Υγεία

Σοβαρό έλλειμμα στα μητρώα ασθενών στην Ελλάδα

Σοβαρό έλλειμμα στα μητρώα ασθενών στην Ελλάδα
H βέλτιστη θεραπεία, η κλινική αποτελεσματικότητα και η οικονομική αποδοτικότητα, είναι τα τρία κομβικά σημεία για την κλινική απόφαση, ανέφερε κατά την ομιλία του σε ημερίδα για τα μητρώα ασθενών και κλινικών οδηγιών, ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας - Οικονομικών της Υγείας ΕΚΠΑ, Γιάννης Υφαντόπουλος.

«Όταν μιλάμε για μητρώα ασθενών στην Ελλάδα, μιλάμε ακόμα για χαρτούρα. Οι φάκελοι μιας κλινικής δεν είναι πάντα εύκολο να συνδυαστούν με τους φακέλους μιας άλλης κλινικής. Δεν αρκεί ότι βγάλαμε μια απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» είπε ο κ. Υφαντόπουλος, ενώ για «σοβαρό έλλειμμα» έκανε λόγο ο γγ του υπουργείου Υγείας, Γ. Γιαννόπουλος, επισημαίνοντας ότι «εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρή διαλειτουργικότητα μητρώων με τους ηλεκτρονικούς φακέλους των ασθενών» και εξηγώντας ότι στόχος είναι να σταματήσουν να υπάρχουν πρακτικές μη τεκμηριωμένης ιατρικής εξαιτίας της ανάγκης περιορισμού της δαπάνης. «Η υποχρεωτικότητα στη διαδικασία συνταγογράφησης μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων θα είναι ένας παράγοντας που θα διευκολύνει πολύ και την υποχρεωτικότητα των μητρώων. Η υποχρεωτικότητα πρέπει να πλαισιωθεί με προσβασιμότητα στα στοιχεία και την προστασία των προσωπικών δεδομένων» κατέληξε κ. Γιαννόπουλος.

Η δημιουργία μητρώων ασθενών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά έχει καθυστερήσει, ανέφερε από την πλευρά του, ο αν. τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Ιάσων Φωτήλας, σημειώνοντας: «Τα μητρώα ασθενών μάς επιτρέπουν να αξιοποιήσουμε χρήσιμους πόρους. Στην ΝΔ είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε όλες αυτές τις αναγκαίες αλλαγές για ένα ποιοτικό και βιώσιμο σύστημα υγείας».

Κατά την ομιλία του στην ημερίδα, ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ορθοπαιδικός χειρουργός Κ. Μπαργιώτας, τόνισε ότι τα διαγνωστικά πρωτόκολλα εφαρμόζονται για τη σωστή διάγνωση και διαφύλαξη της υγείας και δευτερευόντως για τον έλεγχο της συνταγογράφησης και την οικονομία. «Η συζήτηση για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα στην Ελλάδα άρχισε στραβά, μνε προσπάθεια να ελέγξουμε τη δαπάνη και οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα. Ο πυρήνας του προβλήματος είναι ότι δεν υπάρχει αξιολόγηση, δεν υπήρχε εφαρμογή πρωτοκόλλων, κανείς πρακτικά δεν ξέρει ακριβώς τι γίνεται σήμερα. Είναι κάτι που δεν θέλαμε να μάθουμε μέχρι σήμερα» είπε και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές.

Οι νέοι επιστήμονες πιστεύουν στη σημαντικότητα των μητρώων ασθενών

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Υφαντόπουλος, εκείνοι που πιστεύουν περισσότερο στη σημαντικότητα των μητρώων ασθενών είναι οι νέοι γιατροί και φαρμακοποιοί. Σε ποσοστό 91% γιατροί και φαρμακοποιοί συμφωνούν με την άσκηση της ιατρικής, βάσει επιστημονικής – κλινικής τεκμηρίωσης. Επίσης, 74% των γιατρών και 82% των φαρμακοποιών θεωρούν σημαντικά τα μητρώα ασθενών για την άσκηση πολιτικής υγείας στην Ελλάδα. Ακόμη, 71% των γιατρών και 89% των φαρμακοποιών θεωρούν σημαντική την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ οι φαρμακοποιοί, συγκριτικά με τους γιατρούς, θεωρούν σημαντικότερο το ΗΤΑ (Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας).

«Πυροβολούμε τους παρόχους» είπε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι ο ιατρικός κόσμος ήθελε από την πρώτη στιγμή την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ήθελε αξιοπρέπεια, ήθελε να διατηρεί καλή υγεία στους πολίτες.

Για μεγάλη συνδρομή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των κλινικών οδηγιών στη δημιουργία ενός ασθενοκεντρικού και βιώσιμου συστήματος υγείας, μίλησε ο παθολόγος – ογκολόγος – λοιμωξιολόγος Ι. Βαρθαλίτης. Είπε ότι στην Ιρλανδία, όπου εφαρμόσθηκαν θεραπευτικά πρωτόκολλα, στο χρονικό διάστημα ΄94 -΄98 η επιβίωση των ανδρών από καρκίνο του πνεύμονα ήταν 40%. Είκοσι χρόνια μετά, ανέβηκε κατά είκοσι μονάδες. Στο αντίστοιχο διάστημα, το ίδιο παρατηρήθηκε και στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Φαρμακοβιομηχανία

Τα αποτελέσματα μιας φαρμακευτικής πολιτικής βασισμένης σε στοιχεία συμβάλλουν σε ένα αποτελεσματικότερο, αποδοτικότερο και δικαιότερο σύστημα υγείας, κυρίως με βελτιωμένη υγεία των ασθενών, αλλά και τελικά στην καθολική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου. Πρόσθεσε ότι με ουσιαστικές δομικές παρεμβάσεις και όχι με «αριθμητικούς φράχτες» θα εξασφαλιστεί φροντίδα υγείας, χρήσιμη για τους ασθενείς, χρηστική για τους γιατρούς και βιώσιμη για τους παρόχους.

«Οι αποφάσεις πρέπει να είναι χειρουργικής ακρίβειας και επιστημονικά τεκμηριωμένες» ανέφερε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Φαίη Κοσμοπούλου, κάνοντας λόγο για ανάγκη δομικών μεταρρυθμίσεων. «Σήμερα προωθούνται όσα είχαμε θέσει ως στόχους χρόνια πριν, αλλά τα δεδομένα πρέπει να αξιοποιηθούν κεντρικά. Θα μάθουμε ποιες θεραπείες ήταν αποτελεσματικές και σε ποιους ασθενείς. Για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, θα πρέπει να επεξεργαστούμε τεράστιο όγκο δεδομένων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments