Υγεία

ΠΟΕΔΗΝ: Τραγικές οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία

ΠΟΕΔΗΝ: Τραγικές οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία
Καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για τις ελλείψεις στις ΜΕΘ.

Τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας σε κομβικά του σημεία αναδεικνύει έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε 74 νοσηλευτικά ιδρύματα. Πολλά νοσοκομεία δεν διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ, σε άλλα οι μονάδες είναι κλειστές, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. 

Σύμφωνα με την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ λειτουργούν μόλις 540 κλίνες ΜΕΘ, στα 500 στα Δημόσια Νοσοκομεία και 40 σε Ιδιωτικές κλινικές, ενώ βάσει των ανεπτυγμένων κλινών των νοσοκομείων θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ. 

Ενδεικτικά, ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία διαθέτει μόλις τέσσερις κλίνες ΜΕΘ, η Στερεά Ελλάδα οκτώ, η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 27, η Ήπειρος 29 και η Κρήτη 38. Στα Δωδεκάνησα λειτουργούν μόνο έξι κλίνες ΜΕΘ, στα Επτάνησα τέσσερις και στις Κυκλάδες καμία. 

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι τα Δημόσια Νοσοκομεία έχουν αναπτυγμένες και πλήρως εξοπλισμένες 650 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 150 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα 1.000 ασθενείς ετησίως να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της μη λειτουργίας τους. «Και 5.000 ασθενείς ετησίως θα μπορούσαν να ζουν εάν λειτουργούσε επαρκής αριθμός κλινων ΜΕΘ», επισημαίνεται στην έκθεση. 

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει επίσης ότι, 40-50 διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν στη λίστα αναμονής καθημερινά για ΜΕΘ, ενώ πολλοί εξ αυτών δεν εμφανίζονται στη λίστα αναμονής της επόμενης ημέρας. 

Η ΠΟΕΔΗΝ καταλογίζει ευθύνες στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, για την κατάσταση με τις κλίνες ΜΕΘ υπενθυμίζοντας ότι από 540 που λειτουργούσαν το 2015, το 2016 μειώθηκαν σε 438, καθώς έληξαν οι συμβάσεις γιατρών και νοσηλευτών, χωρίς να έχει τελεσφορίσει η πρόσληψη νέου προσωπικού λόγω ακύρωσης προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Περαιτέρω καταγγέλλει ότι, κανείς επίσημος φορέας δεν γνωρίζει πόσες κλίνες ΜΕΘ είναι διαθέσιμες, αφού δεν υπάρχει συντονιστικό όργανο και κατά διαστήματα κλείνουν δεκάδες κλίνες ΜΕΘ, άλλες για απολύμανση, άλλες λόγω ελλείψεων προσωπικού από μόνιμες ή προσωρινές αποχωρήσεις και πουθενά δεν δηλώνεται επίσημα την αναστολή λειτουργίας τους.

Ακόμα, αρκετές κλίνες καταλαμβάνονται για χρόνιες νοσηλείες παρότι δεν χρήσουν νοσηλείας σε ΜΕΘ και από τις 100 κλίνες ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ, στο ΕΚΑΒ παραχωρούνται κατά μέσο όρο 40. «Οι ιδιωτικές κλινικές παρότι έχουν υπογράψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αρνούνται την παραχώρηση όλων των κλινών επειδή χρησιμοποιούνται για δικές τους ανάγκες ή εκβιάζουν για να εξοφλούνται οφειλές του ΕΟΠΥΥ», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments