Πολιτική

Πυρετώδεις διεργασίες για το Σκοπιανό σε Αθήνα και ΠΓΔΜ

Πυρετώδεις διεργασίες για το Σκοπιανό σε Αθήνα και ΠΓΔΜ
Συνεδριάζει σήμερα στην Αθήνα το επιστημονικό συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών για το Σκοπιανό. Την ίδια ώρα ο Μάθιου Νίμιτς έχει κρίσιμες συναντήσεις στα Σκόπια για την εύρεση λύσης στο ονοματολογικό.

Από τη συνεδρίαση στην Αθήνα για το Σκοπιανό αναμένεται να προκύψει το περιεχόμενο, αλλά και η διατύπωση του συμφώνου που έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενώ παράλληλα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς βρίσκεται στα Σκόπια σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με την γείτονα χώρα.

Το ελληνικό σύμφωνο αναμένεται να λάβει υπ’ όψιν του τις θέσεις των δύο πλευρών και γι’ αυτόν τον λόγο θα υπάρξει και συνάντηση (πιθανότατα στη Θεσσαλονίκη) του Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του.

Το κείμενο θα έχει ισχύ διεθνούς συμφωνίας και θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τις συγκεκριμένες κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν οι δύο πλευρές μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο και με ορόσημα μέχρι την πλήρη ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ θα ρυθμίζει τα προβλήματα των Σκοπίων με την Ελλάδα.

Οι επαφές Νίμιτς

Σήμερα, ο κ. Νίμιτς θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον Αλί Αχμέτι του DUI, του βασικού αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ πηγαίνει στα Σκόπια μετά τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα και το σίγουρο είναι ότι και στα Σκόπια θα συζητήσει και για τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr- το όνομα Republika GornaMakedonija βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του. Μαζί του ο κ. Νίμιτς έχει και μια αρχική κορφή συμφώνου που ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων. Η τελική του μορφή αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στο Φεβρουάριο. 

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κατά την άφιξή του στα Σκόπια δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων МИА «είχαμε καλές συναντήσεις στην Αθήνα. Ελπίζουμε πως θα έχουμε καλές επαφές και εδώ. Ανυπομονώ για τις συναντήσεις με την κυβέρνηση και τους άλλους ηγέτες».

Αμέσως μετά την άφιξη του μετέβη για να γευματίσει σε εστιατόριο στην πλατεία «Μακεδονίας» με φόντο το άγαλμα του Μεγάλου Αλέξανδρου, η οποία μετονομάστηκε, μετά από απόφαση της κυβέρνησης, σε πλατεία «Ο πολεμιστής με το άλογο».

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Ζάεφ επέμεινε στα περί δημοψηφίσματος«Δεν θεωρώ αυτό το θέμα ως εμπόδιο. Το θεωρώ ως μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και με ταχεία διαδικασία» είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, μόλις ολοκληρώσει τις επαφές του στα Σκόπια θα επιστρέψει στην Αθήνα για ένα νέο κύκλο συζητήσεων. Σε αυτό το δεύτερο μέρος είναι πιθανό ο Μάθιου Νίμιτς να έχει συνάντηση πέρα από τον ΥΠΕΞ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

Καθώς το επόμενο και κρισιμότερο βήμα, είναι η παράδοση, εντός του Φεβρουαρίου, του σχεδίου που θα έχει τη μορφή μιας διεθνούς συμφωνίας και επί του οποίου θα γίνουν οι ανάλογες παρατηρήσεις, οι πρώτες συζητήσεις επ’ αυτού θα ξεκινήσουν από σήμερα στο επιστημονικό συμβούλιο του υπουργείου εξωτερικών. Στόχος είναι να αποσαφηνιστούν πολλά τεχνικά σημεία και να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία. 

Δέσμευση για αλλαγές στο Σύνταγμα

Ειδικότερα αναμένεται να περιέχει τη σαφή δέσμευση της κυβέρνησης Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για αλλαγές στο Σύνταγμα και καθαρή δέσμευση για το ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει αξιώσεις. Παράλληλα η Ελλάδα θα έχει ανάλογες δεσμεύσεις ως προς τα όσα θα πρέπει να κάνει για τη γειτονική χώρα, και ειδικότερα την ένταξη της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Το σύμφωνο ως διεθνής συμφωνία (όπως η ενδιάμεση συμφωνία) θα υπερισχύει του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να επικληθεί η εσωτερική πρόβλεψη, για μη συμμόρφωση με διεθνή υποχρέωση που θα απορρέει από τη συμφωνία.

Ποιοι μετέχουν στο συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών

Ο υφυπουργός Eξωτερικών επί κυβέρνησης Σημίτη καθηγητής Χρήστος Ροζάκης (που έχει διατελέσει και πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης) είναι ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο συμβούλιο είναι επίσης: Ο Χάρης Παμπούκης, στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και πρώην γενικός γραμματέας του υπ. Εξωτερικών, η καθηγήτρια Φαίη Παζαρτζή, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Αντώνης Μπρεδήμας, ο Π. Λιάκουρας, καθηγητής επίσης με ειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο, η καθηγήτρια Παρούλα Περράκη και ο αδελφός του κυβερνητικού εκπροσώπου, Αντώνης Τζανακόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής σε θέματα Διεθνών Συμβάσεων. 

Ανησυχία για το συλλαλητήριο -Αντικυβερνητική κινητοποίηση 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις προετοιμασίες για το συλλαλητήριο, καθώς δεν επιθυμεί μεγάλο αριθμό πολιτών στην πλατεία Συντάγματος. Κάτι τέτοιο θα προσδώσει δυναμική σε εξελίξεις που θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδια στη διευθέτηση. 

Πολύ περισσότερο, δε, υπάρχει ο φόβος να προσλάβει η κινητοποίηση ένα γενικότερο αντικυβερνητικό χαρακτήρα έτσι όπως επιδιώκει η ΝΔ.

Πάντως πυρετός επικρατεί και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τον φόβο επεισοδίων, στον απόηχο της κατάληψης που κάηκε στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments