Διεθνή

Διχάζει η Barbie Φρίντα Κάλο (vid)

Διχάζει η Barbie Φρίντα Κάλο (vid)
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κυκλοφορία της Barbie με τη μορφή της Φρίντα Κάλο.

Συγγενής της Φρίντα Κάλο ζητά από την εταιρεία Mattel να επανασχεδιάσει τη Barbie, που φέρει τη μορφή της.

Συγκεκριμένα, η συγγενής της Μεξικανής ζωγράφου έχει έρθει σε σύγκρουση με την εταιρεία παιχνιδιών Mattel, για τα δικαιώματα μίας κούκλας Barbie με τη μορφή της ζωγράφου, η οποία κυκλοφόρησε ως μέρος σειράς από κούκλες εμπνευσμένες από σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η μικρανιψιά της Κάλο, Μάρα ντε Άντα Ρομέο, είπε ότι δεν έδωσε την άδειά της, για να χρησιμοποιήσει η Mattel τη μορφή της ζωγράφου. Ο δικηγόρος της Άντα Ρομέο, Πάμπλο Σανγκρί, δήλωσε ότι η πελάτης του δεν αναζητά χρήματα, αλλά επιθυμεί τον επανασχεδιασμό της κούκλας από την εταιρεία. «Θα συζητήσουμε για να τακτοποιηθεί το θέμα και με αυτό εννοώ να επανασχεδιαστεί η εμφάνιση της κούκλας, τα χαρακτηριστικά της, η ιστορία που η κούκλα θα έπρεπε να ταιριάξει με αυτό που πραγματικά ήταν η καλλιτέχνις» είπε ο Σανγκρί. 

Επικριτές αναφέρουν ότι η κούκλα μοιάζει περισσότερο στη Barbie απ’ότι στη Φρίντα: δεν αναπαριστά τα πυκνά σχεδόν ενωμένα φρύδια τις Κάλο, όπως επίσης το φόρεμά της δεν απεικονίζει με ακρίβεια τα περίτεχνα φορέματα τύπου Tehuana που φορούσε η ζωγράφος. Η εταιρεία και το ίδρυμα υποστηρίζουν ότι όλα έγιναν νόμιμα, σύμφωνα με το BBC. 

Σε ανακοίνωσή της η Mattel ανέφερε ότι συνεργάζεται με την εταιρία Frida Kahlo Corporations που διαχειρίζεται τα δικαιώματα της καλλιτέχνιδος. «Η εταιρεία Frida Kahlo Corporations συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία σχεδιασμού της κούκλας, η Mattel έχει την άδειά της και ένα νόμιμο συμβόλαιο που δίνει τα δικαιώματα για την κατασκευή μίας κούκλας με τη μορφή της Φρίντα Κάλο» προσθέτει η εταιρεία. 

Από την πλευρά της, η Frida Kahlo Corporations ανέφερε ότι έχει τα δικαιώματα μέσω της ανιψιάς της Κάλο, Ισόλντα Πινέδο Κάλο, εδώ και μία δεκαετία. Το εγχείρημα με τίτλο Barbie – role models, είχε ως στόχο να εμπνεύσει τα μικρά παιδιά, με τα επιτεύγματα αληθινών γυναικών. 

Από την Μεξικανη Φρίντα Κάλο, ως την πρώτη αφροαμερικανή μαθηματικό που υπολόγισε την πορεία του πρώτου επανδρωμένου διαστημόπλοιου στον κόσμο, οι κούκλες αυτές έχουν ως στόχο να εμπνεύσουν και να διαδώσουν τις ιστορίες σημαντικών προσωπικοτήτων στις νέες γενιές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments