Πολιτική

Βουλή: Υψηλοί τόνοι για ελληνοτουρκικά, ασφάλεια και Novartis

Βουλή: Υψηλοί τόνοι για ελληνοτουρκικά, ασφάλεια και Novartis
Ειρωνεία και φαρμακερά σχόλια ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της σκληρής αντιπαράθεσης του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την προανακριτική επιτροπή, που ζήτησε η Νέα Δημοκρατία για τους κ.κ.Πολάκη, Ξανθό και Κουρουμπλή.

Για σπατάλη χρόνου και φτηνό αντιπερισπασμό από μέρους της Νέας Δημοκρατίας, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στην συζήτηση για την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Ανοίγοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε «Αναρωτιόμουν όλη μέρα εάν αξίζει τον κόπο να έρθω στη Βουλή και να σπαταλήσω μέρος του πολύτιμου χρόνου μου για να βρεθώ σε μια κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού που επιχειρεί η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια πρόταση που την θυμήθηκαν ξαφνικά μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της Novartis. Αν έχει νόημα να σπαταλάμε τον χρόνο μας και να παρακολουθούμε την άσκηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού».

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα ανέφερε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της  Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα.

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για προανακριτική, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για "Κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού" από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ενώ μίλησε ακόμα για "άσκηση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη σε μια φτηνή επικοινωνιακή πολιτική αντιπερισπασμού" την οποία, όλως τυχαίως, θυμήθηκαν μετά την υπόθεση Novartis.

Λίγο πριν ξεκινήσει η μυστική ψηφοφορία των κομμάτων, όπου θα διενεργηθεί με 3 κάλπες, μία για τον κάθε βουλευτή σε βάρος των οποίων διαβιβάστηκε η πρόταση διενέργειας προανακριτικής στη Βουλή, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης κονταρόχτυπήθηκαν με φόντο όχι μόνο το επί συζήτηση θέμα αλλα ακόμα τα ελληνοτουρκικά, την ασφάλεια και την υπόθεση Νovartis.

«Παρακολουθούμε με αγωνία την περιπέτεια 2 στρατιωτών και θέλω να εκφράσω την στήριξη μου στους στρατιωτικούς και οικογένειές του. Είναι απαράδεκτη η κράτησή του και επιβαρύνει τις τεταμένες σχέσεις. Δείχνει ότι η περίοδος απαιτεί ψυχραιμία, υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Δυστυχώς σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η κυβέρνηση δεν διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά. Οι χειρισμοί της είναι ανεύθυνοι και στοχεύουν σε μικροκομματικούς τακτικισμούς. Αυτό δείξατε από τους χειρισμού σας για τα Σκόπια και για τα Ελληνοτουρκικά» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Οι ευθύνες σας είναι βαριές, δείξατε αναξιοπιστία απέναντι σε όλους. Επιτρέψατε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας να επιδίδεται σε λεονταρισμούς και στην συνέχεια υποτιμήσατε την περίοδο κρίσης. Υποτιμήσατε την σύλληψη Ελλήνων στρατιωτών όπως υποτιμήσατε και τον εμβολισμό του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού. Γιατί ξαφνικά η χώρα εκπέμπει αμηχανία. Μήπως γιατί δεν θελήσατε να χτίσετε αρραγές μέτωπο για τα εξωτερικά θέματα που θα ακολουθούσε μακροπρόθεσμη εξωτερική πολιτική. Στην οικονομία σας πληρώνουμε με δύο άχρηστα μνημόνια. 

Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής η αδυναμία μας θα μας κοστίσει πολύ περισσότερα. Πρέπει να φροντίσετε να επιστρέψουν άμεσα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί. Να προχωρήσετε άμεσα σε συγκρότηση Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν είμαστε οι μόνοι που καταθέσαμε την πρόταση το έκανε και ο κ. Θεοδωράκης και όλοι αποδέχονται σήμερα ότι είναι αναγκαία θεσμική τομή για να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του όπως συμβαίνει σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας», τόνισε. 

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται εμπράκτως της φιλειρηνικές σχέσεις με τους γείτονές της. «Είναι γεγονός ότι η Τουρκία αυξάνει την προκλητικότητά της. Στέλνω μήνυμα: οι Έλληνες ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας. Θέλουμε καλές σχέσεις. Είμαστε φιλειρηνικός λαός αλλά αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή ελληνικής γης», τόνισε. 

«Κύρια έγνοια μου είναι πως θα κάνουμε καλύτερη την πατρίδα μας. Να δημιουργήσουμε δουλειές και να κάνουμε το κράτος σύμμαχο του πολίτη. Εσείς όμως έχετε άλλες προτεραιότητες. Αντί να μετατρέψετε την χώρα σε φιλόδοξο εργοτάξιο για το αύριο την κάνετε απέραντο δικαστήριο για το χθες. Εγκλωβίζετε την χώρα σε λάσπη. 

Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη στα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα περί σπατάλης του χρόνου του ήρθε με τη δευτερολογία του. 

 «Η παρουσία σας στο κοινοβούλιο δεν είναι σπατάλη χρόνου αλλά θεσμική υποχρέωση… ίσως έτσι να αντιληφθείτε και τη διάκριση των εξουσιών την οποία συστηματικά παραβιάζετε. Υπάρχουν υπουργοί σας που δεν έχουν έρθει ποτέ να απαντήσουν σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ όπως ο κ. Χουλιαράκης που έχει αναβάλλει πολλές φορές την παρουσία του εδώ», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Ο κ. Μητσοτάκης αντέδρασε και στο σχόλιο του πρωθυπουργού για το ύφος της ομιλίας του. «Ξέπνοη ομιλία. Μας κοιμίσατε επι 35 λεπτά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να πάρει από τον κ. Μητσοτάκη την ακόλουθη απάντηση.

«Εγώ δεν εκπαιδεύτηκα στα αμφιθέατρα των αντιπαραθέσεων δεν χρειάζεται να ανεβάζω τους τόνους για να προσελκύω το χειροκρότημα. Δεν θα δεχθώ καμία υπόδειξη ούτε για το ήθος ούτε για τον τρόπο που αρθρώνω τον κοινοβουλευτικό μου λόγο».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και απαντώντας στην προηγούμενη ομιλία του πρωθυπουργού για πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση Novartis ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Τις πολιτικές ευθύνες τις πιστώνουν ή της χρεώνουν οι πολίτες με εκλογές. Ιδού η Ρόδος κ. Τσίπρα, κάνετε εκλογές αν τολμάτε να πάρετε την απάντηση του ελληνικού λαού που θα σας αποδώσει την ευθύνη για τα 100, 200, πάρα πολλά σε κάθε περίπτωση δισ. που χρεώσατε τον ελληνικό λαό το πρώτο εξάμηνο του 2015».

«Μην αγχώνεστε, οι εκλογές θα γίνουν στην συνταγματικά καθορισμένη ημερομηνία, θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του ’19 και μέχρι τότε δεν θα υπάρχει "σκανδαλολογία", θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και οι αθώοι θα είναι αθώοι και οι ένοχοι θα πληρώσουν τις ευθύνες τους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την λεκτική αντιπαράθεση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα εθνικά ζητήματα με τον Κυρ. Μητσοτάκη να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για επιπολαιότητα στο θέμα ονομασίας των Σκοπίων.

«"Είσαστε επιπόλαιος". Στο σκοπιανό είχατε την δυνατότητα να εμπλέξετε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν το κάνατε μιλήσατε πρώτα με τον κ. Ζάεφ και μετά με τους αρχηγούς των κομμάτων… Παρουσιάσατε σαν όχλο και κατηγορήσατε τους πολίτες που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια… Πρώτα μας χλευάσατε, μετά ήλθατε στην δική μας θέση για αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων ως προϋπόθεση για τη όποια λύση, και τώρα ήλθε ο κ. Ζάεφ να ζητήσει με περίσσιο θράσος την αλλαγή του δικού μας Συντάγματος», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

«Εσείς ξαφνικά αλλάξετε θέση όταν είδατε κάποιους διαδηλωτές στους δρόμους. Εσείς αλλάξατε θέση, όχι εμείς, όχι εγώ», απάντησε ο Αλ. Τσίρπας στον κ. Μητσοτάκη αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. Σημείωσε ότι σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος έχει και διατυπώνει εξαρχής την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία, erga omnes, δηλαδή αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και για το θέμα των προσλήψεων χωρίς καμία αναξιοκρατία.

«Tο μόνο που έχει πετύχει αυτή η κυβέρνηση είναι η επιστροφή των επίορκων λειτουργών της Υγείας στην υπηρεσία τους. Και οι διορισμοί ιδιοκτητών βουλκανιζατέρ στα δημόσια νοσοκομεία, με μόνο κριτήριο ότι είναι πολιτικοί φίλοι του κ. Πολάκη. Αυτή είναι η κατάντια σας!», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Διορίζετε από πόρτες και παράθυρα. Στο Δημόσιο και σε ελεγχόμενες από αυτό επιχειρήσεις, όπως τα ΕΛΠΕ. Εκεί που ο "αρχάγγελος της κάθαρσης" ο κ. Παπαγγελόπουλος, διόρισε τον γιο του. Βάζετε κομματικά σας στελέχη σε θέσεις θεσμικά ανεξάρτητες, όπως ο κ. Κουτεντάκης στο Γρ. Προϋπ. Βουλής».

Σχολιάζοντας το θέμα του νοσοκομείου Σαντορίνης και τον διορισμό σε υψηλόβαθμη διοικητική θέση ενός πρώην ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Οι δικοί μας φίλοι και συνεργάτες μπορεί να είναι και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ αλλά δεν υπήρξαν ποτέ ιδιοκτήτες offshore».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments