Τεχνολογία

H τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της γεωργίας

H τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της γεωργίας
Τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης σχεδιάζει να εισαγάγει στον πρωτογενή τομέα το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγροτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ.

Τις δυνατότητες εκείνες που διαθέτουν και εξελίσσουν οι ευφυείς άνθρωποι, όπως η λήψη εύστοχων αποφάσεων με βάση τα δεδομένα, εξετάζουν ώστε να ενσωματώσουν μέσω αλγόριθμων στα μη επανδρωμένα ρομποτικά οχήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιο-Οικονομίας και Αγροτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), οι οποίοι μπορούν να διαθέσουν στην αγορά και μια πλειάδα από σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες για την παρακολούθηση της αγροτικής παραγωγής και του περιβάλλοντος έχοντας την τεχνητή νοημοσύνη στο πλευρό τους.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Διονύσης Μπόχτης, σήμερα η ρομποτική, οι έξυπνες τεχνολογίες και τα drones κυκλοφορούν ευρέως στην ελληνική αγορά, αλλά «αυτό που δεν έχουν καταλάβει ακόμη πολλοί είναι ότι το δύσκολο κομμάτι, το κρίσιμο ζήτημα, είναι το πώς με αυτήν την τεράστια αποθήκη δεδομένων που υπάρχει, θα μπορεί κάποιος να πάρει την οριστική απόφαση (για το πώς θα διαχειριστεί τη σοδειά του)».

Ουσιαστικά, όπως διευκρίνισε, αυτό που απαιτείται σήμερα στον πρωτογενή τομέα σε συνάρτηση με την τεχνολογία, είναι η παροχή ολοκληρωμένων λύσεων και εργαλείων. Δηλαδή, πέραν των τεχνολογικών καινοτόμων συστημάτων που εντοπίζουν τις αδυναμίες σε ένα χωράφι, αυτό που είναι ακόμη πιο ουσιαστικό και χρήσιμο επί του πρακτέου, είναι οι συμβουλές και οι συγκεκριμένες εκείνες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος. Με την αυτοματοποιημένη λοιπόν απόφαση, εξαλείφεται, ή περιορίζεται στο ελάχιστο, η ανάληψη ρίσκου και η δαπάνη χρόνου, ώστε μέσω των δοκιμαστικών εργασιών να βρεθεί η βέλτιστη λύση.

«Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, χρειάζονται ακριβή στοιχεία σχετικά με το πόσο να ψεκάσουν ή πόσο νερό χρειάζεται ή τι να κάνουν ακριβώς προκειμένου να πάνε την παραγωγή τους πολλά βήματα παρακάτω, ή και να την προφυλάξουν», επισήμανε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπόχτης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αυτοματοποιημένης απόφασης, που όπως επανέλαβε «απαλλάσσει τον άνθρωπο από το να σπαταλά ενέργεια ψάχνοντας να βρει τι πρέπει να κάνει και πώς», τόνισε πως αυτό (η αυτοματοποιημένη απόφαση) είναι το πεδίο πάνω στο οποίο εστιάζουν και δουλεύουν εντατικά οι ερευνητές του Ινστιτούτου του ΕΚΕΤΑ, αλλά και οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, όπως αυτή με τα ρομποτικά οχήματα.

«Μιλάμε λοιπόν για την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση. Μιλάμε για το αλγοριθμικό κομμάτι πίσω από αυτά τα δεδομένα που συλλέγονται και σε αυτό δουλεύουμε και επικεντρωνόμαστε», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «αυτό είναι το κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Η επεξεργασία των δεδομένων που θα οδηγήσουν στην αυτοματοποιημένη απόφαση».

Στο πλαίσιο αυτό, και τονίζοντας ότι στόχος είναι το Ινστιτούτο Βιο-οικονομίας και Αγροτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στις ενδιαφερόμενες βιομηχανίες, ο κ. Μπόχτης τόνισε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία spin off εταιρείας, που θα τρέχει τέτοια ζητήματα, αλλά «φυσικά αυτές τις υπηρεσίες θα τις προσφέρει το Ινστιτούτο, όπως είναι και η δουλειά του άλλωστε».

Υπογραμμίζοντας ότι στο πεδίο της αυτοματοποιημένης απόφασης απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν, ώστε να συμπληρωθεί το παζλ και «να κλείσει η αλυσίδα και έτσι να διατίθενται ολοκληρωμένες λύσεις προς χρήση», ο κ. Μπόχτης τόνισε ότι «για απλές υπηρεσίες ανάλυσης εδάφους, αναγνώριση ασθενειών, όλα είναι σχεδόν έτοιμα στο Ινστιτούτο. Είναι θέμα μηνών. Τώρα βέβαια τα προσφέρουμε σε πειραματικό επίπεδο, έτσι ώστε να βλέπουμε και εμείς μέσω της εφαρμογής τους, εάν και ποια είναι τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν».

Πάντως, όπως είπε ο κ.Μπόχτης εφόσον μια βιομηχανία εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη συγκεκριμένης τεχνολογίας «μετά την υπογραφή σχετικής σύμβασης μπορούμε να την αναπτύξουμε για αυτήν σε διάστημα από έξι μήνες έως έναν χρόνο και έτσι να έχει στη διάθεσή της το σύγχρνο εργαλείο που επιθυμεί».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το κόστος, ο κ. Μπόχτης επισήμανε ότι «για να αποκτήσει κάποιος ένα ρομπότ που δουλεύει σωστά και να είναι λειτουργικό, δεν γίνεται να δαπανήσει κάτω των 100.000 ευρώ. Όμως, το κόστος αυτό αυξάνεται για τον επιχειρηματία, ανάλογα με το πόσο έξυπνη δουλειά θέλει αυτό να κάνει”. “Το κόστος είναι μικρό για να πάρεις τα δεδομένα σου, αλλά το κόστος της επεξεργασίας είναι ακριβό, γιατί θέλει νοημοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments