pagenews.gr / Ελλάδα / Το νερό… νεράκι στη Θεσσαλονίκη – Παραμένουν τα προβλήματα με την υδροδότηση
Το νερό… νεράκι στη Θεσσαλονίκη – Παραμένουν τα προβλήματα με την υδροδότηση | Pagenews.gr
Pagenews Team 31 Μαρτίου 2018, 14:56 31 Μαρτίου 2018, 14:56

Νερό περιμένουν και νερό δεν βλέπουν οι κάτοικοι στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι για πέμπτη ημέρα με τις διακοπές στην υδροδότηση

Το απόγευμα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού Κατερίνα Νοτοπούλου. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για το τεράστιο πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη τις τελευταίες πέντε ημέρες, αποφασίστηκε να αναληφθούν ενέργειες, προκειμένου να ανακουφιστούν προσωρινά περιοχές που αντιμετώπιζαν το μεγαλύτερο πρόβλημα υδροληψίας, από τότε που ξεκίνησε η βλάβη στον αγωγό της Αραβησσού, μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος, μέχρι δηλαδή, να καθαρίσει από τη «θολότητα» το νερό που έρχεται από την Αραβησσό, στα επιτρεπόμενα όρια, για να προστεθεί και αυτό στο δίκτυο της πόλης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της διευθύντριας του γραφείου του πρωθυπουργού Κ. Νοτοπούλου στο Διοικητήριο. Να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία ελήφθη πέντε ημέρες αφότου προέκυψε το μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπώρησε τους Θεσσαλονικείς. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο πρόεδροε της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και δήμαρχοι του κεντρικού δήμου και του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Όπως έγινε γνωστό, τα προβλήματα στην ομαλοποίηση της υδροδότησης περιοχών της Θεσσαλονίκης θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, παρά την αποκατάσταση της βλάβης στον αγωγό που τροφοδοτεί το δίκτυο από τις πηγές της Αραβησσού, «μέχρι να πέσει η θολότητα του νερού που έρχεται από την Αραβησσό» και να φτάσει στα επιτρεπτά από τη νομοθεσία όρια και να διοχετευτεί στην πόλη.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κατάσταση αυτή θα εξομαλυνθεί το επόμενο διάστημα, χωρίς να μπορούμε με ακρίβεια να προσδιορίσουμε πότε, δηλαδή, ότι θα πέσει η θολότητα του νερού που έρχεται από τη Αραβησσό, έτσι ώστε να μπορεί να δοθεί και αυτό στην πόλη» δήλωσε εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γ. Κρεστενίτης.

Ο κ. Κρεστενίτης τόνισε ότι εφόσον δεν αποκατασταθεί γρήγορα η καταλληλότητα του νερού – που αφορά το ένα τρίτο της συνολικής ποσότητας που παρέχεται στην πόλη – έχει προγραμματιστεί να γίνουν διακοπές υδροδότησης σε περιοχές που είχαν νερό όλες αυτές τις μέρες – που θα ξεκινήσουν στις πέντε σήμερα το απόγευμα, για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο – ώστε να πάρουν νερό άλλες περιοχές.

Το νερό που έρχεται από την Αραβησσό παροχετεύεται προς στιγμή στο χείμαρρο του Δενδροποτάμου, ενώ παρακολουθείται συνεχώς από το εργαστήριο του πόσιμου νερού της ΕΥΑΘ και μόλις αυτό καθαρίσει στο επίπεδο των ορίων ασφαλείας και ποιότητας, που προβλέπει η νομοθεσία, θα δοθεί στην πόλη.

«Εφόσον βέβαια αποκατασταθεί η παροχή από την Αραβησσό, αυτό το πρόγραμμα θα ανασταλεί στην εφαρμογή του» είπε ο κ. Κρεστενίτης. «Η θολότητα συνεχώς μειώνεται, αλλά δεν έχει φτάσει στα επιτρεπόμενα όρια να χαρακτηριστεί πόσιμο νερό και να δοθεί στην πόλη» πρόσθεσε ο κ. Κρεστενίτης.

Εξερχόμενοι από τη σύσκεψη η υφυπουργός Μ. Κόλλια – Τσαρουχά και οι δήμαρχοι δήλωσαν ότι δεν είναι στην παρούσα στιγμή η ώρα αναζήτησης των ευθυνών και προέχει η επίλυση του προβλήματος, ωστόσο κάποιοι δήμαρχοι άφησαν αιχμές για το χειρισμό της υπόθεσης από την ΕΥΑΘ.

Ανακοίνωση της ΕΥΑΘ για την ανακούφιση περιοχών με μεγαλύτερο πρόβλημα υδροληψίας

Πριν από λίγο εκδόθηκε από την ΕΥΑΘ, ανακοίνωση σχετικά με τη νεότερη διαχείριση στην παροχή νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι: «Από τις 5 μ.μ. και για ένα 24ωρο θα διακοπεί η υδροδότηση στις περιοχές Ωραιόκαστρο – Γαλήνη – Παλαιόκαστρο, στον Εύοσμο, στο Κορδελιό, την Ευκαρπία, τα Πεύκα και σε τμήμα της Πολίχνης και των Μετεώρων, όπως και στη Χαλάστρα και στο Ανατολικό. Από αυτήν τη διαχείριση θα εξασφαλίσουν παροχή οι Συκιές, η Τούμπα, η Χαριλάου, οι υψηλές περιοχές του ‘Αη Γιάννη, η Πυλαία, το Πανόραμα και η Καλαμαριά».

«Παράλληλα, συνεχίζεται η έκπλυση του αγωγού της Αραβησσού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση των υγειονομικών διατάξεων, μεταξύ των οποίων και η παράμετρος της θολότητας, η οποία βαίνει συνεχώς μειούμενη» τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έκτακτη σύσκεψη για το πρόβλημα υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη
Για πέμπτη ημέρα χωρίς νερό η Θεσσαλονίκη – Σε εξέλιξη οι διαδικασίες καθαρισμού
ΕΥΑΘ: "Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόβλημα με το νερό"
Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο αγωγός που άφησε την πόλη χωρίς νερό (pics&vid)

Ετικέτες: