Συνεντεύξεις

Πρώτα στο www.pagenews.gr: Σαλίνα Γαβαλά και Ελπίδα μιλούν για την παράσταση “Όνειρα Γλυκά”

Πρώτα στο www.pagenews.gr: Σαλίνα Γαβαλά και Ελπίδα μιλούν για την παράσταση “Όνειρα Γλυκά”
Η Σαλίνα Γαβαλά και η Ελπίδα στη συνέντευξή τους στο www.pagenews.gr αναφέρουν -μεταξύ άλλων- ότι "στο εξωτερικό οι καλλιτέχνες δεν πουλάνε ''σταριλίκι'' όπως στη χώρα μας…".

Η Σαλίνα Γαβαλά και η Ελπίδα μίλησαν στην Έπη Τρίμη.

Σαλίνα μίλησέ μας για την παράσταση «Όνειρα Γλυκά», στην οποία έχεις γράψει το κείμενο αλλά και συμμετέχεις ως ηθοποιός και τραγουδίστρια. 

Σαλίνα: Το ”Όνειρα Γλυκά” αποτελεί μια παράσταση η οποία θα αναδείξει ορισμένα θέματα που όλοι μας κουβαλάμε και θα συγκινήσει, πιστεύω. Αλλά στο τέλος θα αφήσει μια γλυκιά γεύση, μέχρι να μάθει η ηρωίδα να αγαπά και να κατανοεί τον εαυτό της. Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι δε συνειδητοποιούμε ότι είμαστε ένας μικρός θεός. Με την εσωτερική μας δύναμη, μπορούμε να πετύχουμε αλλαγές στη ζωή μας και βελτίωσή της. Χαίρομαι πολύ για τη συνεργασία αυτή που όλοι μας την αγκαλιάσαμε με πολύ αγάπη και σεβασμό. Άλλωστε, το θέατρο αποτελεί μια ομαδική δουλειά και δεν μπορεί να λειτουργήσει αλλιώς μια παράσταση όσο καλό κι αν είναι το κείμενο.

Σαλίνα, πιστεύεις ότι το σύμπαν συνωμοτεί ώστε να γίνουν τα όνειρά μας πραγματικότητα;

Δυστυχώς στην πραγματικότητα πιστεύω ότι συμβαίνει το αντίθετο. Αλλά εμείς πρέπει να πεισμώνουμε, να μην το βάζουμε κάτω και να βρίσκουμε το θετικό στοιχείο στην αρνητική κατάσταση. Να βλέπουμε δηλαδή το ποτήρι μισογεμάτο. Εξάλλου πλέον οι εποχές μας είναι πεζές και δύσκολες. Δεν είναι καιρός για πρίγκιπες….

Άρα Σαλίνα εσύ θα ήθελες να περάσεις ένα μήνυμα αισιοδοξίας μέσα από το έργο «Όνειρα Γλυκά»;

Φυσικά. Στην αρχή μπορεί να είναι στενάχωρο ως υπόθεση, αλλά το φινάλε είναι αρκετά αισιόδοξο. Μπορεί να μην είναι τόσο ρεαλιστικό έργο, ωστόσο ο καθένας μας μπορεί να σκεφτεί μέσω αυτού ότι η ομορφιά βρίσκεται στα καθημερινά απλά πράγματα. Το μυαλό είναι σαν το σώμα, πρέπει να εξασκούμε το μυαλό στο να σκέφτεται θετικά, διότι η προδιάθεση είναι πάντα αρνητική. Αν ο καθένας το καταφέρει αυτό μπορεί η κατάσταση να αλλάξει και για εμάς αλλά και το μικρόκοσμό μας.

Θεωρείτε ότι θα μπορούσατε -αταβιστικά- να βοηθήσετε τον κόσμο μέσω της γραφής , του τραγουδιού και γενικά της τέχνης;

Σαλίνα: Μακάρι μέσω της τέχνης να βοηθούσαμε στο να αλλάξουμε τα πράγματα. Το έχω προσπαθήσει και με το τραγούδι και πριν από κάποια χρόνια είχαμε κυκλοφορήσει ένα πολιτικοοικονομικό ντουέτο με το Γιάννη Κότσιρα. Ωστόσο πιστεύω ότι πλέον ο κόσμος στοχεύει στο να ξεχνιέται, όχι να προβληματίζεται περισσότερο. Πάντως στην παράσταση το μήνυμα έρχεται με πιο ”γλυκό” τρόπο στον θεατή, μέσω τραγουδιών και κειμένων.

Ελπίδα: Βολευόμαστε στον καναπέ μας. Μας έχουν κάνει λιγάκι πειθήνιους. Περιμένουμε μόνο από τους άλλους, δεν αγωνιζόμαστε, όπως γινόταν πιο παλιά. Εγώ είδατε ότι αντέδρασα και κινητοποιήθηκα. Όχι πολιτικά, αλλά μέσω της τέχνης.

Την Κυριακή που έγινε το συλλαλητήριο, θεωρείτε ότι είχε νόημα που συνέβη;

Ελπίδα: Συναθροίστηκε επιτέλους τόσος κόσμος για κάτι μετά από τόσα χρόνια αδράνειας και υποτονικότητας. Το ότι συνεννοηθήκανε και βγήκανε στο δρόμο για ένα ιδεώδες, είναι εξαιρετικό. Υπάρχει ελπίδα. Γενικά ο πολίτης πρέπει να βάλει το μυαλό του να δουλεύει και να δει το πώς λειτουργεί το σύστημα. Να δούμε την ουσία του πράγματος, πίσω από τις κουρτίνες κι έπειτα να πηγαίνουμε προς τα εκεί που πιστεύει ο καθένας.

Μπορεί σήμερα να είναι κάποιος ταλαντούχος αλλά να μην έχει γνωριμίες. Πώς μπορεί αυτός ο άνθρωπος να ελπίζει πως θα αναδειχθεί και θα έχει δουλειά μέσα από την καλλιτεχνία;

Ελπίδα: Στο παρελθόν δεν υπήρχαν γνωριμίες. Τότε ήσουν μέσα στη δουλειά, αλλά εκτός κύκλου. Ήταν και πολύ πιο αγνές οι εποχές στο επάγγελμα. Όλα αποδεικνύονται φούσκες, αν δεν έχεις κάποιον δίπλα σου, αυτό ισχύει από την εποχή μου έως και σήμερα.

Πώς θα προτρέπατε έναν νέο, ταλαντούχο άνθρωπο να κάνει τα πρώτα του βήματα;

Σαλίνα: Υπάρχει το βήμα των μουσικών τηλεπαιχνιδιών. Είναι ένας δρόμος, όχι ο ενδεδειγμένος, ωστόσο σου εξασφαλίζει ένα 15λεπτο δημοσιότητας. Από τη στιγμή που το λάβεις, είναι καθαρά στο χέρι σου το πώς θα το διαχειριστείς. Χρειάζεται αγώνας, έως ότου γίνεις καλύτερος. Ακόμη και γνωστός να είσαι δε σημαίνει ότι έχει σταματήσει ο αγώνας ή το άγχος. Δυστυχώς σήμερα πρέπει να δώσεις καθημερινά εξετάσεις. Το να είσαι σεμνός σημαίνει ότι τα έχεις καλά με τον εαυτό σου. Νομίζω, ότι στο εξωτερικό δεν πουλάνε τέτοιο ”σταριλίκι” σε σχέση με τους εδώ.

Ελπίδα: Είναι δύσκολο το ξεκίνημα για τους νέους ανθρώπους. Ωστόσο όταν μιλάμε για εξαιρετικές περιπτώσεις, ε τότε θα προχωρήσουν. Εάν υπάρχει ”σταριλίκι” εσωτερικά, όλα μπορούν να συμβούν…

Ελπίδα πως νιώθεις που ξαναβρίσκεσαι στα φώτα μετά από τόσα χρόνια;

Ελπίδα: Το χαίρομαι ιδιαιτέρως. Αποτελεί μεγάλη ψυχική ανάταση για εμένα. Παρά την ηλικία μου, γιατί κουράζομαι αρκετά (γέλια). Είναι γλυκιά κούραση όμως. Νιώθω πολύ καλά, αυτή τη στιγμή νιώθω λες και είμαι νέα και δημιουργώ κάτι καινούριο.

Σαλίνα: Δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Κι εγώ νιώθω αρκετή κούραση γιατί είναι έντονη η παράσταση.

Ελπίδα, αν όλα πάνε καλά, θα θελήσεις να ξαναμπείς στο ”παιχνίδι” της δουλειάς;

Ναι, με ενδιαφέρει να μπω, ως τραγουδίστρια. Θέλω να κάνω ένα δίσκο που πάντα ονειρευόμουν και οι εταιρείες δεν μου το επέτρεψαν, με τραγούδια που να τ’ αγαπάω πρώτα εγώ. Οι εταιρείες υπηρετούσαν και συνεχίζουν να το κάνουν ένα ρόλο κι αυτές. Μικρή ήμουν πολύ αθώα, δεν καταλάβαινα από κλίκες και τα συναφή. Πάντως μετά από τόσα χρόνια, θεωρώ ότι συνεχίζω να υπάρχω καλλιτεχνικά λόγω της αγάπης του κόσμου. Τότε έβλεπαν ότι με θέλει ο κόσμος, παρά το γεγονός ότι δεν ήμουν σε κάποια κλίκα. Πουλούσα και το ζητούμενο είναι αυτό, όπως και να έχει. 

Ελπίδα, σού έχει χτυπήσει ποτέ την πόρτα κάποιος για να ζητήσει τη βοήθειά σου;

Πολλές φορές. Όταν μπορώ κάνω κάτι, παραπέμπω στους σωστούς ανθρώπους. Δεν έχω και μεγάλη πέραση, γιατί αν είχα δε θα είχα αφήσει τον χώρο εδώ και 22 χρόνια (γέλια). Υπάρχει ένας λόγος που γίνονται όλα σ’ αυτόν τον κόσμο μην το ξεχνάμε. Αισθάνομαι πολύ πιο ώριμη πλέον, με βοηθάει κι ο θεός που δεν έχει πειραχτεί η φωνή μου. Αν είχα τα μέσα θα μπορούσα να στήσω την καριέρα ενός ανθρώπου…

Η φωνή είναι χάρισμα από το Θεό ή καλλιεργείται;

Ελπίδα: Πρωτίστως είναι χάρισμα και μετά είναι καθαρά στο χέρι σου εάν θα το καλλιεργήσεις.

Σαλίνα: Νομίζω ότι είναι συνδυαστικό. Θέλει ταλέντο, αλλά και σκληρή δουλειά, όμως είναι και η τύχη στη μέση…

Αν σάς λέγανε να συνεργαστείτε σε μιούζικαλ;

Ελπίδα: Μα και εδώ στο ”Όνειρα Γλυκά” κάνουμε κάτι σαν μιούζικαλ…

Σαλίνα: Είναι ένα μιούζικαλ δωματίου, όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Αντώνης Λουδάρος. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε δίπλα μας ζωντανή ορχήστρα, με μπάσο, πιάνο, αλλά και τζουρά. Είναι μια καλοδουλεμένη παράσταση και φαίνεται ότι δεν είναι δουλειά του ποδαριού…

Ελπίδα: Σκέψου ότι ακόμα φοβάμαι κι έχω τρακ. Θέλω επίσης να δηλώσω ξεκάθαρα ότι δεν ήρθα για να πάρω τη θέση κανενός ηθοποιού.

(παρέμβαση της Σαλίνας) 

Σαλίνα: Είναι εξαιρετική η Ελπίδα κι έχει μια εξαιρετική αμεσότητα. Αρκετοί βγαίνουν με στόμφο, η Ελπίδα όμως είναι από τη φύση της άμεση. Εγώ που έχω τελειώσει δραματική σχολή, νιώθω ότι δεν είχα τα πρώτα χρόνια την αμεσότητα που ήθελα ως ηθοποιός…

Σε συνέχεια της ως άνω ερώτησής μου, πιστεύετε ότι έχει να κάνει με την εσωτερική παίδευση ή με τη δουλειά;

Ελπίδα: Για μένα το εσωτερικό, αυτό το σταριλίκι που έχεις μέσα σου, μπορεί άνετα να βγει. Χρειάζεται βεβαίως και η απαραίτητη δουλειά.

Σαλίνα: Είπαμε ότι η δουλειά είναι το κυριότερο. Ωστόσο αυτό που παρατηρώ είναι ότι πλέον οι περισσότεροι πασχίζουν να γίνουν γνωστοί. Αυτό προσφέρουν και τα διάφορα παιχνίδια που αναδεικνύουν ταλέντα και δημιουργούν αναγνωρισιμότητα. Κατ’ εμέ η ουσία είναι να αναδειχθούν άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν στην τέχνη κι’ όχι να κάνουν απλώς ένα πέρασμα.

Ελπίδα έχεις κρατήσει φιλίες από την παλιά εποχή;

Ναι αλλά όχι πολλές, γιατί δεν είχα κιόλας αρκετούς φίλους. Σίγουρα θα μιλήσω για τον Κώστα Τουρνά, που έχουμε επαφή από το 1972, τον αδερφό μου που είναι επίσης καλλιτέχνης, αλλά και άλλους οι οποίοι δεν είναι ευρύτερα γνωστοί.

Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει ειλικρινής φιλία στο επάγγελμά σας;

Ελπίδα: Από μέρους μου, ναι. Δεν ξέρω για τους άλλους βέβαια…

Σαλίνα: Σε κάθε χώρο που θα είσαι αναπτύσσεις κάποιες σχέσεις, αλλά μπορεί να τα φέρει έτσι ο καιρός και να χαθείτε… Αυτά συμβαίνουν.

Κλείνοντας τη συνέντευξή μας να επικοινωνήσουμε στο κοινό μας κάθε πότε ανεβαίνει η παράσταση;

Η παράσταση "Όνειρα Γλυκά" από 7/2 κάθε Τετάρτη στις 18.30 και Κυριακή στις 21.15.

Διαβάστε επίσης: "Όνειρα γλυκά": Το www.pagenews.gr στην τελευταία πρόβα της παράστασης – Όλο το backstage

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments