pagenews.gr / Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή: Εγκλωβίζετε τη χώρα στη λάσπη
Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή: Εγκλωβίζετε τη χώρα στη λάσπη | Pagenews.gr
Pagenews Team 8 Μαρτίου 2018, 16:34 8 Μαρτίου 2018, 16:34

Συζητείται στην Ολομέλεια η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας εξέφρασε τη στήριξή του στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία και τις οικογένειές τους.

«Παρακολουθούμε με αγωνία την περιπέτεια 2 στρατιωτών και θέλω να εκφράσω την στήριξη μου στους στρατιωτικούς και οικογένειές του. Είναι απαράδεκτη η κράτησή του και επιβαρύνει τις τεταμένες σχέσεις. Δείχνει ότι η περίοδος απαιτεί ψυχραιμία, υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Δυστυχώς σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η κυβέρνηση δεν διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά. Οι χειρισμοί της είναι ανεύθυνοι και στοχεύουν σε μικροκομματικούς τακτικισμούς. Αυτό δείξατε από τους χειρισμού σας για τα Σκόπια και για τα Ελληνοτουρκικά» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Οι ευθύνες σας είναι βαριές, δείξατε αναξιοπιστία απέναντι σε όλους. Επιτρέψατε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας να επιδίδεται σε λεονταρισμούς και στην συνέχεια υποτιμήσατε την περίοδο κρίσης. Υποτιμήσατε την σύλληψη Ελλήνων στρατιωτών όπως υποτιμήσατε και τον εμβολισμό του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού. Γιατί ξαφνικά η χώρα εκπέμπει αμηχανία. Μήπως γιατί δεν θελήσατε να χτίσετε αρραγές μέτωπο για τα εξωτερικά θέματα που θα ακολουθούσε μακροπρόθεσμη εξωτερική πολιτική. Στην οικονομία σας πληρώνουμε με δύο άχρηστα μνημόνια. Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής η αδυναμία μας θα μας κοστίσει πολύ περισσότερα. Πρέπει να φροντίσετε να επιστρέψουν άμεσα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί. Να προχωρήσετε άμεσα σε συγκρότηση Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν είμαστε οι μόνοι που καταθέσαμε την πρόταση το έκανε και ο κ. Θεοδωράκης και όλοι αποδέχονται σήμερα ότι είναι αναγκαία θεσμική τομή για να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του όπως συμβαίνει σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας», τόνισε. 

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται εμπράκτως της φιλειρηνικές σχέσεις με τους γείτονές της. «Είναι γεγονός ότι η Τουρκία αυξάνει την προκλητικότητά της. Στέλνω μήνυμα: οι Έλληνες ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας. Θέλουμε καλές σχέσεις. Είμαστε φιλειρηνικός λαός αλλά αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή ελληνικής γης», τόνισε. 

«Κύρια έγνοια μου είναι πως θα κάνουμε καλύτερη την πατρίδα μας. Να δημιουργήσουμε δουλειές και να κάνουμε το κράτος σύμμαχο του πολίτη. Εσείς όμως έχετε άλλες προτεραιότητες. Αντί να μετατρέψετε την χώρα σε φιλόδοξο εργοτάξιο για το αύριο την κάνετε απέραντο δικαστήριο για το χθες. Εγκλωβίζετε την χώρα σε λάσπη. 

Δεν σας ενδιαφέρει αν αυτό επηρεάζει την εικόνα της χώρας, τις επενδύσεις, την εικόνα του κοινοβουλίου και την ισχύ της πατρίδας μας. Θέλετε να παράγετε συνεχώς διχασμό. Αυξάνει όμως αυτή η πρακτική το ρίσκο. Η στρατηγική σας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Δεν πείθετε όταν μας είπατε ότι είστε φτιαγμένοι από άλλο υλικό. Ίσως να εννοείτε τις επιδοτήσεις ενοικίων με χαριστικές διατάξεις. Κρύβεστε πίσω από την πλειοψηφία και δεν αφήνετε να πέσει φως στο δικό σας σκοτάδι. Ανησυχείτε μήπως το πώς θα αντιδράσουν οι δικοί σας προστατευόμενοι μάρτυρες;» ανέφερε. 

«Τα στελέχη του κόμματός μας ανέδειξαν την αναγκαιότητα εξέτασης. Δεν σπεύδουμε να καταδικάσουμε κανένα. Διερεύνηση ζητάμε. Η πλειοψηφία όμως προανήγγειλε ότι αρνείται την έρευνα όπως αρνηθήκατε στο παρελθόν κάθε εξεταστική ή προκαταρκτική που ζητήσαμε όπως με την πρότασή μας για το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015.

Παρά το γεγονός ότι εμείς υπερψηφίσαμε όλες τις επιτροπές που έχει προτείνει η κυβέρνηση. Στηρίξαμε και την προκαταρκτική για Νοβάρτις με την προϋπόθεση να τα ερευνήσει όλα.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει μονότονα ότι η πρότασή μας αποτελεί απόπειρα αντιπερισπασμού και πως εσείς επειδή προέρχεστε από την Αριστερά έχετε ένα δήθεν ηθικό πλεονέκτημα. Είναι αστεία επιχειρήματα. 

Εμείς ζητήσαμε όχι απλά να συσταθεί αλλά να φτάσει έως τέλος η έρευνα πολιτικών προσώπων για την Νοβάρτις. Σας προειδοποιήσαμε και το επαναλαμβάνω να μην τολμήσετε να κλείσετε άρον άρον την επιτροπή.

Η στάση σας τις πρώτες ημέρες είναι πραγματικά αξιοθρήνητη. Επιστρατεύσατε τον κ. Παρασκευόπουλο με δήθεν δικονομικά επιχειρήματα να στήσει τον καμβά για να κλείσει τις εργασίες της η επιτροπή. Επι έναν χρόνο πετάτε λάσπη. Προαναγγείλατε κ. Τσίπρα από αυτό το βήμα τον Φεβρουάριο του 2017 πολιτικούς σεισμούς. Κάποιοι μίλησαν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο και έρχεστε σήμερα και λέτε να μην μπει η επιτροπή στην ουσία της υπόθεσης αλλά να μείνει σε αρμοδιότητες. Πως όμως θα γίνει αυτό αν δεν ερευνηθούν τα αδικήματα; Πως θα ερευνηθούν τα αδικήματα αν δεν έρθουν οι μάρτυρες; Όμως αυτό θέλετε. Να μην έρθουν οι μάρτυρες ούτε με κουκούλες. Δεν θέλετε να εξεταστουν γιατί φοβάστε ότι θα καταρρεύσει η μεθόδευσή σας. Δεν σας ενδιαφέρει η απόδειξη ενοχής. Αρκείστε στην κατασκευή υπόπτων και σε μια κοινωνία θυμωμένη αυτό αρκεί. Αυτό όμως που κάνετε είναι ανήθικο. Δηλητηριάζετε την κοινωνία και επιχειρείτε να επιπλεύσετε στην λάσπη που εσείς δημιουργείτε.

Η πρότασή μας απαντά στην δική σας πολιτική δειλία να εξαιρέσετε τα δικά σας πεπραγμένα. «Η προκαταρκτική θα έπρεπε να είναι μια και για τα δικά μας πεπραγμένα που δεν φοβόμαστε να ερευνηθούν και για τα δικά σας. Τελικά εσείς φοβάστε και αυτό δείχνει πολλά για τις ενοχές που αισθάνεστε. Στην προηγούμενη συζήτηση μιλήσατε για πολιτικές ευθύνες. Για εσάς υπάρχουν ή όχι για τα πεπραγμένα σας από το 2015 έως το 2018;», επισήμανε. 

Ετικέτες: