Έρευνα: Ο τρόπος που αυτοκτόνησε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς «ενέπνευσε» χιλιάδες αυτόχειρες | Pagenews.gr
Pagenews Team 8 Φεβρουαρίου 2018, 12:58

Ο τρόπος που χρησιμοποίησε ο σταρ Ρόμπιν Γουίλιαμς για να αυτοκτονήσει, και περιέγραψαν με λεπτομέρεια τα ΜΜΕ, ενέπνευσε κι άλλους αυτόχειρες, σύμφωνα με ερευνητή.

Πρόκειται για τραγική έμπνευση. Ο θάνατος του Ρόμπιν Γουίλιαμς το 2014 προκάλεσε κύμα αυτοκτονιών στις ΗΠΑ. Ένας Αμερικανός ερευνητής ισχυρίζεται ότι ο αριθμό των ατόμων που αυτοκτόνησαν γνώρισε αύξηση 10% στους πρώτους πέντε μήνες από τον χαμό του διάσημου ηθοποιού.

Στις 11 Αυγούστου 2014, σε ηλικία 63 ετών, ο ηθοποιός κρεμάστηκε με τη ζώνη του στο σπίτι του στην Καλιφόρνια. Ο Γουίλιαμς υπέφερε από κατάθλιψη η οποία οφειλόταν, σύμφωνα με τους οικείους του, στην ταχεία επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του.

Μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2014, στις ΗΠΑ έγιναν 18 690 αυτοκτονίες, ενώ για την ίδια εποχή, αν συγκριθεί με το τι συνέβη μεταξύ Ιανουαρίου 1999 και Δεκεμβρίου 2015, «αναμενόταν» 16 849 περιπτώσεις. Ήτοι, 1 841 αυτοκτονίες περισσότερες. Και ενώ οι αυτοκτονίες με δηλητήριο, με όπλο ή πτώση ήταν κατά 3% περισσότερες, αυτές που προκλήθηκαν με ασφυξία ήταν κατά 32% περισσότερες από τις «προβλεπόμενες».

Σύμφωνα με τον γιατρό David Fink του πανεπιστημίου της Κολούμπια, ενός από τους συμμετέχοντες στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Plos One, είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι ο θάνατος ενός σταρ έχει τέτοιες τραγικές συνέπειες. 

Όπως αναφέρει, ο ζήλος των ΜΜΕ να δώσουν λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έβαλε τέλος στη ζωή του είναι ο λόγος που οδήγησε στις υπερβολικές αυτοκτονίες.

«Παίρνοντας παράδειγμα από ένα εμβληματικό πρόσωπο, μπόρεσαν να κάνουν μια πράξη που δεν θα είχαν κάνει σε διαφορετική περίπτωση», εξήγησε ο ερευνητής στο κανάλι BBC.

«Εδώ ο Τύπος είχε επίδραση. Όσο περισσότερο οι άνθρωποι ακούνε και μαθαίνουν τις ειδικές λεπτομέρειες για μια αυτοκτονία, τόσο περισσότερο μπορούν, δυνητικά, να κάνουν το ίδιο», είπε.

TAGS: