Ιταλία: Νεάντερταλ επεξεργάζονταν ξύλινα εργαλεία με φωτιά πριν 170.000 χρόνια | Pagenews.gr
Pagenews Team 7 Φεβρουαρίου 2018, 10:59

Νεάντερταλ της Τοσκάνης στην Ιταλία πριν από 170.000 χρόνια περίπου, πιθανότατα πειραματίζονταν τη φωτιά για να επεξεργασθούν ξύλινα εργαλεία, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για την αναζήτηση τροφής.

Αυτό εκτιμούν Ιταλοί αρχαιολόγοι και επιστήμονες, που μελέτησαν 58 μισοκαμμένα ξύλινα εργαλεία, καθώς επίσης 200 λίθινα αντικείμενα και πολλά οστά αρχαίου ελέφαντα, τα οποία είχαν ανακαλυφθεί το 2012 σε ανασκαφές στους πρόποδες ενός λόφου στο Γκροσέτο της νότιας Τοσκάνης.

Σε δημοσίευση που έγινε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εργαλεία, μήκους τουλάχιστον ενός μέτρου το καθένα, που προέρχονταν κυρίως από ξύλο πυξαριού, καθώς επίσης από δρυ, κέδρο και φράξο, χρησιμοποιούνταν μάλλον για το σκάλισμα του εδάφους, με σκοπό είτε τη συλλογή φυτών, είτε το κυνήγι μικρών ζώων.

Να σημειωθεί, ότι οι Νεάντερταλ εμφανίσθηκαν στην Ευρώπη ίσως και πριν από 400.000 χρόνια, αλλά είναι άγνωστο πότε ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τη φωτιά σε τακτική βάση.

TAGS: