Οικονομία

Θερινό… θρίλερ με τις νέες αντικειμενικές αξίες

Θερινό… θρίλερ με τις νέες αντικειμενικές αξίες
Τον Ιούνιο αναμένονται οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η επιτροπή για τις αντικειμενικές δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το έργο της επεξεργασίας των τιμών ζώνης.

Μέσα στο καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου περίπου επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν και τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η επιτροπή για τις αντικειμενικές δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το έργο της επεξεργασίας των τιμών ζώνης, όπως τις εισηγήθηκαν οι εκτιμητές ακινήτων, με συνέπεια να υπάρχουν καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», χαμένοι εκτιμάται ότι θα είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 ευρώ, 1.000 ευρώ και 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στις περιοχές αυτές ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αυξηθεί από 3,5% έως 21,6%, ενώ θα υπάρχουν και ελάχιστες περιπτώσεις που ο φόρος θα είναι υψηλότερος κατά 62%.

Στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, με συνέπεια όλα να κρίνονται από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα αλλάξουν τον χάρτη της αγοράς και το φορολογικό τοπίο, καθώς θα προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών σε 20 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Με βάση τα σενάρια που γίνονται στο υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", οι ιδιοκτήτες δεν αποκλείεται να δουν τον ΕΝΦΙΑ να αυξάνεται ακόμη και πάνω από 20%. Από την άλλη, όσοι περιμένουν να ξεφουσκώσει ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ λόγω μείωσης των αντικειμενικών, μάλλον θα απογοητευτούν. 

Είναι πολύ πιθανόν να κληθούν να πληρώσουν τα ίδια ποσά φόρου. Οι παρεμβάσεις που μαγειρεύονται στις τιμές ζώνης δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα παραμείνει στο ύψος του για να μη διαταραχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ. 

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα αλλάξουν τον χάρτη της κτηματαγοράς και το φορολογικό τοπίο προκαλώντας ντόμινο αλλαγών σε 20 φόρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

"Παγώνει" ο ΕΝΦΙΑ – Τον Ιούνιο οι νέες τιμές για τις αντικειμενικές αξίεςΣημάδια ανάκαμψης στην ελληνική κτηματαγοράΑντικειμενικές αξίες: Προθεσμία ως τις 22 ΜαρτίουΑντικειμενικές αξίες: Πού αυξάνονται και πού μειώνονται οι τιμές ζώνης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments