Τουρκία: Αποφυλακίζεται ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας | Pagenews.gr
Pagenews Team 31 Ιανουαρίου 2018, 16:19

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την υπό όρους αποφυλάκιση του Τανέρ Κιλίτς, προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, ο οποίος κρατείται από τον Ιούνιο του 2017.

Ο κ. Κιλίτς κατηγορείται για συμμετοχή στο δίκτυο του Τούρκου – αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ – ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος φέρεται από την Άγκυρα ως ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Το δικαστήριο αποφάσισε να αποφυλακιστεί ο Τ. Κιλίτς και η δίκη του αναβλήθηκε για τις 21 Ιουνίου, δήλωσε ο συνήγορός του Μουράτ Ντιντζέρ.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο επικεφαλής του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία είχε κατεβάσει την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ByLock, την οποία χρησιμοποιούσαν οι υποστηρικτές του Φ. Γκιουλέν για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ο ίδιος αρνείται κάθε σχέση με το δίκτυο αυτό, όπως και ότι είχε κατεβάσει τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Η Διεθνής Αμνηστία βεβαιώνει ότι παρουσίασε στις δικαστικές αρχές πολλές μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων που διαπίστωσαν ότι δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του ByLock στο κινητό τηλέφωνο του κατηγορουμένου.

Η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα. Συγγενείς και συνεργάτες του Κιλίτς, που βρίσκονταν στην αίθουσα για να τον υποστηρίξουν, έκλαιγαν και αγκαλιάζονταν, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που παρακολούθησε τη συνεδρίαση.

Εκτός του κ. Κιλίτς, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι άλλοι 10 ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μεταξύ αυτών, η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Ιντίλ Εσέρ, ο Γερμανός Πέτερ Στόιτνερ και ο Σουηδός Αλί Γκαραβί. Όλοι τους κατηγορούνται για παροχή βοήθειας σε τρεις «τρομοκρατικές οργανώσεις»: το ισλαμιστικό κίνημα του Γκιουλέν, το Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK) και το ακροαριστερό Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα – Μέτωπο (DHKP-C). Όλοι οι άλλοι κατηγορούμενοι είχαν αποφυλακιστεί στα τέλη Οκτωβρίου.

TAGS: