Politico για Σύνοδο Βάρνας: Ο Ερντογάν ήταν σαν τη μύγα μέσα στην σούπα | Pagenews.gr
Pagenews Team 27 Μαρτίου 2018, 17:20 27 Μαρτίου 2018, 17:20

Τις… ψυχροπολεμικές σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης καταγράφει το περιοδικό Politico. Με αφορμή τη Σύνοδο της Βάρνας, στην οποία η Τουρκία πάλι υπέστη… ψυχρολουσία, το Politico αναφέρει ότι όλα ήταν ιδανικά, η τοποθεσία, η θέα και το καλό κρασί, όλα εκτός από τον Ερντογάν που ήταν η «μύγα στη σούπα στο δείπνο της Δευτέρας μετά τη Σύνοδο».

Οι ηγέτες της ΕΕ ανησυχούν ότι η Αγκυρα έχει γίνει περισσότερο ένα μακροχρόνιο πρόβλημα παρά εταίρος, εξαιτίας των ενεργειών του Ερντογάν, από τη διάλυση δημοκρατικών θεσμών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, μέχρι την πιο πρόσφατη επίθεση στη Συρία.

Κι όμως, τις δύο πλευρές δένει η αμοιβαία εξάρτηση, συνεχίζει το Politico.

Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία για να κρατήσει ζωντανή τη συμφωνία για το προσφυγικό, που βοήθησε σημαντικά στον περιορισμό των ροών προς την ΕΕ. Σε μία εποχή στην οποία οι λαϊκιστές κερδίζουν έδαφος εξαιτίας του προσφυγικού, οι ηγέτες της Ευρώπης- ιδιαίτερα η Ανγκελα Μέρκελ- θέλουν να κάνουν οι Βρυξέλλες ότι είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η συμφωνία.

Από την άλλη, αυτό που παίρνει ο Ερντογάν από την ΕΕ, συνοψίζεται σε μία λέξη: επιβίωση. «Η τουρκική οικονομία θα τιναχτεί στον αέρα χωρίς την Ευρώπη», αναφέρει το Politico.

«Ξεχάστε την εμπρηστική ρητορική του για την Ευρώπη και τους αντι-Τούρκους “τρομοκράτες” που κατηγορεί τη Γερμανία και άλλους ότι τους περιθάλπουν. Η ψυχή πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από την ΕΕ για να επιβιώσει η οικονομία της. 

Περίπου οι μισές τουρκικές εξαγωγές είναι στην ΕΕ. Με συνολικά πάνω 130 δισ. ευρώ, το εμπόριο της Τουρκίας με την ΕΕ είναι πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερο από εκείνο με τον επόμενο μεγαλύτερο εταίρο της, την Κίνα. Επιπλέον, από την ΕΕ είναι περίπου τα 2/3 ξένων επενδύσεων στην Τουρκία και εξαρτάται από τους Ευρωπαίους επενδυτές για να χρηματοδοτεί το χρέος της», γράφει το Politico.

«Για να το πούμε απλά, η τουρκική οικονομία θα εκραγεί χωρίς την Ευρώπη. Μία τέτοια οικονομική κρίση είναι το μοναδικό που μπορεί να κοστίσει πραγματικά από τον Ερντογάν την εξουσία βραχυπρόθεσμα», υπογραμμίζει το δημοσίευμα. «Η μεγαλύτερη αδυναμία του είναι η οικονομία. Κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει την Ευρώπη και το γνωρίζει», επισημαίνει ο Φαντί Χακούρα, αναλυτής σε τουρκικά ζητήματα, στο think tank Chatham House.

Αυτό εξηγεί και γιατί ήταν τόσο πρόθυμος να γίνει η συνάντηση στη Βάρνα τη Δευτέρα. Τελευταία φορά συναντήθηκαν πριν από 10 μήνες και με δεδομένο ότι έκτοτε χειροτέρεψαν οι σχέσεις των δύο πλευρών, δεν δικαιολογούνταν συνάντηση τόσο υψηλού επιπέδου.

Η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει μαζί του αλλαγές για την τελωνειακή ένωση, με δεδομένες τις ενέργειες του Ερντογάν. Ομως, εκείνος φαίνεται ότι πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση.

Πριν πάει στη Βάρνα, επέμεινε ότι η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος της Τουρκίας. Και παρότι τέτοιες δηλώσεις είναι εντελώς αντιφατικές σε σχέση με τις ενέργειές του, στόχος ήταν να δώσει στις αγορές μία ελπίδα ότι- παρά τις πρόσφατες αναταραχές- η χώρα παραμένει αφοσιωμένη στη Δύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ΕΕ… στρίμωξε την Τουρκία για Αιγαίο, ΑΟΖ και Έλληνες στρατιωτικούς

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – Ταγίπ Ερντογάν: Ο διάλογος για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

O Ερντογάν πάει στους Ευρωπαίους με βίντεο: "Κανείς δεν θα παίζει με τους Τούρκους"

Ερντογάν: Κάποιοι προσπάθησαν να βάλουν " νάρκες" στην ένταξή μας στην ΕΕ

Ετικέτες: