Πολιτική

Εξυγίανση στο ποδόσφαιρο εντός, εκτός και… επί τα αυτά (pics)

Εξυγίανση στο ποδόσφαιρο εντός, εκτός και… επί τα αυτά (pics)
Ο σάλος με τον Ιβάν Σαββίδη είναι πλέον απλά μαθηματικά: πολιτική, ποδόσφαιρο και ΜΜΕ σε παράλληλες ευθείες που τέμνονται από μία άλλη ευθεία. Εντός, εκτός και επί τα αυτά, δηλαδή όπως λένε και τα μαθηματικά της Α' Γυμνασίου.

Το πρωτάθλημα διακόπηκε με εντολή Τσίπρα, ο Ιβάν Σαββίδης μετά την εισβολή του οπλοφορώντας στο γήπεδο της Τούμπας, αναζητούνταν στο πλαίσιο του αυτοφώρου και η πολιτική σκηνή μάχεται για την εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Την ίδια ώρα η FΙFA έχει ήδη απειλήσει με Grexit, η ΠΟΑΣΥ βάλλεται κατά των αρμοδίων για τη σύλληψη Σαββίδη και το Έθνος "μαζεύει" παραιτήσεις στελεχών. Στη δημοσιότητα και η επιστολή του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη για τη διακοπή του πρωταθλήματος.

Όλα ξεκίνησαν όταν από κόρνερ του Μπίσεσβαρ, ο Φερνάντο Βαρέλα με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μπάρκα και μετά όλα άρχισαν να καταρρέουν αρμονικά: ένα όπλο, ένας μαινόμενος Ιβάν Σαββίδης και μία αμφιλεγόμενη διαιτησία οδήγησαν σε πολιτικές "απειλές"  περί εξυγίανσης του ποδοσφαίρου με όποιο πολιτικό κόστος.

Τα έκτροπα στην Τούμπα με την εισβολή Σαββίδη με όπλο στον αγωνιστικό χώρο προκάλεσαν ντόμινο αντιδράσεων στο πολιτικό και όχι μόνο σκηνικό της χώρας. Κυβέρνηση, ποδόσφαιρο και ΜΜΕ για μία ακόμα φορά στο προσκήνιο εντός και (κυρίως) εκτός Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημοσίευμα των NYT που μιλούσε για ένοπλο ιδιοκτήτη ομάδας.

Μετά από μία επεισοδιακή νύχτα, τη σκυτάλη πήρε η κυβέρνηση με την τρίωρη σύσκεψη στο Μαξίμου, όπου αποφασίστηκε η αναβολή της Super League. Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός φέρεται να διαμήνυσε πως «δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Αυτή η ιστορία θα τελειώσει και όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους».

«Η κυβέρνηση εδώ και 3 χρόνια έχει δώσει μεγάλες μάχες για να εξυγιάνει τον πολύπαθο χώρο του ποδοσφαίρου δεν θα επιτρέψουμε να διακινδυνεύσει η προσπάθεια αναλαμβάνοντας όπου χρειαστεί και το πολιτικό κόστος» δήλωσε από τη μεριά του ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης, κατά την ανακοίνωση της διακοπής του πρωταθλήματος.

Τα τεκταινόμενα δεν έμειναν ασχολίαστα ούτε από τον στενό κυβερνητικό κύκλο με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να ζητά αυστηρά μέτρα μιλώντας για προσβολή.

Δεν χρειάζεται συζήτηση, αλλά λήψη αυστηρών μέτρων, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, στον ρ/σ "Πρακτορείο". Οι σκηνές που είδαμε προσβάλλουν το ελληνικό ποδοσφαιρο και κάνουν κακό στην ομάδα και στον κόσμο του ΠΑΟΚ, σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης και υπογράμμισε: «Όποιος μπαίνει με περίστροφο στον αγωνιστικό χώρο, είναι προκλητικά απαράδεκτο, όπως και να το δει ο καθένας».

Το παρασκήνιο της απόφασης για αναβολή

Έντονο είναι και το παρασκήνιο των διεργασιών και των διαβουλεύσεων που οδήγησαν στην κυβερνητική απόφαση για την επ’αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, με το που εμφανίστηκαν οι σχετικές εικόνες στους δέκτες των τηλεοράσεων σήμανε συναγερμός στο Μαξίμου, καθώς η εικόνα ενός μεγαλοπαράγοντα του ποδοσφαίρου να μπαίνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο έχοντας όπλο στη ζώνη του προκάλεσε δυσφορία. 

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ακολούθησαν πολλά τηλεφωνήματα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υφυπουργό Αθλητισμού ώστε να συζητηθεί το θέμα και να κλείσει το πρωινό ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου. Μονοθεματικός ήταν και ο πρωινός καφές, ενώ η εκτίμηση ήταν πως η διακοπή επ’αόριστον ήταν μονόδρομος. 

Η επιστολή Βασιλειάδη στη FIFA για τη διακοπή του πρωταθλήματος

Στην δημοσιότητα βγήκε το βράδυ της Δευτέρας η επιστολή που έστειλε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης στην FIFA. 

Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός εξηγεί στην FIFA τους λόγους που τον οδήγησαν στο να πάρει την απόφαση για την διακοπή του πρωταθλήματος και του κυπέλλου.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή: 

Ελληνική ΔημοκρατίαΥπουργείο Πολιτισμού και αθλητισμούΑναπληρωτής υπουργόςΔιεύθυνση: 37 Αντρέα ΠαπανδρέουΚωδικός δημοσίευσης: 151 80, Αθήνα, ΕλλάδαTel. : +30 213 131 7173-4-5Fax : +30 213 131 6601Email : [email protected]

Θέμα: «διακοπή του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου»

Αγαπητέ Μπγιορν,

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους κάναμε μια τεράστια πρόοδο μαζί, προκειμένου να θεσπίσουμε νέους κανόνες σχετικά με τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τις αυστηρές ποινές. Ωστόσο, το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε ταραχώδη στιγμές κατά τη διάρκεια των τελευταίων αγώνων με την τελευταία εκδήλωση που έλαβε χώρα χθες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Ο Έλληνας και ο διεθνής τύπος έχουν παρουσιάσει πολλές φωτογραφίες του προέδρου και του μεγάλου μετόχου του ΠΑΟΚ, κ. Iβάν Σαββίδη, που εισέρχεται στο γήπεδο.

Ως εκ τούτου, με βάση τα χθεσινά γεγονότα καθώς και τα πολυάριθμα γεγονότα κατά τη διάρκεια των τελευταίων αγώνων, είμαι αναγκασμένος να εκδώσω απόφαση για να σταματήσει το ελληνικό πρωτάθλημα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των οπαδών, των ποδοσφαιριστών και όλων των σχετικών Αυτοί που εμπλέκονται στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Θα βρείτε την απόφαση όπως δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και αθλητισμού

Αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση 

Έντονη ανησυχία για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως οι εικόνες είναι τραγικές και πάνε το ποδόσφαιρο και την εικόνα της χώρας πολλά χρόνια πίσω. 

«Όσα απίστευτα παρακολουθούμε, πλέον, στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι μια ακόμη θλιβερή απόδειξη της παρακμής και της ανυποληψίας που έχει οδηγήσει την χώρα η καθεστωτική αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γεγονότα όπως αυτά των τελευταίων ημερών προσβάλλουν τους πολίτες και εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Ελλάδα διεθνώς. Η ΝΔ πολύ σύντομα θα επαναφέρει τη νομιμότητα, όχι μόνο στα γήπεδα, αλλά σε όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής» ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής ζήτησε από τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, κ. Δημήτρη Σεβαστάκη ο βουλευτής Αττικής, Γιώργος Μαυρωτάς, με επιστολή του με θέμα την επάρκεια του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό, όπου θα κληθούν ο Υφυπουργός Αθλητισμού και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. 

FIFA: Πάρτε μέτρα για τη βία στην Ελλάδα, αλλιώς…

Σε διπλωματική γλώσσα, αλλά και σε έντονα προειδοποιητικό ύφος, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) καλεί την Ελλάδα να λάβει άμεσα μέτρα "και γρήγορα" για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ανεπίτρεπτη – όπως την χαρακτηρίζει – κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε δεν γίνεται μεν λόγος για "αποκλεισμό", ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ζήτημα, κάνοντας λόγο για πιθανές "κυρώσεις".

Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα:

«H επιτροπή της FIFA που είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της ΕΠΟ καταδικάζει έντονα τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα και καλεί όλους τους εθνικούς φορείς του ποδοσφαίρου να δράσουν άμεσα και να βάλουν ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη κατάσταση που εμφανίστηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Παρόλο που τα πρόσφατα γεγονότα έγιναν στο πλαίσιο μίας εθνικής διοργάνωσης, που σημαίνει ότι τα πειθαρχικά μέτρα εμπίπτουν στην δικαιοδοσία των αρμόδιων δικαστικών οργάνων της HFF, η επιτροπή παρακολούθησης της FIFA παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τώρα περιμένει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και γρήγορα. 

Παράλληλα, η Επιτροπή Παρακολούθησης έχει ενημερωθεί την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει προσωρινά το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ για την σεζόν 2017/2018. 

Η μη λήψη κατάλληλων μέτρων από τα αρμόδια όργανα για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εθνικών διοργανώσεων , θα υποχρέωνε την FIFA να παραπέμψει την υπόθεση στην επιτροπή ενώσεων μελών της FIFA, υποβάλλοντας έκθεση στο συμβούλιο της FIFA για εξέταση και πιθανές κυρώσεις που προβλέπονται από το καταστατικό της FIFA, συμπεριλαμβανόμενης και την τιμωρία του μέλους της Ένωσης». 

ΠΟΑΣΥ: Οι μαφίες πρέπει να μείνουν έξω από το ελληνικό ποδόσφαιρο

Ερωτήματα και αιχμές από την Ομοσπονδία Αστυνομικών, μέσω ανακοίνωσής της ενώ υπογραμμίζουν οι μαφίες πρέπει να μείνουν έξω από το ελληνικό ποδόσφαιρο και σημειώνουν: «Όχι στο νόμο της ζούγκλας, ναι σε έναν αθλητικό κόσμο που θα υπηρετεί όλα τα αθλητικά ιδεώδη, την ευγενή άμιλλα, την ισότητα, την αλληλεγγύη, τη συναδέλφωση, την ειρήνη και την επιδίωξη όχι τόσο υλικών, αλλά, πρωτίστως, ηθικών και ψυχικών απολαβών.» 

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αστυνομικών έχει ως εξής: «Δύο αμείλικτα ερωτήματα γεννούνται για το πρωτόγνωρο αυτό περιστατικό, τα οποία πρέπει άμεσα να απαντηθούν: 

α) Για ποιο λόγο δεν συνελήφθη ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ; Υπήρξε ολιγωρία ή απολαμβάνει προνομιακής προστασίας;

β) Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας θα αναζητήσουν ευθύνες; Θα καταλογιστούν; ‘Η θα περιμένουν όλοι να ξεχαστεί το γεγονός;» Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων. 

Η ΠΟΑΣΥ αναφέρει ακόμη ότι: «Για μία ακόμη φορά παρακολουθούμε το φαινόμενο της αθλητικής βίας –που τείνει να γίνει αποκλειστικά «ελληνικό προστατευόμενο προϊόν», φυσικά μόνο για εσωτερική κατανάλωση–, να γιγαντώνεται ως ανομία, να εκσυγχρονίζεται ως «γκέτο» και να αποτελεί δυστυχώς αναπόσπαστο κομμάτι της ζοφερής ελληνικής πραγματικότητας.

Χθες Κυριακή, όλη η Ελλάδα έμεινε άφωνη, όταν στον «ποδοσφαιρικό αγώνα» στο γήπεδο της Τούμπας, μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, είδε να εισβάλλουν «φίλαθλοι» στον αγωνιστικό χώρο, παράγοντες της γηπεδούχου ομάδος με επικεφαλής τον πρόεδρο ο οποίος σε κοινή θέα ήταν ζωσμένος με όπλο, που δυστυχώς δεν προκάλεσε την άμεση και χωρίς δεύτερη σκέψη σύλληψή του από τους επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, που ήταν επιφορτισμένη με την τήρηση της τάξης.» 

Παραιτήσεις στο "Έθνος" 

Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις στο «Έθνος» καθώς μετά την απόσυρση του ονόματος του Δημήτρη Μάρη από την ταυτότητα της εφημερίδας, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, σύμφωνα με τις typologies, ο διευθυντής της, Μάνος Χωριανόπουλος, και ο διευθυντής και σύμβουλος περιεχομένου του «Έθνους», Μάνος Μίχαλος.

Και οι δύο ανήκουν στο στενό πυρήνα των έμπιστων συνεργατών του Δημήτρη Μάρη. Υπενθυμίζεται ότι η 24Media έχει την ευθύνη έκδοσης του φύλλου, ενώ η ιδιοκτήτρια εταιρεία είναι η Dimera του Ιβάν Σαββίδη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments