Υγεία

Νηστεία το Πάσχα: Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Νηστεία το Πάσχα: Ποιοι πρέπει να προσέχουν
Η νηστεία το Πάσχα απαιτεί ένα καθημερινό διαιτολόγιο απαλλαγμένο από την κατανάλωση κεκορεσμένων λιπών και πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Σε όλη την διάρκεια της νηστείας η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια μειώνονται σημαντικά αφού απαγορεύεται η κατανάλωση κρεατικών. Η υιοθέτηση αυτής της τακτικής φαίνεται ότι προλαβαίνει την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.

Επίσης η κατανάλωση φυτικών ινών, μειώνει τη γλυκόζη και τα λιπίδια και χαρίζει ευεξία και μακροζωία. Οι όποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν από την παραδοσιακή διατροφή της Σαρακοστής περιορίζονται στην στέρηση πρωτεϊνών και σιδήρου λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος.

Η νηστεία απαιτεί επίσης ένα διαιτολόγιο που μπορεί να ακολουθηθεί, με μεγαλύτερη όμως προσοχή και με κατάλληλους συνδυασμούς, ακόμα και από άτομα με μεταβολικές παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Αν λοιπόν δοθεί έμφαση στην αποφυγή υπερβολικών ποσοτήτων λαδιού και αμύλου, στους σωστούς συνδυασμούς αμυλούχων τροφίμων και στην παράλληλη αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, με ταυτόχρονη προσαρμογή της θεραπευτικής αγωγής το άτομο με διαβήτη μπορεί να ακολουθήσει τη νηστεία, έχοντας ακόμα και καλύτερη ρύθμιση της ινσουλίνης.

Επίσης, όσα άτομα έχουν υψηλές τιμές ουρικού οξέος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικά κατά την περίοδο της νηστείας και πρέπει να αποφεύγουν τη συχνή κατανάλωση οσπρίων, τα λαχανικά, όπως ο αρακάς και το σπανάκι, τους ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα και να αποφεύγουν και τα θαλασσινά, ως υποκατάστατο του κρέατος. Επίσης, δεδομένου ότι η πρόσληψη σόγιας μπορεί να αυξήσει την απέκκριση του ουρικού οξέος από τους νεφρούς, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος, από προϊόντα σόγιας, μπορεί να έχει οφέλη για τα άτομα που έχουν πρόβλημα με το ουρικό οξύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σαρακοστή: Πώς η νηστεία επηρεάζει την υγεία μας

Διαλειμματική νηστεία: Απώλεια βάρους μέσα σε λίγες εβδομάδες

Χοληστερίνη: Οι επικίνδυνες τιμές για παιδιά και ενήλικες και 4 τρόποι για να τη μειώσετε (pics)

Αρτηριακή πίεση: Σύμμαχος το φυλλικό οξύ, που περιέχουν τα σκούρα πράσινα λαχανικά

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments