Βέλγιο: Μείωση της βασιλικής χορηγίας στον πρίγκιπα Λοράν | Pagenews.gr
Pagenews Team 30 Μαρτίου 2018, 15:47 30 Μαρτίου 2018, 15:47

Ο πρίγκιπας Λοράν του , νεότερος αδελφός του βασιλιά Φίλιππου, θα χάσει φέτος το 15% της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνει γιατί συνάντησε ξένους αξιωματούχους χωρίς να έχει τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, ένα πρωτοφανές μέτρο για το βασίλειο.

Η κύρωση, την οποία εισηγήθηκε πέρυσι ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ψηφίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από τους βουλευτές, γεγονός που την καθιστά εφαρμόσιμη.

Η υιοθέτησή της –με 93 ψήφους υπέρ έναντι 23 κατά, διευκρινίζει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga– δεν αποτελεί έκπληξη αλλά συνιστά ένα προηγούμενο για τη χώρα.

Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ένας νόμος του 2013 για τις αποζημιώσεις που χορηγούνται στα μέλη της βασιλικής οικογένειας με την πρόβλεψη της δυνατότητας "μιας παρακράτησης επί της βασιλικής χορηγίας" σε περίπτωση μη σεβασμού ορισμένων κανόνων.

Μια φωτογραφία που ανάρτησε στο Twitter τον Ιούλιο του 2017 ο πρίγκιπας Λοράν, γνωστός για την ιδιόρρυθμη συμπεριφορά του, στην οποία εμφανίζεται ένστολος, είχε ληφθεί κατά τη διάρκεια τελετής στην πρεσβεία της Κίνας στις Βρυξέλλες, με αφορμή την 90η επέτειο της ίδρυσης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Βάσει του νόμου αυτού της 27ης Νοεμβρίου 2013, οποιαδήποτε επίσημη συνάντηση μέλους της βασιλικής οικογένειας με ξένους αξιωματούχους πρέπει να έχει εγκριθεί εκ των προτέρων από την κυβέρνηση.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που προσάπτουν στον 54χρονο πρίγκιπα τέτοιου είδους παρεκτροπές, καθώς είχαν προηγηθεί μεταξύ άλλων διπλωματικές επαφές του στη Λιβύη ή μια μη εγκεκριμένη επίσκεψη που έκανε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 2011. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Πρίγκιπας Χάρι – Μέγκαν Μαρκλ: Αληθινή αγάπη ή καλοστημένη επιχείρηση ο βασιλικός γάμος;

600 προσκεκλημένοι στον γάμο του πρίγκιπα Χάρι με τη Μέγκαν

Πρίγκιπας Χάρι – Μέγκαν Μαρκλ: Όλα έτοιμα για τον γάμο της χρονιάς – Το dress code και οι διάσημοι καλεσμένοι

Πρίγκιπας Χάρι – Μέγκαν Μαρκλ: Όλες οι λεπτομέρειες για το προσκλητήριο του γάμου τους (pics & vid)

Ετικέτες: