«Ιστορία χωρίς όνομα»: Το κρυφό πάθος της Πηνελόπης Δέλτα | Pagenews.gr
Pagenews Team 3 Φεβρουαρίου 2018, 14:03

"Ιστορία χωρίς όνομα". 

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ιούνιος του 1908. Η Πηνελόπη Δέλτα βρίσκεται σε ένα σανατόριο στα περίχωρα της Βιέννης. Είναι μια γυναίκα με κηλιδωμένη ζωή. Σε αυτό το άσυλο των ταλαιπωρημένων ψυχών, μακριά από τις κόρες της, την έστειλαν για να ξεχάσει τον Ίωνα Δραγούμη, τον γοητευτικό διπλωμάτη που αγάπησε παράφορα, τον άνθρωπο που έγινε η αιτία να κλυδωνιστεί ο γάμος της. Όμως η επίσκεψή του εκεί τα αλλάζει όλα. Με φόντο τις καταπράσινες ερημιές και τα μεσαιωνικά πλακόστρωτα της κεντρικής Ευρώπης θα παλέψει για τη λύτρωση της καρδιάς της, ζώντας μαζί του τρεις μέρες που θα τη σημαδέψουν για πάντα. 

Τριάντα τρία χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1941, οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Αθήνα, και εκείνη, καθηλωμένη στο σαλόνι του σπιτιού της στην Κηφισιά, επιχειρεί τον τελευταίο απολογισμό της ζωής της, έχοντας πάρει μια μοιραία απόφαση. Να ανταμώσει στον ουρανό τον άντρα που στερήθηκε κάποτε. 

Το «Ιστορία χωρίς όνομα» είναι ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για το πάθος και την απώλεια, για τον έρωτα και τη μνήμη, για τις δεσμεύσεις της οικογένειας, για το σκοτάδι του πολέμου και τις πιο δραματικές στιγμές της Ελλάδας. 

Βασισμένος στα ημερολόγιά της, Στέφανος Δάνδολος αποτίει φόρο τιμής στον εύθραυστο ψυχισμό της σπουδαιότερης Ελληνίδας συγγραφέως του εικοστού αιώνα.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Όταν είναι κοντά του, τα ρολόγια σταματούν, ο χρόνος παγώνει. Λες και η ζωή τριγύρω παύει να υφίσταται με τους κανόνες που τη διέπουν και όλα γίνονται ένα σύννεφο δικό τους που το τυλίγει η σιωπή στην οποία είναι μαθημένοι. Η Πηνελόπη το έχει ανάγκη να κατοικεί μέσα σε αυτό το σύννεφο που καταργεί την αίσθηση του χρόνου και όλους τους θορύβους πάνω στη γη. Λαχταράει να χάνεται. Να μην ακούει τίποτε παρά μόνο τις ανάσες τους. Είναι συνηθισμένη εξάλλου.

Τι άλλο είχαν ποτέ δικό τους εκτός από τη σιωπή;  Ελάχιστες φορές έσμιξαν μέσα στα τρία χρόνια που τους δένει αυτό το ακατανίκητο συναίσθημά τους. Μόνο να μιλούν εξ αποστάσεως μπορούσαν, μέσα από γράμματα που γεφύρωναν τη μοναξιά τους. Όπως του είε τον Γενάρη, όταν είχαν περισσότερο από μια διετία να ιδωθούν: “Η κοινή μας ζωή είναι η σιωπή. Το ότι γράφουμε σε ένα κομμάτι χαρτί όλα όσα αισθανόμαστε”». 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Στέφανος Δάνδολος γεννήθηκε το 1970. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1996. Για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε το 2009 με το Βραβείο Μπότση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το μυθιστόρημα «Νέρων – Εγώ, ένας θεός» εκδόθηκε με επιτυχία στην Ιταλία και «Η Χορεύτρια του Διαβόλου» μεταφράστηκε στα τουρκικά. Το 2008 ο Στέφανος Δάνδολος συμπεριλήφθηκε στην Παγκόσμια Ανθολογία Νέων Συγγραφέων στο Young Writers World Festival που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα. Το «Ιστορία χωρίς όνομα» είναι το δέκατο μυθιστόρημά του.

ΤΙΤΛΟΣ: Ιστορία χωρίς όνομα
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Στέφανος Δάνδολος
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 344
Τιμή:15,50 €

TAGS: