Οικονομία

Reuters: Πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ

Reuters: Πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ
Την πώληση του 51% των ΕΛΠΕ παρουσιάζει το πρακτορείο Reuters, ως το επικρατέστερο σενάριο για να αντισταθμίσει η κυβέρνηση τις μνημονιακές απαιτήσεις.

Η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για να εκπληρώσει μία από τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, δήλωσαν πηγές στο Reuters. 

Το Δημόσιο κατέχει 35,5% στα ΕΛΠΕ και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings του ομίλου Λάτση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 45,5%. Βάσει του επικαιροποιημένου μνημονίου, η κυβέρνηση θα πρέπει αυτό το μήνα να προκηρύξει διαγωνισμό για την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ ή μικρότερου ποσοστού, αν συμφωνήσουν οι δανειστές. 

Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση μελετάει την πώληση ποσοστού 51% από κοινού από το Δημόσιο και την Paneuropean ως το επικρατέστερο σενάριο, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας.

Η άλλη επιλογή που εξετάζεται είναι η έκδοση ομολογιακού δανείου από τα ΕΛΠΕ, είπε ο αξιωματούχος, λέγοντας ότι ό,τι και αν αποφασίσει η κυβέρνηση, στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.

Η Paneuropean Oil δεν σχολίασε για τα υπό εξέταση σενάρια αλλά πηγή στην εταιρία είπε ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει με ποια διαδικασία θα προχωρήσει.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ,που αντιτίθεται στην προωθούμενη πώληση, δήλωσε στο Reuters ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε τα σενάρια κατά τη διάρκεια συνάντησης με το σωματείο την περασμένη εβδομάδα.  Η πώληση του 51% παρουσιάστηκε ως το επικρατέστερο σενάριο δήλωσε ο Γιώργος Σκοπελίτης στο Reuters.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments