Πολιτική

H ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Περιφεριακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση

H ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Περιφεριακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση
Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε το Περιφερειακό Συνέδριο Ανατολικής Αττικής.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε στο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση με θέμα «Διάλογοι με την Ανατολική Αττική» στο Τεχνολογικό – Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου το βράδυ του Σαββάτου, κλείνοντας έτσι τις εργασίες του 12ου συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε -μεταξύ άλλων- ότι: Τα Περιφερειακά Συνέδρια πιάνουν τον παλμό μιας κοινωνίας που διψάει για διάλογο, συνεννόηση και δημοκρατικό προγραμματισμό, κόντρα στην άγονη αντιπαράθεση & την καλλιέργεια φτηνών εντυπώσεων.

Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκαν τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια: Η Deutsche Telekom θα δημιουργήσει δίκτυο οπτικών ινών ύψους 2 δισ. ευρώ, δημιουργείται fund ύψους 400 εκατ. σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα & η επένδυση 600 εκατ. από την ΕΤΑΑ.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ένα σταθερό κλίμα, τελείως διαφορετικό από τις συνθήκες που επικράτησαν στην χώρα από το 2010. Οι θετικές προβλέψεις ενισχύονται. Η ανάπτυξη, η διεθνής αξιοπιστία της χώρας, όλοι οι οικονομικοί δείκτες, θα βελτιώνονται συνεχώς τα επόμενα χρόνια.

Θα προχωρήσουμε τολμηρά για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, σε συνεννόηση με όσες δυνάμεις τολμήσουν. Αλλά κυρίως σε συνεννόηση και σε διαρκή συμπόρευση με την κοινωνία. Γιατί, καμιά μεγάλη τομή δε προχωρά, αν δεν έχει τη σφραγίδα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η χώρα μας καταδικάστηκε το 2015 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την έλλειψη υποδομών διαχείρισης υγρών αποβλήτων σε Μαρκόπουλο, Ν. Μάκρη, Κορωπί, Ραφήνα-Αρτέμιδα. Μέχρι σήμερα, οι πολίτες έχουν πληρώσει περίπου 25 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα.

Σήμερα δρομολογούμε τις παρεμβάσεις και ενεργοποιούμε τα εργαλεία που απαιτούνται για να διαμορφωθεί στην Ανατολική Αττική ένα πλαίσιο ισορροπημένης και βιώσιμης ανάπτυξης – πυλώνα της τοπικής οικονομίας.

Όπως και στην Ελευσίνα και σε όλη την Ελλάδα, το παράκτιο μέτωπο, οι χώροι που σχετίζονται με την πόλη και οι παραλίες που ανήκουν στα λιμενικά ταμεία, θα παραδοθούν στην αυτοδιοίκηση και εν προκειμένω στους Δήμους Ραφήνας και Λαυρίου.

Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος είναι προτεραιότητά μας και υλοποιείται σε όλη τη χώρα. Είναι αναγκαίο να αναπροσαρμοστεί ο ρόλος των Λιμανιών της Ραφήνας και του Λαυρίου, άμεσα, με έμφαση στις επιβατικές μεταφορές και τη δημιουργία σημείου αφετηρίας κρουαζιέρας.

Ο διαγωνισμός για τον ανισόπεδο κόμβο της Ραφήνας, στη διασταύρωση της Λεωφόρου Μαραθώνος προς Ραφήνα, θα γίνει μέσα στο έτος από το Υπουργείο Υποδομών. Το έργο, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Προβλέπεται επίσης η υλοποίηση κυκλικών κόμβων σε 8 θέσεις, που μαζί με τον υφιστάμενο ανισόπεδο θα επιτρέπουν την δυνατότητα αναστροφών κατά μήκος της Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου, με ασφάλεια. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια και θα υλοποιηθεί από την Γ.Γ. Υποδομών.

Ταυτόχρονα προωθούμε τις μελέτες για μια σειρά αντιπλημμυρικών έργων στα Καλύβια και τον Κουβαρά, τον Μαραθώνα, την Νέα Μάκρη και το Ρέμα της Ραφήνας.

Η έναρξη του προγράμματος για τη διαμόρφωση ενιαίου σήματος στα προϊόντα αγροδιατροφής, αναμένεται να έχει ιδιαίτερα σημαντικό όφελος, αφού αφορά προϊόντα με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους της Ανατολικής Αττικής, αυξήθηκαν από το 2015 στο 2017 κατά 30 χιλιάδες. Ενώ οι εισπράξεις από αυτές τις επισκέψεις αυξήθηκαν κατά 600 χιλιάδες ευρώ.

Ένας μεγάλος αριθμός έργων βρίσκεται σε εξέλιξη στο κτήμα Τατοΐου, στους αρχαιολογικούς χώρους της Βραυρώνας και του Σουνίου, στο Μουσείο της Βραυρώνας, στο Αμφιαράειο και σε βυζαντινά ή μεταβυζαντινά μνημεία. Ολοκληρώνονται οι εργασίες στα μουσεία του Μαραθώνα και του Σουνίου.

Στην Ανατολική Αττική έχουν υποβληθεί για αδειοδότηση 15 τουριστικές επενδύσεις, εκ των οποίων 6 ξενοδοχειακές.  Ενώ στο πλαίσιο του 1ου κύκλου του Αναπτυξιακού Νόμου, έχουν υποβληθεί σε αυτή την Περιφερειακή Ενότητα 4 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις ύψους 2,8 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα της Υγείας, διεξάγεται μια τεράστια προσπάθεια για την αναβάθμιση των δομών: Τον Μάρτιο του 2018, στα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής υπηρετούσαν 208 γιατροί, έναντι 105 τον Δεκέμβριο του 2015. Καθώς και 277 άτομα λοιπό προσωπικό από 224 το 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χρήστος Σπίρτζης: Το 2019 η υπογραφή σύμβασης για επέκταση του προαστιακού έως το ΛαύριοΧρήστος Σπίρτζης: Φθηνότερα τα διόδια με το ηλεκτρονικό σύστημαΞεκινά το 12ο Περιφερειακό Συνέδριο Ανατολικής ΑττικήςΠεριφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο: Ολοκληρώνεται με την ομιλία Τσίπρα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments