Πολιτική

Σκοπιανό: Η διαπραγμάτευση συνεχίζει – Στην ΠΓΔΜ ο Γιούνκερ στα τέλη Φλεβάρη

Σκοπιανό: Η διαπραγμάτευση συνεχίζει – Στην ΠΓΔΜ ο Γιούνκερ στα τέλη Φλεβάρη
Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι ανακοίνωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο την επίσκεψη Γιούνκερ στα Σκόπια στα τέλη Φλεβάρη με θέμα συζήτησης φυσικά το Σκοπιανό.

Παρά τη λαϊκή αντίδραση και τις διαφωνίες που διατυπώνει μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος στην προοπτική συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τη γειτονική χώρα για το Σκοπιανό. Μάλιστα το διάστημα των επόμενων δέκα ημερών είναι κρίσιμο, διότι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα είναι το χρονικό διάστημα που η Αθήνα θα στείλει το υπό διαμόρφωση σχέδιο συμφώνου στην σκοπιανή πλευρά.

Μέσα σε αυτό, θα περιλαμβάνονται οι προτάσεις της Αθήνας για το ονοματολογικό, τα ζητήματα αλυτρωτισμού και οι αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, αλλά και ένας οδικός χάρτης για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και στην ΕΕ. Η σκοπιανή πλευρά αναμένεται να επανέλθει, θέτοντας τις δικές της προτάσεις επάνω στο αρχικό σχέδιο. Είναι σαφές ότι στο σχέδιο που διαμορφώνει η ελληνική πλευρά υπάρχουν στοιχεία της πρότασης Νίμιτς, όμως αυτές δεν είναι δεσμευτικές για καμία από τις δυο πλευρές.

Η επικείμενη συνάντηση Κοτζιά – Δημητρώφ αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες. Τρεις είναι οι πιθανότερες εκδοχές αυτή τη στιγμή: στην πρώτη, οι δυο υπουργοί θα συναντηθούν εκ νέου στη Θεσσαλονίκη. Στη δεύτερη, ο Νίκος Κοτζιάς θα μεταβεί αεροπορικώς στα Σκόπια, εφόσον έχει προηγηθεί η μετονομασία του αεροδρομίου της πρωτεύουσας, όπως έχει δημοσίως δεσμευθεί ο Πρωθπουργός της ΠΓΔΜ, μετά τη συνάντηση του Νταβός. Στην τρίτη εκδοχή, οι δυο υπουργοί εξωτερικών θα συναντηθούν στις 15-16 Φεβρουαρίου, στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Στο μεταξύ η ψύχρανση της ελληνικής πλευράς με το Μάθιου Νίμιτς αποτυπώθηκε στην αυστηρή ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών το βράδυ της Παρασκευής. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ανδρών, όπου ο κ. Κοτζιάς ζήτησε από τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ να μην ερμηνεύει τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς.

Αφορμή είχαν σταθεί οι δηλώσεις Νίμιτς, βάσει των οποίων η ελληνική πλευρά δεν θέτει θέμα “μακεδονικής” ταυτότητας στις διαπραγματεύσεις με την απέναντι πλευρά – γεγονός που προκάλεσε εν τέλει και την έντονη αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών. Η αποχώρηση πάντως Νίμιτς δεν συνοδεύτηκε από μια πληροφόρηση για το εάν και πότε θα επαναληφθεί σε Νέα Υόρκη ή Βρυξέλλες μια συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτών. Γεγονός που αποδεικνύει τον παραγκωνισμό του κ. Νίμιτς από τη διαδικασία και την ανάληψη – μέσω του καναλιού επικοινωνίας που έχουν αναπτύξει – της πρωτοβουλίας από τους δυο υπουργούς των εξωτερικών. 

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι ανακοίνωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο την επίσκεψη Γιούνκερ στα Σκόπια στα τέλη Φλεβάρη. Η επίσκεψη εντάσσεται στην φιλοδοξία της χώρας να εισέλθει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμφίβολα υποκρύπτει μια σειρά συμβολισμών. Αύριο μάλιστα, η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φρεντερίκα Μογκερίνι, θα προαυσιάσει στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δυτικά Βαλκάνια, ένα ζήτημα που αποτελεί προτεραιότητα της τρέχουσας βουλγαρικής προεδρίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments