Πολιτική

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το άσυλο

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το άσυλο
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το άσυλο σε πρόσφυγες και μετανάστες. Πώς επισπεύδονται οι διαδικασίες και ποιοι οι αιτούντες θα κινούνται ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια.

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου σε αιτούντες διεθνούς προστασίας πρόσφυγες. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, για το οποίο έχουν ήδη εκφράσει εντάσεις στελέχη της κυβέρνησης καθώς θεωρούν ότι η επίσπευση διαδικασιών μεταφράζεται σε κύμα απελάσεων και επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία.

Η επίσπευση των διαδικασιών αναμένεται να είναι το μεγάλο σημείο τριβής στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκφράσει ενστάσεις πως η γρήγορη απόρριψη των αιτήσεων χορήγησης ασύλου θα οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους σε επιστροφή στην Τουρκία.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ρυθμίζει μεταξύ άλλων:

– Όλα τα σχετικά θέματα με τη διαμονή και ελεύθερη κυκλοφορία των αιτούντων άσυλο στην ελληνική επικράτεια. Ορίζεται ότι η απόφαση για περιορισμό στην ελευθερία κυκλοφορίας εντός συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής λαμβάνεται για λόγους ταχείας επεξεργασίας και αποτελεσματικής παρακολούθησης των αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας. Ειδικότερα, το άρθρο 7 του νομοσχεδίου αναφέρει ότι οι αιτούντες άσυλο μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια ή στην περιοχή που τους ορίζεται με κανονιστικού χαρακτήρα απόφαση του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου. 

– Προβλέπει αποζημιώσεις φυσικών και νομικών προσώπων για ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους από πράξεις προσφύγων και μεταναστών στις περιοχές των δήμων Χίου και Λέσβου, όπως έχουν αποτυπωθεί στα σχετικά πρακτικά των οικείων επιτροπών.

– Επαναδιατυπώνονται οι διατάξεις με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα: α) χορήγησης και ανανέωσης της άδειας διαμονής πολιτών τρίτης χώρας στην Ελλάδα για επενδυτική δραστηριότητα και ως ιδιοκτητών ακινήτων στις περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης, β) χορήγησης δελτίου διαμονής ή διατήρησης του δικαιώματος διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών μελών οικογένειας Έλληνα πολίτη.

– Καθορίζονται εκ νέου θέματα σχετικά με τη χορήγηση και ανανέωση άδειας διαμονής στους προαναφερόμενους πολίτες για εξαιρετικούς λόγους και για λόγους ανθρωπιστικής φύσης ή άλλους λόγους.

– Παρέχεται η δυνατότητα στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να χορηγεί άπαξ -κατ’ εξαίρεση- άδεια διαμονής διάρκειας τριών ετών, αντί δύο που προβλέπεται σήμερα, σε πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον επτά συνεχή χρόνια.

– Καταργείται η χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σε γονείς ανηλίκων ημεδαπών χωρίς την καταβολή παραβόλου.

Σύμφωνα με αναλυτές η κυβέρνηση ευελπιστεί με το άρθρο να λύση το πρόβλημα της συμφόρησης αιτούντων άσυλο στα νησιά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αύξηση των αιτήσεων ασύλου στην ΕλλάδαΤουρκία – ΕΕ: Στον "αέρα" η συμφωνία για το προσφυγικόΚυριάκος Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας η αλλαγή του πλαισίου για το άσυλο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments