Βιταμίνη D3: Επιδιορθώνει το καρδιαγγειακό σύστημα | Pagenews.gr
Pagenews Team 6 Φεβρουαρίου 2018, 10:23

Η βιταμίνη D3, μπορεί να αποκαταστήσει την βλάβη που έχει προκληθεί στο καρδιαγγειακό σύστημα από διάφορες παθήσεις, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η αθηροσκλήρωση, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο »International Journal of Nanomedicine».

H βιταμίνη D3 ή αλλιώς χοληκαλσιφερόλη, ως υποτύπος της βιταμίνης D, παράγεται από το ίδιο μας το δέρμα κατά την έκθεση στον ήλιο, ενώ υπάρχει και σε τροφές, όπως τα ψάρια, το τυρί και τα αβγά.

»Γενικά η βιταμίνη σχετίζεται με τα οστά. Όμως, τα τελευταία χρόνια κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D3», αναφέρει ο καθηγητής Ταντεους Μαλινσκι από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο. 

Ενώ συμπληρώνει ότι: »Αυτό δεν σημαίναι ότι η ανεπάρκεια της χοληκαλσιφερόλης προκαλεί έμφραγμα, αλλά σίγουρα αυξάνει τον κίνδυνο».

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του δημιούργησαν ένα μοναδικό σύστημα μέτρησης με νανοαισθητήρες για να μελετήσουν την επίπτωση της βιταμίνης D3 σε μεμονωμένα ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία παίζουν ζωτικό ρυθμιστικό ρόλο στο καρδιαγγειακό σύστημα. Μια σημαντική διαπίστωση της μελέτης είναι ότι, η βιταμίνη D3 είναι ένας ισχυρός διεγέρτης του νιτρικού οξειδίου, το οποίο με τη σειρά του λειτουργεί ως μείζον σηματοδοτικό μόριο στη ρύθμιση της αιματικής κυκλοφορίας και την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπλέον, η βιταμίνη D3 μειώνει και τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες στο καρδιαγγειακό. 

Να σημειωθεί επίσης, ότι η μελέτη δείχνει πως η χοληκαλσιφερόλη μπορεί να αποκαταστήσει τις βλάβες που έχουν προκληθεί στο καρδιαγγειακό σύστημα από διάφορες παθήσεις, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η αθηροσκλήρωση, ενώ επίσης μειώνεται και ο κίνδυνος εμφράγματος. 

»Δεν υπάρχουν πολλά γνωστά συστήματα που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των βλαβών στα καρδιαγγειακά ενδοθηλιακά κύτταρα, και η βιταμίνη D3 μπορεί να το κάνει αυτό», σημειώνει ο καθηγητής Ταντεους Μαλινσκι. 

»Πρόκειται για μια ανέξοδη λύση επιδιόρθωσης του καρδιαγγειακού συστήματος αφού δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε κάποιο νέο φάρμακο», καταλήγει.

TAGS: