Ελλάδα

Υπουργείο Υγείας: Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι για το κάπνισμα – Νέα εγκύκλιος με τσουχτερά πρόστιμα

Υπουργείο Υγείας: Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι για το κάπνισμα – Νέα εγκύκλιος με τσουχτερά πρόστιμα
Με μία νέα εγκύκλιο, ο Ανδρέας Ξανθός ζητεί να ενταθούν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο, καλώντας τα αρμόδια όργανα να επιδεικνύουν αυστηρότητα στην τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Σε νέα εγκύκλιό του, το υπουργείο Υγείας ζητά από τους αρμόδιους φορείς να τηρείται αυστηρά ο αντικαπνιστικός νόμος

Τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ και για όσους καπνίζουν σε χώρους που δεν επιτρέπεται από 50 έως 500 ευρώ.

Οι οδηγοί που επιμένουν να ανάβουν τσιγάρο στο αυτοκίνητο, παρουσία παιδιών κάτω των 12 ετών, κινδυνεύουν με αφαίρεση διπλώματος για έναν μήνα αλλά και πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το κάπνισμα σε ΙΧ που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, το πρόστιμο είναι 1.500 ευρώ για τον καπνιστή- ανεξάρτητα από το αν είναι οδηγός- το οποίο διπλασιάζεται αν πρόκειται για άτομο που οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Επιπλέον, οι οδηγοί των οχημάτων με ανήλικους στο οποίο καπνίζει κάποιος θα επιβάλλεται αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για ένα μήνα, για κάθε παράβαση, ακόμη κι αν δεν την διέπραξαν οι ίδιοι αλλά κάποιος άλλος που επιβαίνει στο όχημα.

Που απαγορεύεται το κάπνισμα: 

– Σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στα εξής σημεία:

– Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας.

– Στους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας.

– Στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής.

– Στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές.

– Στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων.

– Στα παντός είδους κυλικεία.

-Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων.

-Ως “εσωτερικός χώρος” νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενηοροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

– Στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων.

– Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

– Στους χώρους πώλησης προϊόντων καπνού αναρτάται σε εμφανές σημείο ένδειξη σχετικά με την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.

Από τις αντικαπνιστικές διατάξεις εξαιρούνται τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική, εμβαδού άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων και στα καταστήματα όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια.  

Στους χώρους αυτούς, μπορούν να δημιουργούνται χώροι καπνιζόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ένα δεύτερο του συνολικού εμβαδού του καταστήματος.  Για τη δημιουργία τέτοιων χώρων καταβάλλεται ετήσιο τέλος ποσού 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρα. 

Αναλυτικά η εγκύκλιος εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments