Διεθνή

Καταλονία: Αναβολή στον διορισμό Πουτζντεμόν ως επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης

Καταλονία: Αναβολή στον διορισμό Πουτζντεμόν ως επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης
Αναβάλλεται η κοινοβουλευτική συνεδρίαση για τον διορισμό του Κάρλες Πουτζντεμόν ως επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του καταλανικού κοινοβουλίου Ρότζερ Τόρεντ.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου στην Καταλονία σημείωσε ωστόσο ότι ο αυτοεξόριστος αυτονομιστής ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν διατηρεί "κάθε δικαίωμα" στον διορισμό του και είναι ο μόνος υποψήφιος για τη θέση αυτή.

"Η σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας (…) αναβάλλεται, αλλά υπό καμία συνθήκη δεν ματαιώνεται (…) δεν θα παρουσιαστεί άλλος υποψήφιος", σημείωσε ο Τόρεντ, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα κάποια άλλη ημερομηνία για τη διεξαγωγή της.

Λίγο πριν ανακοινώσει την αναβολή της συνεδρίασης, ο Τόρεντ κατηγόρησε εξάλλου το Συνταγματικό Δικαστήριο –το οποίο είχε απαγορεύσει τον διορισμό του Πουτζντεμόν χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει δικαστική άδεια για να παραστεί αυτοπροσώπως στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση– ότι "παραβιάζει τα δικαιώματα εκατομμυρίων Καταλανών".

Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι προειδοποιούσε σε ανακοίνωσή του για τους κινδύνους που διατρέχει ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου αν προχωρήσει στον διορισμό του Πουτζντεμόν παρά την απαγόρευσή του από την δικαιοσύνη.

"Το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως συμβαίνει παντού, θα πρέπει να σέβεται τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου", σημείωνε ο Ραχόι.

"Αν δεν σεβαστεί μια απόφαση των δικαστηρίων, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου μπορεί αναμφίβολα να θεωρηθεί υπεύθυνος γι’ αυτό", υπογράμμιζε ο Ισπανός πρωθυπουργός. Μέχρι εκείνη την ώρα ο Τόρεντ δεν είχε ανακοινώσει κάτι σχετικά με την προβλεπόμενη για σήμερα στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) συνεδρίαση του κοινοβουλίου για τον διορισμό του Πουτζντεμόν παρά την απαγόρευσή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments