Πολιτισμός

Βραβεία Γκόγια: Γυναικεία υπόθεση τα 32α ισπανικά Όσκαρ

Βραβεία Γκόγια: Γυναικεία υπόθεση τα 32α ισπανικά Όσκαρ
Τα 32α βραβεία Γκόγια, γνωστά και ως ισπανικά Όσκαρ, απονεμήθηκαν σε μία λαμπρή τελετή που είχε γυναικεία σφραγίδα.

Πολλές πρωταγωνίστριες εμφανίσθηκαν στα Βραβεία Γκόγια κρατώντας βεντάλιες με το σύνθημα #MasMujeres, δηλώνοντας την ανάγκη για περισσότερες γυναίκες στην κινηματογραφική βιομηχανία και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε η ταινία «Handia – O γίγαντας», που συνολικά απέσπασε 10 βραβεία. Το φιλμ αφηγείται τη σχέση δύο αδελφών -του ψηλότερου ανθρώπου στον κόσμο και του αδελφού του που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Σημαντικές διακρίσεις απέσπασε και η ταινία «The Bookshop – Βιβλιοπωλείο» της Ιζαμπέλ Κουτσέτ, η οποία κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου. Το φιλμ αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας, που αποφάσισε να ανοίξει βιβλιοπωλείο σε μια μικρή πόλη της Αγγλίας, το 1959, με τη συντηρητική τοπική κοινωνία να θεωρεί σκανδαλώδη την απόφασή της.

Ο Ισπανός Χαβιέρ Γκουτιέρεθ κέρδισε το βραβείο Γκόγια στην κατηγορία καλύτερου ηθοποιού, για την ερμηνεία του στην ταινία «Ο συγγραφέας» του Μανουέλ Μαρτίν Θουένκα. Ο Γκουτιέρεθ ερμηνεύει έναν ταλαντούχο συγγραφέα που αναζητεί έμπνευση στις ιστορίες των γειτόνων του.

Tο βραβείο καλύτερης ηθοποιού απέσπασε η 45χρονη Ναταλί Πόθα για την ερμηνεία της στο δράμα «Can`t Say Goodbye» (Δεν μπορώ να πω αντίο).

Τα Βραβεία Γκόγια, (los Premios Goya στα ισπανικά), αποτελούν τα κυριότερα εθνικά βραβεία στην Ισπανία και θεωρούνται ισότιμα με τα βραβεία Όσκαρ των ΗΠΑ.

Θεσμοθετήθηκαν το 1987, έναν χρόνο μετά την ίδρυση της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών της Ισπανίας (Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España), με την πρώτη τελετή απονομής να λαμβάνει χώρα στις 16 Μαρτίου 1987 στο Θέατρο Λόπε δε Βέγα, στη Μαδρίτη. Η απονομή γίνεται κάθε χρόνο γύρω στο τέλος Ιανουαρίου και τα βραβεία απονέμονται σε ταινίες που γυρίστηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Το βραβείο είναι ένα αγαλματίδιο του Φρανθίσκο ντε Γκόγια από χαλκό, δημιουργία του γλύπτη Χοσέ Λουίς Φερνάντεθ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments