Πολιτισμός

Έλεγε την αλήθεια στους φτωχούς και τη σκότωσαν οι πλούσιοι – Ποια ήταν η “Ρόζα” του Μητροπάνου (vid)

Έλεγε την αλήθεια στους φτωχούς και τη σκότωσαν οι πλούσιοι – Ποια ήταν η “Ρόζα” του Μητροπάνου (vid)
Η απίστευτη ιστορία πίσω από τον τραγούδι - ύμνο του Δημήτρη Μητροπάνου, που δεν το ήθελε κανείς. Ποια ήταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ που έλεγε την αλήθεια στους φτωχούς και τη σκότωσαν οι πλούσιοι, για την οποία γράφτηκε το τραγούδι.

"Πως η ανάγκη γίνεται ιστορία, πως η ιστορία γίνεται σιωπή". Το τραγούδι αυτό, η πασίγνωστη σε όλους "Ρόζα", το τραγούδι μύθος του Δημήτρη Μητροπάνου, παραμένει ακόμα και σήμερα, έξι χρόνια μετά τον θάνατο του Μητροπάνου, ένας ύμνος της ελληνικής μουσικής. Σε στίχους Άλκη Αλκαίου, το τραγούδι είχε γραφτεί από το 1976, αλλά έμελλε να το τραγουδήσει ο Μητροπάνος 20 χρόνια αργότερα.

Η ιστορία του είναι η εξής: Το 1976 ο Άλκης Αλκαίος στέλνει ένα ποίημα στο Θάνο Μικρούτσικο. Ο συνθέτης εκστασιασμένος, το ντύνει με μουσική αμέσως. Η ώρα είναι όμως περασμένη, και ο συνθέτης αποσυνδέει το πιάνο από τα μηχανήματα, για να μην ενοχλήσει τους γέιτονες. Το αποτέλεσμα της ηχογράφησης δεν είναι το επιθυμητό.

Το 1986 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική συνεργασία του Μικρούτσικου με την Χαρούλα Αλεξίου, με τίτλο «Η αγάπη είναι ζάλη». Κατά τη διάρκεια της προεργασίας της εν λόγω δουλειάς, ο Μικρούτσικος σε μία κασέτα έβαλε στην Αλεξίου και τον Αχιλλέα Θεοφίλου (σύζυγο της τραγουδίστριας και παραγωγό του δίσκου) ορισμένα άσχημα ηχογραφημένα τραγούδια ώστε να διαλέξουν ποια θα έμπαιναν στο άλμπουμ. Μέσα σε αυτή την κασέτα ήταν και το «Ρόζα, το οποίο προσπεράστηκε με συνοπτικές διαδικασίες και από τον Θεοφίλου και από την Αλεξίου.

Δέκα χρόνια μετά, ο Μικρούτσικος, έχοντας μόλις αφήσει μετά από 27 μήνες θητείας το Υπουργείο Πολιτισμού, ετοιμάζει την επιστροφή του στη δισκογραφία, κάνοντας έναν δίσκο σε συνεργασία με τον Δημήτρη Μητροπάνο. Στην παραγωγή ήταν ο Ηλίας Μπενέτος, ο οποίος, όπως έκανε ο Θεοφίλου στην περίπτωση της Αλεξίου, άκουσε κάποια τραγούδια από την ίδια εκείνη κασέτα.

Ακούγοντας το «Ρόζα», ο Μικρούτσικος ήταν έτοιμος να το προσπεράσει, όπως 10 χρόνια πριν. Ο Μπενέτος όμως με μία απότομη κίνηση του χεριού του είπε να μην αλλάξει τραγούδι, αποφασίζοντας ότι εκείνο το τραγούδι έπρεπε να το πει ο Μητροπάνος.

Όλα τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία. Ο Μητροπάνος είπε το τραγούδι, το οποίο συμπεριλήφθηκε στον δίσκο «Στου αιώνα την παράγκα» και είναι όχι απλά η μεγαλύτερο επιτυχία του, αλλά ένα μεταξύ των σπουδαιότερων ζεϊμπέκικων που έχουν γραφτεί ποτέ.

Ποια ήταν η Ρόζα

Για την ιστορία η Ρόζα, είναι η Ρόζα Λούξεμπουργκ, η κορυφαία αγωνίστρια, που βασανίστηκε και εκτελέστηκε.

Η Ρόζα Λούξεμπουργκ γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου του 1870, ήταν Γερμανοεβραία γεννημένη στην Πολωνία και ξεκίνησε την πολιτική δράση της με την εφημερίδα "Η Κόκκινη Σημαία", όπου και συνίδρυσε το Σπάρτακουσμπουντ (Spartakusbund), μια μαρξιστική επαναστατική ομάδα από την οποία και δημιουργήθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας με το οποίο έλαβε μέρος σε μια ανεπιτυχή επανάσταση στο Βερολίνο τον Ιανουάριο του 1919.

Το πιο γνωστό της έργο σε αυτή τη μάχη είναι το βιβλίο της «Κοινωνική μεταρρύθμιση ή επανάσταση» που εκδόθηκε το 1900, όμως υπάρχουν αναρίθμητα άλλα άρθρα και βιβλία της που καταπιάνονται με τη συγκεκριμένη διαμάχη.

Το πρώτο πράγμα που ξεκαθάρισε η Ρόζα σε αυτή την αντιπαράθεση είναι το ζήτημα του ρεαλισμού, το ζήτημα ποιος είναι ο πραγματικά εφικτός τρόπος για να αλλάξουμε τον κόσμο. Με άλλα λόγια ξεκαθάρισε ότι η πάλη για μεταρρυθμίσεις προετοιμάζει, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πάλη για την επανάσταση.

Στις 15 Γενάρη του 1919, στρατιωτικά και παραστρατιωτικά ακροδεξιά αποσπάσματα (Freikorps), κατ’ εντολή της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Γερμανίας που είχε επικηρύξει το κεφάλι της με 100.000 μάρκα, συνέλαβαν και δολοφόνησαν τη Ρόζα Λούξεμπουργκ μαζί με τον Καρλ Λίμπνεχτ και άλλους συντρόφους της. 

Ο Μπέρτολ Μπρέχτ έγραψε τότε: «Η κόκκινη Ρόζα χάθηκε κι αυτή, κανείς δεν ξέρει πού το κορμί της παραχώσαν. Έλεγε την αλήθεια στους φτωχούς. Γι’ αυτό κι οι πλούσιοι τη σκοτώσαν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αφού δεν βγήκες από μέσα μου ποτέ – Σαν σήμερα σίγησε η φωνή του Δημήτρη ΜητροπάνουΠέθανε ο Αμερικανός ηθοποιός Ρόναλντ Λι ΕρμιΟ Γουάινσταϊν στην κορυφή των Βραβείων Πούλιτζερ (pics)Η Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments