαπλά μηνύματα για το ονομοτολογικό της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό αλλά και την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας και Αλβανίας σε συνάρτηση με τον σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων. 

Ο κ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Ισραηλινό Πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο, υπογράμμισε ακόμη ότι επιζητούμε την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, την καταπολέμηση της τρομοκρατικής βαρβαρότητα του ISIS και επιδιώκούμε όπως είπε, «τη λύση του παλαιστινιακού, λύση που να εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια και στους δύο λαούς».

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός Πρόεδρος αφού μίλησε με θερμά λόγια για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, τόνισε πως Ελλάδα και Ισραήλ έχουν κόκκινες γραμμές και «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να τις προσπεράσουμε. Αρκετά με τους πολέμους. Να βρεθούν λύσεις χωρίς να προσπερνάνε τις κόκκινες γραμμές», είπε ο κ. Ρίβλιν για προσθέσει πως «η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Ο κ. Παυλόπουλος αμέσως μετά πήρε το λόγο, λέγοντας ότι «η Ελλάδα ακολουθεί τη θέση που έχει διαμορφώσει η Ε.Ε και ελπίζουμε το ζήτημα να λυθεί». Η Ελλάδα ακολουθεί αυτή την γραμμή, πρόσθεσε, και «διόλου δεν αλλάζει τη βούλησή μας να δούμε το Ισραήλ όλο και πιο κοντά στην Ε.Ε».

TAGS: