Βατικανό: Συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκο με τον Ταγίπ Ερντογάν | Pagenews.gr
Pagenews Team 5 Φεβρουαρίου 2018, 13:36

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πνευματικό ηγέτη των Καθολικών, Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

Η συνάντηση διήρκησε πάνω από μία ώρα.

Μετά από μια σύντομη τελετή στο Αποστολικό Παλάτι, την επίσημη κατοικία του Ποντίφικα, κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Γκεόργκ Γκανσουέιν υποδέχτηκε τον Τούρκο πρόεδρο και τη σύζυγό του, Εμινέ, ο Ερντογάν συνάντησε τον Πάπα Φραγκίσκο. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μερικές φιλικές κουβέντες, προτού προχωρήσουν στα ενδότερα για την κρίσιμη συνάντησή τους στη βιβλιοθήκη του ανακτόρου.

Μπροστά στις κάμερες, ο Ερντογάν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη φιλοξενία του Ποντίφικα και ο Πάπας Φραγκίσκος ανταπέδωσε, ευχαριστώντας τον για την επίσκεψη.

Οι συνομιλίες των δύο ανδρών αναμένεται να επικεντρωθούν στο θέμα της Ιερουσαλήμ μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να την αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Ερντογάν θα γίνει δεκτός από τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και στις 4 το απόγευμα θα συναντήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι. Μετά την συνάντηση αυτή, δεν προβλέπεται συνέντευξη Τύπου ή δήλωση στους δημοσιογράφους.

Κοντά στο Βατικανό, βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη μικρή διαδήλωση διαμαρτυρίας κουρδικών οργανώσεων κατά των επιχειρήσεων της Τουρκίας στην βόρεια Συρία.

Η αντιπαράθεση Πάπα-Ερντογάν

Ο Ερντογάν είχε έλθει σε αντιπαράθεση με τον ποντίφικα, το 2015, όταν ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μίλησε δημοσίως για τη «γενοκτονία» των Αρμενίων. Ωστόσο οι δύο άνδρες φαίνεται πως βρήκαν κοινό έδαφος συνεννόησης στο θέμα της Ιερουσαλήμ, όταν συνομίλησαν στο τηλέφωνο μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου τον Δεκέμβριο. Σε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία είχαν συμφωνήσει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της πόλης θα πρέπει να αποφευχθεί.

Προτού αναχωρήσει, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν απομονωθεί λόγω της Ιερουσαλήμ.

«Κατά τη διαδικασία που έπεται, άντε ελάτε κι αποδεχθείτε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί. Εμείς εργαζόμαστε για αυτό» δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δύο άνδρες αναμένεται επίσης να συνομιλήσουν για την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ όπως και την ανθρωπιστική βοήθεια και τους πρόσφυγες.

Διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη Ρώμη με αφορμή την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και περίπου 3500 αστυνομικοί και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας θα κινητοποιηθούν. Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τις ενδεχόμενες κινητοποιήσεις.

«Δεν συνομιλώ με ανθρώπους που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Συνομιλώ μονάχα με όσους μάχονται εναντίον της» υπογράμμισε.

Ο Ερντογάν αναμένεται επίσης να συναντηθεί αύριο με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα και τον πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, όπως επίσης με Ιταλούς επιχειρηματίες.

TAGS: