Τεχνολογία

Η συμβολή των drones σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης

Η συμβολή των drones σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης
Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων ετών έχει προσφέρει στην υπηρεσία του ανθρώπου δεκάδες τεχνολογικά εργαλεία, αποτέλεσμα των οποίων είναι ένας πολυεπίπεδος μετασχηματισμός του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε και ζούμε. Ένα από τα τεχνολογικά αυτά επιτεύγματα είναι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Η δεκαετία του ’90 σηματοδοτεί την ευρεία χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά την διάρκεια του πολέμου του Περσικού κόλπου. Από τότε μέχρι σήμερα, η τεχνολογική εξέλιξη των drones έφερε στο προσκήνιο, πέραν της στρατιωτικής, και την πολιτική χρήση. Ενδεικτικά αναφέρονται τομείς δράσης όπως η ψυχαγωγία, οι εναέριες βιντεολήψεις και φωτογραφήσεις, η φωτογραμμετρία, η τηλεπισκόπηση, η γεωργία ακριβείας, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων φαινομένων κλπ.

Μέρος της πολιτικής χρήσης αποτελεί και η συμμετοχή και ενεργή δράση των drones σε αποστολές έρευνας και διάσωσης εν καιρώ ειρήνης (SaR), με αναμφισβήτητα αποτελέσματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τέτοιες αποστολές χαρακτηρίζονται από μεγάλη κινητοποίηση επίγειων και εναέριων μέσων, μεγάλη συμμετοχή έμψυχου υλικού και υψηλά κόστη, ενώ πολλές φορές εμπεριέχουν κινδύνους για τις ανθρώπινες δυνάμεις που επιχειρούν. Εδώ ακριβώς τα drones έρχονται να δώσουν αποτελεσματικές και ασφαλείς λύσεις, αναλαμβάνοντας πολλαπλούς ρόλους.

Ως πολλαπλασιαστής ισχύος, τα drones μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και την επιχειρησιακή ικανότητα μιας μονάδας, παρέχοντας πληροφορίες επισκόπησης από αέρος δύσβατων ή και εντελώς απροσπέλαστων περιοχών, ενώ η ταχύτητα της πτήσης επιτρέπει τη σάρωση μεγάλων περιοχών σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι στο οποίο ο ανθρώπινος παράγοντας αδυνατεί να ανταπεξέλθει. Χρησιμοποιώντας κάμερες στο ορατό φάσμα, τα drones γίνονται τα εναέρια «μάτια» της μονάδας, μεταφέροντας σε πραγματικό χρόνο εικονοσήμα από την περιοχή που ίπτανται, ενώ με χρήση θερμικών καμερών, επεκτείνουν τη δυνατότητα επιχείρησης ακόμα και τη νύχτα, σε συνθήκες ομίχλης και γενικότερα σε καταστάσεις χαμηλής ορατότητας, διευκολύνοντας την διεξαγωγή της έρευνας σε συνθήκες που ο άνθρωπος περιορίζεται.

Ως εργαλείο συντονισμού και διαχείρισης πόρων, τα drones υποστηρίζουν ολόπλευρα και αποτελεσματικά τον συντονιστή των επίγειων δυνάμεων, παρέχοντάς του πλήρη εικόνα του πεδίου που καλείται να επιχειρήσει, καθώς και της διασποράς των δυνάμεών του. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μπορούν να χαρτογραφήσουν χιλιάδες στρέμματα γης σε πολύ υψηλή ανάλυση και διακριτική ικανότητα, παρέχοντας στις επίγειες δυνάμεις ένα σύγχρονο και ακριβές χαρτογραφικό υπόβαθρο, κάνοντας με αυτό τον τρόπο τις έρευνες των σωστικών συνεργειών πιο εύκολες και αποτελεσματικές.

Η μεγαλύτερη όμως προσφορά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι η προσφορά στον ίδιο τον άνθρωπο! Παρέχοντας εικόνα υψηλής ακρίβειας και με δυνατότητα επιθεώρησης δύσβατων περιοχών ή περιοχών που απαιτούν ειδικό εξοπλισμό ή/και ειδικές δεξιότητες, τα drones μειώνουν αισθητά την έκθεση του ανθρώπου σε κίνδυνο, υποστηρίζοντας πεζοπόρα τμήματα και ανιχνεύοντας εξόδους διαφυγής από τον αέρα.

Σε περίπτωση εντοπισμού αγνοουμένου, τα drones τίθενται πραγματικά στην υπηρεσία του ανθρώπου, μεταφέροντας μικρά φορτία υποστήριξης, όπως ένα μπουκάλι νερό, ασύρματο πομποδέκτη ή κινητό τηλέφωνο, φάρμακα και παυσίπονα, ξηρή τροφή κ.α., λειτουργώντας όχι απλά υποστηρικτικά αλλά πολλές φορές, δίνοντας λύσεις σε κρίσιμες περιστάσεις, όπου η ανθρώπινη ζωή κινδυνεύει.

Σημαντική παράμετρος που δεν πρέπει να ξεχάσουμε είναι και η ψυχολογική υποστήριξη που τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρέχουν στον εντοπισμένο αγνοούμενο, κάνοντάς τον να αισθάνεται πια ασφαλής και σίγουρος για το αίσιο τέλος της περιπέτειάς του, ξανακερδίζοντας όχι μόνο την αυτοπεποίθηση του αλλά και τις δυνάμεις του.

Στην Ελληνική πραγματικότητα, η συμβολή των drones σε αποστολές έρευνας και διάσωσης είναι αναμφισβήτητη από όλους, ενώ είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις κινητοποίησης εθελοντών χειριστών drones με τον αντίστοιχο εξοπλισμό τους. Ίσως η πιο χαρακτηριστική όλων είναι αυτή της έρευνας για τον αγνοούμενο ψαρά στη λίμνη Βόλβη που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2018.

Κατόπιν έκκλησης της οικογένειας του αγνοουμένου, υπήρξε κινητοποίηση με ανοιχτή πρόσκληση και μέσα από την Πανελλήνια Ένωση Χειριστών ΣμηΕΑ για συμμετοχή εθελοντών υπό τον συντονισμό των αρμόδιων αρχών που ήταν επιφορτισμένες με την αποστολή. Σε ένα διήμερο, επιχείρησαν τουλάχιστον έξι drones, με νόμιμες πτήσεις υπό το κανονιστικό πλαίσιο της ΥΠΑ, σαρώνοντας ένα μέτωπο δεκάδων χιλιομέτρων στις όχθες της λίμνης, με έμφαση σε δυσπρόσιτες και με πυκνή βλάστηση περιοχές, μια συνεργασία ανθρώπου και μηχανών με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Παρά τις επιτυχημένες προσπάθειες όλων και με δεδομένη την απόλυτη προθυμία και την αμέριστη διάθεση προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας, η συνεργασία μεταξύ εθελοντικών ομάδων διάσωσης, πολιτικής προστασίας και εθελοντών χειριστών drones είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, με έμφαση στην προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω drones, διοργανώνοντας κοινές ασκήσεις, κοινές δράσεις και κοινή εκπαίδευση με στόχο την γνώση, την ετοιμότητα και την ανάπτυξη των ανθρώπινων αντανακλαστικών σε περιόδους έντασης και κρίσιμων περιστάσεων.

Σε κρίσιμες καταστάσεις, δεν περισσεύει κανείς! Σε κρίσιμες καταστάσεις, η προσφορά και η ετοιμότητα κάθε εθελοντή σε τέλεια αρμονία με την τεχνολογία των drones μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές!

Πηγή: idrones.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments