Οικονομία

ESM: Πράσινο φως για τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

ESM: Πράσινο φως για τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα
Επιπλέον, ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ.

Τη συνολική δόση ύψους 6,7 δισ. για την Ελλάδα ενέκρινε το ΔΣ του ESM. Επιπλέον, ενέκρινε την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποδόση που συνδέεται με την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Επιπλέον 1 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί τον ερχόμενο Μάιο αναλόγως της πορείας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, εντός του Απριλίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο πρώτος κύκλος τεχνικής συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία και θα κρίνει την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ με τη χώρα.

Σύμφωνα με τον ESM, η πρώτη υποδόση ύψους 5,7 δισ. θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία αύριο, Τετάρτη.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο 1 δισ. που θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την αποπληρωμή του εσωτερικού χρέους, αυτό θα μπορεί εκταμιευθεί μετά την 1η Μαΐου, σε συνέχεια νέας απόφασης του ΔΣ του ΕSM. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω «πρόοδο» της Ελλάδας στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

«Με τη σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕSM αναγνωρίζεται η σκληρή δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την ολοκλήρωση μιας εκτεταμένης δέσμης μεταρρυθμίσεων», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος σε συγκεκριμένες «σημαντικές» δράσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, στη βελτίωση της εισπραξιμότητας των δημόσιων εσόδων, στη φορολογική πολιτική και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Η τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει και είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει και τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις», κατέληξε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο ESM αποφασίζει την επόμενη εβδομάδα για τη δόση στην ΕλλάδαΜάριο Σεντένο μετά το Eurogroup: Η Ελλάδα κάνει πρόοδο – Πρώτα τα προαπαιτούμενα, μετά τα μέτρα για το χρέοςΔημήτρης Τζανακόπουλος: Μείζων στόχος η έξοδος της χώρας από τα μνημόνιαΟι 4 προϋποθέσεις του Πιερ Μοσκοβισί για την ελληνική έξοδο από τα μνημόνια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments