Αθλητισμός

Μόναχο, 6 Φεβρουαρίου 1958: Όταν ο χρόνος σταμάτησε στις 15:04 (pics)

Μόναχο, 6 Φεβρουαρίου 1958: Όταν ο χρόνος σταμάτησε στις 15:04 (pics)
Σαν σήμερα, πριν 60 χρόνια το αεροπλάνο που μετέφερε τη μεγάλη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ματ Μπάσμπι δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στον προορισμός της. Ο χρόνος πάγωσε για πάντα...

Σαν σήμερα, 6 Φεβρουαρίου 1958 γραφόταν με αίμα η μαύρη σελίδα στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η ομάδα από το νησί είχε ταξιδέψει στην Σερβία προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Ερυθρό Αστέρα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Εκεί απέσπασε την ισοπαλία με σκορ 3-3. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τη Μάντσεστερ να πανηγυρίζει την είσοδό της στα ημιτελικά της διοργάνωσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αφού στον πρώτο αγώνα είχε επικρατήσει με σκορ 2-1.

Η επιστροφή είχε προγραμματιστεί με μια ενδιάμεση στάση στο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν με το χιόνι να πέφτει ασταμάτητα δυσχέραιναν το έργο του πιλότου. Δύο φορές το σκάφος προσπάθησε να απογειωθεί, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει. Η τρίτη αποδείχθηκε και φαρμακερή. Το αεροπλάνο απέτυχε να κερδίσει ύψος και κατέπεσε σ’ ένα χωράφι δίπλα στο αεροδρόμιο, προσκρούοντας πάνω σε σπίτια, τυλιγμένο στις φλόγες.

Οι δείκτες του ρολογιού σταμάτησαν στις 15:04. Το μέλλον της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ μετά το δυστύχημα φάνταζε δυσοίωνο. O μουντός αγγλικός ουρανός σκέπασε με θλίψη ολόκληρο το νησί.

Επτά παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ βρήκαν ακαριαίο θάνατο. Οι Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λάιαμ Γουίλαν άφησαν την τελευταία τους πνοή στο παγωμένο τότε Μόναχο. Το μεγαλύτερο αστέρι εκείνης της εποχής ο Ντάνκαν Έντουαρντς ξεψύχησε 15 μέρες αργότερα στο νοσοκομείο σε ηλικία 22 ετών. Από την ζωή έφυγαν επίσης επτά δημοσιογράφοι, τέσσερα στελέχη της ομάδας, δύο μέλη του πληρώματος, δύο φίλαθλοι και ο ένας πιλότος του αεροπλάνου.

Ο Χάρι Γκρεγκ, τερματοφύλακας της Μάντσεστερ από το 1957 μέχρι το 1967, περιγράφει πως έζησε ο ίδιος την τραγωδία.

"Βρισκόμασταν στο αεροπλάνο περιμένοντας την απογείωση για τρίτη φορά και ανησύχησα λίγο. Κοίταξα τον Ρότζερ Μπιρν και το πρόσωπό του ήταν τρομαγμένο. Γέλασα. Κάποιος με είδε. Ήταν ο Τζον Μπέρι που μου είπε: ‘Δεν ξέρω γιατί γελάς, αλλά θα σκοτωθούμε εδώ πέρα’. Ο Λίαμ Γουίλαμ συνέχισε: "εάν αυτό συμβεί, είμαι έτοιμος…".

"Το αεροπλάνο ξεκίνησε. Δεν υπήρχε σταματημός αυτή τη φορά. Είδα τους τροχούς να απομακρύνονται από το έδαφος. "Ανεβήκαμε", σκέφτηκα. Ξαφνικά, μέσα σε ένα δέκατο του δευτερολέπτου, άκουσα έναν δυνατό κρότο και ύστερα μόνο φως. Δεν υπήρχαν κλάματα ή φωνές. Μόνο ένας φοβερός ήχος από ένα σκάφος που πέφτει".

"Ο πραγματικός ήρωας είναι ο πιλότος Τέιν. Εγώ ήμουν μόνο ένας ποδοσφαιριστής, ένας χαζός τερματοφύλακας. Εκείνος ήταν εκεί, ανάμεσα στα συντρίμμια. Ήξερε τι συνέβαινε. Βγήκα από μία τρύπα από την άτρακτο και τον άκουσα να φωνάζει: ‘Τρέξτε, ηλίθιοι, θα εκραγεί’. Αυτός προσπαθούσε να σώσει τον συγκυβερνήτη του, Κεν Ρέιμεντ, που βρισκόταν στο κόκπιτ".

"Πέντε άνθρωποι που βρισκόταν ξαπλωμένοι στο χιόνι και μακριά μου φώναζαν να τρέξω. Άκουσα ένα παιδί (ο γιος της ταξιδιωτικής πράκτορος) να κλαίει. Τους φώναξα: ‘Γυρίστε πίσω, υπάρχουν ζωντανοί άνθρωποι εδώ…".

Για την ιστορία, οι εναπομείναντες παίκτες, μαζί με αρκετούς εφήβους, έδειξαν χαρακτήρα και κατόρθωσαν να φθάσουν ως τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου έχασαν με 2-0 από την Μπόλτον.

Η ομάδα λαβώθηκε σοβαρά, αλλά συνέχισε. Σήμερα είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες του πλανήτη έχοντας κατακτήσει 20 φορές το αγγλικό πρωτάθλημα, 12 φορές το Κύπελλο Αγγλίας και 21 φορές το Community Shield, με όλες τις κατακτήσεις να αποτελούν ρεκόρ για το αγγλικό ποδόσφαιρο, ενώ έχει κατακτήσει και 4 Λιγκ Καπ.

Σε διεθνές επίπεδο, ο σύλλογος έχει κατακτήσει 3 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Ουέφα Γιουρόπα Λιγκ, 1 Σούπερ Καπ, 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο και 1 παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments