Αυτοδιοίκηση

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για Δήμους

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για Δήμους
Στα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους Δήμους αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η γιατρειά δεν θα ‘ρθει με "απλή αναλογική". Δεν ξαναγυρίζουν στα ταμεία των δήμων οι άγρια περικομμένοι πόροι τους, ούτε με το ισχύον εκλογικό σύστημα ούτε με την απλή αναλογική. Απλή λογική χρειάζεται. Τέτοια που την γνωρίζει καλά και την εφαρμόζει εδώ και δεκαετίες η αυτοδιοικητική εμπειρία. Τέτοια που αποτυπώνεται στις προτάσεις της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ της χώρας", ανέφερε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Λάζαρος Κυρίζογλου, μιλώντας στο αναπτυξιακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Κυρίζογλου, σημείωσε, ότι με την απλή αναλογική δεν θα μπορούν να διαμορφωθούν πλειοψηφίες και τόνισε ότι τα πορίσματα των συνεδρίων και τα ψηφίσματα της αυτοδιοίκησης διατυπώνουν, με απλή λογική, τις προτάσεις της, τις οποίες, όπως είπε, "ένας στείρος κρατικός μηχανισμός σχεδόν πάντα, με όλες τις Κυβερνήσεις, αγνοεί ή και περιφρονεί".

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, τόνισε ότι είναι απαραίτητο ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα στοχεύσει στην επικαιροποίηση και την ενοποίηση του τρόπου λειτουργίας των ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού. Από την άλλη πλευρά υπογράμμισε: "είναι σημαντικό να μην παρασυρθούμε από το θόρυβο που θα σηκώσει η σκόνη απλή αναλογική και να αναγνωρίσουμε όλοι την ανάγκη να αρχίσει έστω και τώρα ένας ειλικρινής διάλογος με κοινή διάθεση για συνεργασία και συναίνεση, μια διεξοδική διαδικασία διαβούλευσης με διάθεση και από τις δύο πλευρές προσέγγισης και συμφωνίας".

Στα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους Δήμους αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κώστας Βαρλαμίτης. Για το πρόγραμμα συγχρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είπε ότι δίνει προνομιακούς όρους χρηματοδότησης για την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ το επιτόκιο είναι 2,5% το κυμαινόμενο και 3,8% το σταθερό, για δέκα χρόνια. Μέσα από αυτό καλύπτονται όλες οι δράσεις και ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε πρόκειται για ενεργειακά, είτε για περιβαλλοντικά έργα, είτε για αναμορφώσεις κτιρίων, κ.α.

Σχετικά με το έργο "Φιλόδημος Ι", είπε ότι τα επόμενα 4 χρόνια ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 2 δισ. και ο σκοπός του η ενίσχυση περιφερειακών δομών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και η κάλυψη χρηματοδοτικών κενών.

Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες των Δήμων να μπορέσουν γρήγορα να ολοκληρώσουν έργα, σχολίασε ότι διαμορφώθηκαν προγραμματικές συμπράξεις, με εξειδικευμένους φορείς του δημόσιου τομέα, ώστε να υποστηρίζονται αποτελεσματικά δράσεις δήμων που δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή. Ενδεικτικά, επισήμανε, ότι πριν το Πάσχα θα υπογραφεί σύμβαση με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας για να υποστηριχτούν προγράμματα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον ενεργειακό χώρο.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, Θοδωρής Γκοτσόπουλος, χαρακτήρισε την τοπική αυτοδιοίκηση ως τον μεγάλο ασθενή του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας και έθεσε ερωτήματα για τις δυνατότητες ενδυνάμωσης των δήμων μέσα από τη διαδικασία της μεταρρύθμισης στην αυτοδιοίκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δήμοι: Εγκρίθηκαν 8.845 μόνιμες προσλήψεις

Ο Σκουρλέτης υποσχέθηκε 2 δισ. στην αυτοδιοίκηση τα επόμενα 5 χρόνια

Αλ. Τσίπρας: Στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με 740 εκατ. ευρώ

Οικονομική ενίσχυση σε δήμους για ζημιές από τη θεομηνία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments