Παιδί

Εκπαίδευση στη Στέγη: Προγράμματα για παιδιά, εφήβους και ενήλικες

Εκπαίδευση στη Στέγη: Προγράμματα για παιδιά, εφήβους και ενήλικες
Εκπαίδευση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για μεμονωμένους επισκέπτες και σχολικές ομάδες.

Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για τον Φεβρουάριο περιλαμβάνει εργαστήριο συναισθημάτων για βρέφη και νήπια, εργαστήριο ρομποτικής για παιδιά, εργαστήριο διαδικτυακής τέχνης και εργαστήριο κινηματογράφου για εφήβους, εργαστήριο χορού για ανθρώπους άνω των 65 ετών, εργαστήριο χορού για βλέποντες και μη βλέποντες ενηλίκους, εργαστήριο εκπαιδευτικών για τους εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης και χρήσης των βιβλίων.

Τα εργαστήρια της Στέγης ανοίγουν συζητήσεις, το μυαλό και τις αισθήσεις, σε νήπια, παιδιά, εφήβους και ενηλίκους.

Για βρέφη και νήπια / Για όλη την οικογένεια

Εργαστήριο συναισθημάτων για όλη την οικογένειαΑπό την αγκαλιά των γονιών στην αγκαλιά της ομάδαςΑπευθύνεται σε: Γονείς και βρέφη από 10 μηνών έως 2,5 ετών

Ημερομηνίες:

4ος Κύκλος | Τις Κυριακές, 25 Φεβρουαρίου και 4, 11 & 18 Μαρτίου 20185ος Κύκλος | Τις Κυριακές, 15, 22 & 29 Απριλίου και 6, 13 & 20 Μαΐου 2018Ώρες: 11:00-12:30Εργαστήριο 4 | 20 € το κάθε παιδί και 20 € ο κάθε γονέας (και για τις 4 συναντήσεις)Εργαστήριο 5 | 30 € το κάθε παιδί και 30 € ο κάθε γονέας (και για τις 6 συναντήσεις)

Η κίνηση είναι ένας από τους ομορφότερους τρόπους εξωλεκτικής επικοινωνίας. Κίνηση, λοιπόν, και χορός για βρέφη, παιδιά και γονείς, με πολλές αγκαλιές, ασκήσεις και ερεθίσματα που διεγείρουν τις αισθήσεις και τα αντανακλαστικά των παιδιών, με παιχνίδια και διασκέδαση για όλη την οικογένεια!

Ένα εργαστήριο για τους μικρούς και τις μικρές μας σίφουνες! Σκαρφαλώματα, σωματικά παιχνίδια και άπειρα ερεθίσματα γίνονται αφορμή για να ξεδιπλώσετε εσείς, οι γονείς, τη δημιουργικότητά σας, αλλά και για να αναπτύξουν τα βρέφη την κίνησή τους με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Τα μωράκια θα λικνιστούν μέσα στην αγκαλιά σας, θα κινηθούν στον χώρο παραμένοντας σε σωματική επαφή με εσάς, θα σκαρφαλώσουν, θα κυλιστούν, θα ταξιδέψουν ακόμα και σε μια βάρκα από… ύφασμα.

Ήχοι από μουσικά όργανα, πέταλα και υφάσματα με πούλιες, σαπουνόφουσκες, χρωματικές αντιθέσεις και αντανακλάσεις, βότανα, ακόμα και φρούτα και λαχανικά δίνουν το ερέθισμα για παιχνίδι και εξερεύνηση! Με τη βοήθεια των συντονιστών, θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε τις αντανακλαστικές κινήσεις των παιδιών και να δουλέψετε την κινητικότητα, τον συντονισμό, την ισορροπία, το σκαρφάλωμα και τα πρώτα άλματά τους. Και ασφαλώς, δεν είναι μόνο τα μωράκια που θα περάσουν τόσο καλά. Γιατί και εσείς θα χορέψετε, θα παίξετε, θα γελάσετε και θα νιώσετε ακόμα πιο έντονα τη δύναμη και την ομορφιά της εξωλεκτικής επικοινωνίας.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται φέτος σε πέντε κύκλους, με πέντε αντίστοιχες θεματικές: την ομαδικότητα, τον χώρο, τις αισθήσεις, τη φύση και τα συναισθήματα. Κάθε κύκλος είναι και ένα νέο δημιουργικό μονοπάτι, με πολύ χορό, κίνηση και αμέτρητες αγκαλιές.

4ος Κύκλος: Φύση (Τις Κυριακές, 25 Φεβρουαρίου και 4, 11 & 18 Μαρτίου 2018)Αέρας, φυσάω, σφυρίζω, με βεντάλιες, μύλους, υφάσματα που ανεμίζουν, σαπουνόφουσκες…Θάλασσα, κύματα, νερό, σταγόνες πάνω σε χαρτόνι του μέτρου με σφουγγάρια.Φως, σκιά, ήλιος, ζέστη, κρύο, αντανακλάσεις με μικρά καθρεφτάκια, υφάσματα με πούλιες που ιριδίζουν….Φύλλα, κλαδάκια, πέταλα και λουλούδια, ζωάκια, άχυρο, η παλέτα των χρωμάτων της φύσης.

5ος Κύκλος: Συναισθήματα (Τις Κυριακές, 15, 22 & 29 Απριλίου και 6, 13 & 20 Μαΐου 2018)

Χαρά, γέλιο, γαργαλητό, μπιτ και χορός ρυθμικός, τραγούδια και πάρτι.Μοιράζομαι, παίρνω και δίνω, ανταλλαγή, ζήλια, παρηγοριά.Έκπληξη, χάνω και βρίσκω, κρύβομαι, κούκου-τσα.Μεταμφιέζομαι με ρούχα και παπούτσια μεγάλων, παιχνίδια ρόλων, φόβος, χρήση καπέλων και αξεσουάρ.

Συντελεστές

Σάνια Στριμπάκου: Χορογράφος, χορεύτρια και παιδαγωγόςΜοίρα Ραπανάκη: Εικαστικός και παιδαγωγός

http://www.sgt.gr/gre/SPG1985/

Για παιδιά

Φτιάξε ένα ρομποτικό… χέρι!Απευθύνεται σε: Παιδιά 9-13 ετών με και χωρίς κινητική αναπηρίαΗμερομηνίες: Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018Ώρες: 11:00-14:00Κόστος συμμετοχής: 20 € (και για τις δύο συναντήσεις)

Νιώθεις και χάκερ και επιστήμονας; Αυτό είναι το εργαστήριό σου! Εδώ, θα φτιάξουμε μαζί, από το Α έως το Ω, έναν ρομποτικό βραχίονα που θα μπορεί να σηκώνει ένα μπουκάλι νερό ή να συμμετέχει ακόμα και σε αγώνες… ταχύτητας!

Νομίζεις ότι είναι αδύνατον; Κι όμως! Το να φτιάξει κανείς ένα προσθετικό χέρι που να εκτελεί βασικές καθημερινές κινήσεις είναι θέμα προγραμματισμού, δηλαδή… coding!

Σε αυτό το εργαστήριο biohacking (για όσους αισθάνονται και επιστήμονες και χάκερ) θα σχεδιάσουμε και θα κατασκευάσουμε ένα ρομποτικό χέρι! Πώς; Αυτό είναι το καλύτερο: με τουβλάκια LEGO! Θα «χακάρουμε» λοιπόν το αγαπημένο μας παιχνίδι, τα τουβλάκια LEGO, θα τα δούμε αλλιώς και θα τα μετατρέψουμε σε ρομποτικό βραχίονα.

Και να πώς θα δουλέψουμε: πρώτα θα μελετήσουμε και θα αναλύσουμε το πρόβλημα που καλούμαστε να λύσουμε, θα γνωρίσουμε καλά την ανατομία του καρπού και των δαχτύλων, θα δοκιμάσουμε διάφορες τεχνικές, όπως το gripper (αρπάγη), τα digits (δάχτυλα), αλλά και ένα μοντέλο συστήματος προσαρμογής με τη χρήση υποπίεσης – θα σου δείξουμε από κοντά, μην ανησυχείς! Μετά, θα προσθέσουμε αισθητήρες στο «έξυπνο χέρι» και θα το προγραμματίσουμε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, έτσι ώστε να μπορεί να εκτελεί μια σειρά από λειτουργίες: π.χ. να μας βοηθήσει να πιούμε νερό από ένα μπουκάλι, αλλά και να παίξουμε σε έναν αγώνα δεξιότητας και ταχύτητας, με αλλά και χωρίς τον προσθετικό ρομποτικό βραχίονα.

Θα ακολουθήσουμε δηλαδή όλα τα στάδια εργασίας, από το Α έως το Ω. Θα δούμε στην πράξη πώς βρίσκουν οι προγραμματιστές λύσεις, πώς περνάνε από την ιδέα στην υλοποίηση με τη δημιουργία ενός μοντέλου-αντικειμένου (το στάδιο του prototyping: κατασκευή, προγραμματισμός, δοκιμές, βελτιώσεις) και πώς τεστάρουν στο τέλος τη δημιουργία τους. Ένα αντικείμενο που μπορεί μάλιστα να βοηθήσει τόσους και τόσους ανθρώπους, κάνοντας την καθημερινότητά τους ευκολότερη!

ΣυντελεστήςΑντώνης Κάνουρας: Μηχανικός Ρομποτικής – Ιδρυτής Robotixlab

http://www.sgt.gr/gre/SPG2084/

Για εφήβους

Εργαστήριο διαδικτυακής τέχνης για εφήβουςΈνα εργαστήριο για έφηβους εφευρέτεςΑπευθύνεται σε: Εφήβους 14-17 ετώνΗμερομηνίες: Τα Σάββατα, 24 Φεβρουαρίου και 3, 10, 17, 24 & 31 Μαρτίου 2018Ώρες: 12:00-15:00Κόστος συμμετοχής: 45 € (και για τις έξι συναντήσεις του κύκλου)

Ξέρεις ποιο είναι το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο; Το Διαδίκτυο! Ο εικαστικός Νίκος Βογιατζής θα γίνει ο ξεναγός σου και θα σου συστήσει σπουδαίους καλλιτέχνες της Net Art, ενώ εσύ θα εφαρμόσεις τις μεθόδους τους και θα πειραματιστείς δημιουργικά συνθέτοντας τα δικά σου έργα!

Όλοι γνωρίζουμε πλατφόρμες όπως το YouTube και το MySpace, που έδωσαν την ευκαιρία σε καλλιτέχνες να πειραματιστούν και να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από το Διαδίκτυο. Όμως, οι εφαρμογές δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές τις πλατφόρμες! Καλλιτέχνες, όπως οι Olia Lialina, Jodi, Douglas Davis, Alexei Shulgin, Martine Neddam, Tim Berners-Lee, Thereisamajorprobleminaustralia, Tight Artists, Thomas Cheneseau και πάρα πολλοί άλλοι, χρησιμοποίησαν «εργαλεία» του Διαδικτύου –όπως τη γλώσσα html, τα social media, το glitch (δηλαδή λάθη του ψηφιακού συστήματος), τα gifs κ.ά.– προκειμένου να κάνουν… Τέχνη.

Η κάθε τρίωρη συνάντησή μας θα εστιάζει σε μία θεματική. Θα εξερευνούμε τη δουλειά κάποιου ή κάποιων καλλιτεχνών και έπειτα θα φτιάχνουμε τα δικά μας έργα, ακολουθώντας τις δικές τους μεθόδους, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τόσο τη δική τους δουλειά όσο και τους τρόπους που το Διαδίκτυο μας ανοίγει νέους δρόμους για να εκφραστούμε δημιουργικά.

Πού ξέρεις; Ο επόμενος καλλιτέχνης μπορεί να είσαι εσύ!

ΣυντελεστήςΝίκος Βογιατζής: εικαστικός, σχεδιαστής των μέσων

http://www.sgt.gr/gre/SPG1986/

Κάνουμε σινεμά

Εργαστήρια κινηματογράφου για εφήβους

Οκτώβριος 2017 – Μάιος 2018Όλοι οι κύκλοι απευθύνονται σε: Εφήβους 14-17 ετώνΚόστος συμμετοχής: 54 € (και για τις 6 συναντήσεις του κάθε κύκλου)

Το σινεμά είναι το δικό μας πάθος. Αν είναι και το δικό σου, σε θέλουμε στην ομάδα μας, για να γνωρίσουμε μαζί τρία διαφορετικά κινηματογραφικά είδη και να συνδημιουργήσουμε τρελά κινηματογραφικά πρότζεκτ.

Είναι απλό: αν καλπάζει η φαντασία σου και βλέπεις την έδρα της καθηγήτριάς σου ως χειριστήριο κάποιου διαστημόπλοιου, αν απλώς θέλεις οπωσδήποτε να αλλάξεις την πραγματικότητα μεταμορφώνοντάς την σε ένα δικό σου mockumentary (ψευδο-ντοκιμαντέρ) ή αν λατρεύεις, τέλος πάντων, το μαγικό σύμπαν του κινηματογράφου, σε προσκαλούμε να συμμετάσχεις στην ομάδα μας. Φέτος, θα μελετήσουμε τρία κινηματογραφικά είδη: τις sci-fi ταινίες, διαφορετικά είδη του ντοκιμαντέρ και, σε συνέχεια αυτών, το mockumentary. Κι εσύ, ναι, θα είσαι διαρκώς σε δράση, είτε κινηματογραφώντας, είτε παίρνοντας συνεντεύξεις, είτε γράφοντας σενάρια. Αν είσαι λοιπόν «αλλού», να ξέρεις ότι είμαστε κι εμείς. Το πού, θα το φτιάξουμε μαζί!

3ος Κύκλος: Εξερευνώντας φιλμικές πραγματικότητες

Τις Παρασκευές, 2, 9, 16 & 23 Φεβρουαρίου και 2 & 9 Μαρτίου 2018, 17:30-20:30

4ος Κύκλος: Μockumentary – Δημιουργώντας το παρελθόν

Τις Παρασκευές, 23 & 30 Μαρτίου, 13, 20 & 27 Απριλίου και 4 Μαΐου 2018, 17:30-20:30

ΣυντελεστέςOliwia Twardowska: ΣκηνοθέτηςΚωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Σκηνοθέτης

Προϋποθέσεις: Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετάσχουν έφηβοι που παρακολουθούν εργαστήριο κινηματογράφου για πρώτη φορά ή που έχουν παρακολουθήσει προηγούμενο εργαστήριο κινηματογράφου της Στέγης ή κάποιο αντίστοιχο.

Κάθε έφηβος μπορεί να παρακολουθήσει έναν ή περισσότερους κύκλους. Ο κάθε κύκλος έχει αυτόνομη λειτουργία, αλλά δρα και συμπληρωματικά στους άλλους τρεις.

http://www.sgt.gr/gre/SPG1987/

Για ενήλικες

Νέοι χορευτές 65+Ένα εργαστήριο χορού για προχωρημένουςΑπευθύνεται σε: Άτομα άνω των 65 ετών που έχουν πάρει μέρος σε ένα ή περισσότερα εργαστήρια 65+ στη ΣτέγηΗμερομηνίες: Τις Πέμπτες, 22 Φεβρουαρίου, 1, 8, 15, 22 & 29 Μαρτίου, 12, 19 & 26 Απριλίου και 3 Μαΐου 2018Ώρες:18:00-21:00Κόστος συμμετοχής: 80 € (και για τις δέκα συναντήσεις του κύκλου)

Εμείς στο 65+ δεν είμαστε μόνο άνθρωποι που χορεύουν. Είμαστε χορογράφοι μιας σπονδυλωτής ιστορίας που θα μιλάει για ό,τι τολμήσει να πει το σώμα μας.

Όταν χορεύω, μιλάω καλύτερα! Ανακαλύπτω νέους τρόπους να μιλήσω για μένα και καινούριες λέξεις να διηγηθώ σε σένα.

Όταν χορεύω, γελάω καλύτερα! Γιατί δεν γελάω με μένα, γελάω με ό,τι η ζωή κατάφερε σε μένα.

Όταν χορεύω, ακούω καλύτερα! Γιατί ό,τι μπορεί να έχεις να μου πεις, θα χρειάζομαι πάντα το σώμα μου για να το καταλάβω.

Στο εργαστήριο αυτό, αρχικά θα προσεγγίσουμε τεχνικές του σύγχρονου χορού, σε ένα πιο προχωρημένο και σύνθετο επίπεδο, προκειμένου να εμπλουτίσουμε το κινητικό μας λεξιλόγιο, να αφουγκραστούμε νέες γλώσσες και καινούριους κινητικούς κώδικες, που βασίζονται περισσότερο στις έννοιες της ροής, της συνέχειας και της ασυνέχειας, του χρόνου και του χώρου.

Παράλληλα, θα προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε στην έννοια της αφήγησης, μέσα από παράλληλες ιστορίες «σύγχρονων ηρώων» και προσωπικών διηγήσεων, προσπαθώντας να γεννήσουμε τα δικά μας «χορευτικά αφηγήματα». Καθένας από εμάς θα γίνεται ο χορογράφος/δημιουργός μιας ιστορίας, με σκοπό να φτιάξουμε μια σπονδυλωτή ιστορία που θα μιλάει για ό,τι τολμήσει να πει το σώμα μας…

Κι έτσι γράφονται οι ιστορίες. Μιλώντας για όσα κουβάλησε το σώμα. Κι έτσι ακούγονται οι ιστορίες: Ξεκινώντας πάλι από την αρχή.

Συντελεστές

Πατρίσια Απέργη: ΧορογράφοςΜάρω Μαρμαρινού: Χορεύτρια

http://www.sgt.gr/gre/SPG2079/

Εργαστήριο κίνησης για βλέποντες και μη βλέποντες

iDance: Χορός χωρίς διακρίσεις

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του δικτύου iDance, που συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+

Απευθύνεται σε: Βλέποντες και μη βλέποντες

Ημερομηνίες: Τις Παρασκευές, 19 & 26 Ιανουαρίου, 2, 9 & 23 Φεβρουαρίου, 2, 9, 16, 23 & 30 Μαρτίου 2018Ώρες: 18:00-20:00Κόστος συμμετοχής: 63 € (και για τις δέκα συναντήσεις του κύκλου)

Η πρώτη συνάντηση είναι δοκιμαστική και δωρεάν.

Εξερευνώντας με πρωτότυπο τρόπο τον χώρο και τις δυνατότητες του σώματος, άνθρωποι με ή χωρίς προβλήματα όρασης θα δημιουργήσουμε, ως ομάδα, μικρές χορογραφίες, βασιζόμενοι σε τεχνικές σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού, για να συνθέσουμε την κοινή μας αφήγηση.

Σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και, κυρίως, χαράς, θα μελετήσουμε από κοινού τεχνικές σύγχρονου χορού, αυτοσχεδιασμού και χορογραφικής σύνθεσης. Στόχος μας είναι να φτιάχνουμε σε κάθε συνάντηση τον δικό μας «παιχνιδότοπο», έναν τόπο όπου θα μπορούμε να ανακαλύπτουμε εκ νέου τα όρια του σώματός μας και του χώρου.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα εργαστούμε ατομικά και ομαδικά, θα δουλέψουμε σε ζευγάρια χρησιμοποιώντας και τη μέθοδο της σωματικής επαφής (contact), ενώ θα φορέσουμε ακόμα και… μάσκες ύπνου, προκειμένου να αποκτήσουμε νέα αντίληψη του χώρου και του σώματος. Θα μελετήσουμε διαφορετικές ποιότητες της κίνησης, αλλά και τις πολλαπλές χρήσεις του χώρου, και θα ανταλλάξουμε εμπειρίες σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε μια ομάδα που τα μέλη της μοιράζονται και αλληλεπιδρούν. Κι ενώ θα ξεκινήσουμε από μικρές χορογραφημένες φράσεις, στη συνέχεια θα τις παραλλάξουμε με τους αυτοσχεδιασμούς, για να συνθέσουμε στο τέλος τις επιμέρους μικρο-χορογραφίες σε μια ενιαία αφήγηση.

ΣυντελεστέςΊρις Καραγιάν: ΧορογράφοςΣμαράγδα Βάγια: Χορεύτρια

http://www.sgt.gr/gre/SPG2066/

Για εκπαιδευτικούς

Εργαστήριο εκπαιδευτικών | Με αφορμή ένα βιβλίοΕναλλακτικοί τρόποι προσέγγισης και χρήσης των βιβλίωνΑπευθύνεται σε: Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγούς και δασκάλους), καθώς και σε επαγγελματίες της προσχολικής αγωγής

Ημερομηνίες: Δευτέρα 5, Τετάρτη 7 και Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018, 17:00-21:00Κόστος συμμετοχής: 30 € (και για τις 3 συναντήσεις)

Για κάθε παιδί, υπάρχει εκείνη η στιγμή που θα επιλέξει αν θα γυρίσει την επόμενη σελίδα του βιβλίου ή θα το κλείσει. Γίνε ο δάσκαλος που θα το βοηθήσει να βγει από το δίλημμα.

Θυμάσαι πώς αγάπησες εσύ τα βιβλία; Ποιο ήταν το πρώτο σου παραμύθι; Έχεις δει κάποιο από τα παιδιά σου να ερωτεύεται μια ιστορία; Θέλεις να γνωρίσεις κι άλλους, δημιουργικούς και εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης και επεξεργασίας των βιβλίων μέσα στην τάξη;

Ένα βιωματικό, ολιγόωρο, διασκεδαστικό εργαστήριο, παρέα με συναδέλφους, σε περιμένει στη Στέγη. Έχεις τρεις συναντήσεις για να κάνεις ό,τι μπορεί να γίνει με ένα βιβλίο. Δες το ως αντικείμενο και φτιάξε ένα ντόμινο από βιβλία, άλλαξέ του μορφή και κατασκεύασε βιβλία από κάρτες ή υπερμεγέθη βιβλία, θυμήσου κλασικές ιστορίες και παραμύθια των οποίων την πλοκή θα ανατρέψεις ώστε να τα συνθέσεις ξανά από την αρχή, ή αφηγήσου τα με διαφορετικό τρόπο βάζοντάς τους μουσική.

Πάρε μέρος στο εργαστήριο όπου η Χιονάτη συναντά τον Παπουτσωμένο γάτο, η Κοκκινοσκουφίτσα ζει στο σήμερα, ο Κακός Λύκος είναι χορτοφάγος, το βιβλίο δεν είναι μόνο μια σειρά από βιβλιοδετημένες γεμάτες γράμματα σελίδες και… αγάπησε από την αρχή αυτό που θέλεις να αγαπήσουν οι μαθητές σου.

ΣυντελεστέςΣτεφανία Βουβουσίρα: ΕκπαιδευτικόςΚλαίρη Τζούφλα: ΕκπαιδευτικόςΑιμιλία Φάκου: Εκπαιδευτικός, δρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης

http://www.sgt.gr/gre/SPG1994/

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

117 45 ΑθήναΤμήμα Εκπαιδευτικών ΠρογραμμάτωνTηλ: 213 017 8002Email: [email protected]

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments