Έντονος προβληματισμός για τη δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών | Pagenews.gr
Pagenews Team 4 Μαρτίου 2018, 14:20 4 Μαρτίου 2018, 14:20

Σε συνεχή επαφή με τις τουρκικές Αρχές βρίσκονται οι ελληνικές προκειμένου να λυθεί το συντομότερο δυνατό το θέμα με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με την ανησυχία να αυξάνεται για την αυριανή δίκη.

Στη δίκη των δύο στρατιωτικών, η οποία θα λάβει χώρα στην Αδριανούπολη, οι δύο δικηγόροι που έχουν οριστεί από το ελληνικό προξενείο για τη νομική εκπροσώπηση αναμένεται να καταθέσουν έφεση στην κράτησή τους.

Οι δύο Έλληνες, που έχασαν τον προσανατολισμό τους λόγω της κακοκαιρίας στην περιοχή Καστανιές Έβρου, κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη γειτονική χώρα. Παρότι τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν να κάνουν λόγο για κατηγορίες περί «κατασκοπείας», κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από ελληνικής πλευράς.

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει έντονα τις ελληνικές Αρχές είναι το ενδεχόμενο αλλαγής του κατηγορητηρίου, καθώς τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση διερευνούν εάν ο φάκελος θα πρέπει να διευρυνθεί και με άλλες κατηγορίες. 

Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, τότε θα οριστεί τακτική δικάσιμος και θα περάσει αρκετός καιρός πριν οι δύο Έλληνες οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Στην Αδριανούπολη οι γονείς των στρατιωτικών 

Οι γονείς του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη πήγαν το Σάββατο από την Καστοριά στην Ορεστιάδα, όπου συναντήθηκαν με τους γονείς του ΕΠΟΠ λοχία, Δημήτρη Κούκλατζη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα evros-news.

Εκεί, ρύθμισαν τις γραφειοκρατικές λεπτομέρειες, σε συνεργασία με το ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη, προκειμένου να μπορέσουν παραστούν στο δικαστήριο τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές, μεταφέρθηκαν πολιτικά ρούχα και χρήματα από την Ορεστιάδα στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, προκειμένου να παρουσιαστούν με πολιτικά στο δικαστήριο, όπου θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για παραβίαση συνόρων και παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή. Οι δύο Έλληνες δεν αποδέχθηκαν την κατηγορία για κατασκοπεία. «Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει ο καιρός να είναι με χιόνια; Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται τα ίχνη μας. Δεν καταλάβαμε καν πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά», ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του Άγγελος Μητρετώδης.

Ανησυχία για παρέμβαση Ερντογάν

Τη Δευτέρα θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την υπόθεση και την τύχη που θα έχουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί. Παρά όμως τη συγκρατημένη αισιοδοξία της Αθήνας, εκφράζονται και ανησυχίες για το αν θα υπάρξει παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν.

Και αυτό γιατί υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να συνδέσει με κάποιο τρόπο την εν λόγω υπόθεση με εκείνη των 8 Τούρκων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα έπειτα από το πραξικόπημα και την έκδοση των οποίων ζητά με επιμονή η Άγκυρα.

Αν το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δεν επεκταθεί, τότε σύντομα θα λάβει τέλος η υπόθεση που τους αφορά. Όμως, αν προστεθεί και η κατηγορία για κατασκοπεία, κάτι που κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να συμβεί με παρέμβαση του Τούρκου προέδρου, τότε το ζήτημα θα περιπλακεί και η ένταση θα κλιμακωθεί μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Ετικέτες: