Οικονομία

Χαλαρώνουν τα capital controls – Ποιο θα είναι το νέο όριο ανάληψης

Χαλαρώνουν τα capital controls – Ποιο θα είναι το νέο όριο ανάληψης
Έρχεται ακόμη μία χαλάρωση των capital controls, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια με κεφαλαιακούς ελέγχους.

Η κυβέρνηση δρομολογεί την αύξηση του μηναίου ποσού αναλήψεων κατά 500 ευρώ και την απελευθέρωση του ανοίγματος νέων τραπεζικών λογαριασμών προχωρώντας στο επόμενο βήμα χαλάρωσης των capital controls.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος» έρχεται αλλαγή στο όριο ανάληψης από τους τραπεζικούς λογαριασμούς και ουσιαστική απελευθέρωση του ανοίγματος των λογαριασμών στις τράπεζες. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το όριο ανάληψης μηνιαίως θα ανέβει στις 2.300 ευρώ από τα 1.800 ευρώ που είναι σήμερα. 

Σε ότι αφορά στους λογαριασμούς, θα μπορεί ο κάθε πολίτης να ανοίξει νέο λογαριασμό, ανεξάρτητα εάν διαθέτη ήδη λογαριασμό σε αυτή ή σε άλλη τράπεζα.

Η νέα χαλάρωση αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες, με την εφημερίδα να αναφέρει ότι ήδη η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι έτοιμη. Κάτι που σημαίνει ότι αναμένονται οι τελευταίες συνεννοήσεις και οι υπογραφές. 

Stress tests στις τράπεζες

Τα τεστ αντοχής των τραπεζών ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου οι τράπεζες θα οριστικοποιήσουν τους ισολογισμούς 2017. Έως την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) το σύνολο των στοιχείων για το βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης.

Η EBA θα προχωρήσει σε παρατηρήσεις και βάσει αυτών οι τράπεζες θα υποβάλουν, εκ νέου, το σύνολο των στοιχείων για το βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης ως τις 19 Μαρτίου.

Θα ακολουθήσει αξιολόγηση των στοιχείων από την ΕΚΤ, όπου θα δοθούν κατευθύνσεις και με βάση αυτές οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν τα οριστικά τους στοιχεία στις 2 Απριλίου.

Την Παρασκευή 4 Μαΐου θα συνεδριάσει το Εποπτικό Συμβούλιο του SSM το οποίο θα εξετάσει τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης και θα οριστικοποιήσει τα ευρήματα των stress test.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments