Πολιτική

Η υπόθεση Novartis ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο

Η υπόθεση Novartis ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο
Μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, έκανε λόγο για τεράστιο σκάνδαλο με τη Novartis που θα συγκλονίσει την κοινωνία, περισσότερο και από αυτό της Siemens. Σήμερα στη Βουλή η δικογραφία, έπειτα από εντολή Τσίπρα. Οργισμένη αντίδραση της ΝΔ, τι απαντούν τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται σε αυτό.

Στη Βουλή διαβιβάζεται σήμερα Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018 με εντολή του πρωθυπουργού, η δικογραφία για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται οκτώ πρώην υπουργοί και δυο πρώην πρωθυπουργοί (την περίοδο 2006 – 2015). Η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι διαρροές περί εμπλοκής δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, έκανε λόγο για τεράστιο σκάνδαλο που θα συγκλονίσει την κοινωνία, περισσότερο και από αυτό της Siemenes. Σημείωσε ότι υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που παράνομα υπερκοστολογούσαν φάρμακα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει το θέμα σε βάθος.

Ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος την υπόθεση της Novartis. Σημείωσε ότι στον νόμο περί ευθύνης υπουργών υπάγονται μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού κι όχι επ’ ευκαιρία αυτής.

Προέτρεψε εξάλλου όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις «να μην μιλούν γιατί εκτίθενται», ενώ τόνισε ότι ο πρόεδρος της εταιρείας δεν διώκεται, αλλά του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.

Η εισαγγελική έρευνα, που συνεχίζεται για τα πολιτικά και μη πρόσωπα, σχετικά με το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και αφορά τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας.

Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου-Ιουνίου 2012, δήλωσε ο τότε υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Για συκοφαντία του κ. Τσίπρα και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων, που δεν τον αγγίζουν μίλησε ο Αντ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Τα όρια της γελοιότητας έχουν πλέον ξεπεραστεί, σχολίασε μέσω Twitter, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ουδέποτε ως ΥΠΟΙΚ υπέγραψα απόφαση που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την Novartis, ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

Ως υπουργός Υγείας δεν είχε στην αρμοδιότητά του το φάρμακο, διευκρίνισε ο Δημ. Αβραμόπουλος.

Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας, ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου, και για φτηνό αντιπερισπασμό.

Ουδεμία σχέση είχε με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρία, δήλωσε ο πρώην υπουργός υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση NOVARTIS και στη σχετική δικογραφία, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η οργισμένη αντίδραση της ΝΔ

Η ΝΔ, αντέδρασε άμεσα για τον εξωθεσμικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση παρενέβη στο έργο της Δικαιοσύνης προκειμένου να πετύχει επικοινωνιακά οφέλη και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Πριν από λίγο η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Οι ίδιοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή, πόσο μάλλον αξιολογική κρίση, της εκτελεστικής εξουσίας.

Νωρίτερα είχε συμβεί το επίσης ανήκουστο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επισκεφθεί την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραδεχόμενος εκ των υστέρων -και αφού δημοσιοποιήθηκε η επίσκεψή του- ότι ζήτησε και είχε προνομιακή ενημέρωση για την ίδια υπόθεση.

Και όλα αυτά που προδήλως μαρτυρούν μια απαράδεκτη προσπάθεια ανάμιξης της κυβέρνησης στην ανακριτική διαδικασία, όλως τυχαίως συμβαίνουν μια ημέρα μετά τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό ζήτημα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση για λόγους στοιχειώδους θεσμικής τάξης, δεν θα τοποθετηθεί επί φημολογιών που αποβλέπουν να σπιλώσουν συλλήβδην πολιτικά πρόσωπα. Και γι αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση, η δικογραφία που θα διαβιβαστεί αύριο στη βουλή να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα προκειμένου να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια.

Εξυπακούεται, τέλος, ότι στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης, την οποία η ΝΔ θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβασή της Δικαιοσύνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments