Πολιτική

Γιώργος Κατρούγκαλος για το Σκοπιανό: Θέλουμε συμφωνία-πακέτο

Γιώργος Κατρούγκαλος για το Σκοπιανό: Θέλουμε συμφωνία-πακέτο
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι "για πρώτη φορά ότι η κυβέρνηση και ο λαός των Σκοπίων είναι διατεθειμένοι να δεχθούν μια λύση".

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, μία ημέρα μετά το θέμα με τις απειλητικές επιστολές τόνισε ότι «ούτε η Δημοκρατία τρομοκρατείται ούτε κανείς στην κυβέρνηση, πολύ λιγότερο ένας υπουργός σαν τον Νίκο Κοτζιά, που έχει δείξει δείγματα πολιτικού θάρρους επανειλημμένα, πρόκειται να επηρεαστεί στο ελάχιστο».

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως «οι σφαίρες μπορεί σε μερικούς να φαίνονται αστείες, αλλά δεν είναι γιατί μπορεί πραγματικά να εκδηλώνουν προθέσεις ορισμένων κύκλων να δημιουργήσουν κλίμα μισαλλοδοξίας».

Ερωτηθείς αν υπήρξαν κι άλλες απειλητικές επιστολές, απάντησε πως «φαίνεται ότι υπήρξαν κι άλλες», συμπληρώνοντας πως δεν έχει μιλήσει με τον υπουργό προστασίας του πολίτη Νίκο Τόσκα για να δώσει λεπτομέρειες.

Το ουσιώδες, είπε, είναι να μην δηλητηριαστεί το πολιτικό κλίμα και προειδοποίησε πως ο βασικός κίνδυνος είναι η μισαλλοδοξία και ο διχασμός. «Κάθε φορά που το έθνος μας διχάζεται, δεν έχουμε μόνο ήττες σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά έχουμε πολύ βαθύτερες συνέπειες που σημαδεύουν την πολιτική πορεία της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης της εθνικής ενότητας στο πλαίσιο της αναζήτησης της πιο συμφέρουσας εθνικά λύσης.

Εστιάζοντας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-ΠΓΔΜ, έκανε λόγο για παράθυρο ευκαιρίας, «γιατί φαίνεται για πρώτη φορά ότι η κυβέρνηση και ο λαός των Σκοπίων είναι διατεθειμένοι να δεχθούν μια λύση, έναν τίμιο συμβιβασμό χωρίς αλυτρωτισμό».

Σε σχέση με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ και του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς επανέλαβε τη χθεσινή απάντηση του Νίκου Κοτζιά, επισημαίνοντας πως «παίρνουμε το νήμα από εκεί που το άφησε το Νταβός και οι συγκλίσεις του Νταβός πρέπει να αποτελούν αφετηρία», και ότι οι θέσεις της Αθήνας δηλώνονται από την Αθήνα.

Ως προς το θέμα της ταυτότητας, τόνισε ότι δεν πρέπει να δημιουργείται σύγχυση με τη δική μας ιστορική ελληνική Μακεδονία, αλλά και το γειτονικό κράτος έχει, όπως όλα τα κράτη και οι λαοί, δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της ιδιοπροσωπείας του. Γι’ αυτό, κατέστησε σαφές, το όνομα πρέπει να διακρίνει σαφώς την ιστορική ελληνική Μακεδονία από το δικό τους κράτος και να μην επιτρέπει κανένα στοιχείο αλυτρωτισμού. «Πρέπει να ξεχωρίσουμε και στο όνομα και στις μεταξύ μας σχέσεις την Ιστορία από τη γεωγραφία. Η Ιστορία είναι σαφής, δεν είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου» διαμήνυσε ξεκάθαρα ο κ. Κατρούγκαλος και τόνισε πως «θέλουμε συμφωνία πακέτο και όχι τη σαλαμοποίηση, μια συμφωνία που να περιλαμβάνει το όνομα, εξάλειψη κάθε στοιχείου αλυτρωτισμού και αναφορά στο Σύνταγμα», σημειώνοντας πως είναι η πρώτη κυβέρνηση που θέτει ρητά το θέμα του Συντάγματος ως προϋπόθεση για την επίλυση της διαφοράς.

Όσον αφορά στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αθήνα, ανέφερε πως τον απασχολεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. ‘Ασκησε κριτική στους κ. Μητσοτάκη και Λεβέντη, λέγοντας πως «το κλίμα του εθνικισμού είναι σαν μια πυρκαγιά, ότι μπορεί να ξεκινήσει από κάποιον που μπορεί νομίζει ότι θα το ελέγξει και να γίνει ανεξέλεγκτο, και να φτάσει να κάψει κι αυτούς που το ξεκίνησαν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments