Διεθνή

Πότε και τι ώρα θα γίνει το Brexit

Πότε και τι ώρα θα γίνει το Brexit
Ενα βήμα στο άγνωστο και μία μεταβατική συμφωνία που πέτυχε το Λονδίνο για να χρησιμεύσει ως αμορτισέρ της εξόδου.

29 Μαρτίου 2019 και ώρα 23.00 GMT: το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταματήσει να αποτελεί επισήμως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενεργοποίησε τη διαδικασία του διαζυγίου με την ΕΕ εδώ και έναν χρόνο, στο τέλος του Μαρτίου 2017. 

Όμως, αντιλαμβανόμενη ότι είναι αδύνατον να επιτύχει συμφωνία με τους πρώην εταίρους της για τη μελλοντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου -ΕΕ μέσα στο χρονικό διάστημα των δύο ετών, ζήτησε και έλαβε περίοδο μετάβασης, κερδίζοντας χρόνο και λίγη δικαιική ασφάλεια για τις βρετανικές επιχειρήσεις.

«Δεν υπάρχει ανάγκη να είμαστε έτοιμοι τον επόμενο χρόνο διότι έχουμε τη μετάβαση», σύμφωνα με τον καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο King’s College του Λονδίνου Αναντ Μένον. 

«Η ρήξη θα καθυστερήσει», σύμφωνα με την Κάθριν Μπάρναρντ καθηγήτρια του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Cambridge, η οποία θεωρεί ότι «η πραγματική ερώτηση είναι αν οι δύο πλευρές θα είναι έτοιμες στις 31 Δεκεμβρίου 2020, όταν θα τελειώσει η μεταβατική περίοδος».

Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, το Λονδίνο δεν θα λαμβάνει μέρος στη λήψη αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά με αντάλλαγμα τη συμβολή του στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών θα διασφαλισθεί επίσης, αφού η Τερέζα Μέι αναγκάσθηκε να υποχωρήσει στην ευρωπαϊκή αυτή απαίτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βρετανία: Θα ξέρουμε το κόστος του Brexit μετά την οριστική συμφωνία

Υποστηρικτές του Brexit πετούν ψάρια στον Τάμεση (pics)

Το όραμα της Τερέζα Μέι για το Brexit

Brexit: Επιστολή 62 «σκληροπυρηνικών» Τόρις προς την Μέι θέτει νέους όρους

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments