Βιβλίο

“Φαλκό”: Το νέο μυθιστόρημα του Ρεβέρτε

“Φαλκό”: Το νέο μυθιστόρημα του Ρεβέρτε
Ο δημοφιλής Ισπανός συγγραφέας δημιουργεί έναν ιδιαίτερο λογοτεχνικό ήρωα που ταξιδεύει τον αναγνώστη στην ταραγμένη Ευρώπη του Μεσοπολέμου. Ο Φαλκό είναι ένας γοητευτικός τυχοδιώκτης που νοικιάζει τις υπηρεσίες του σε εκείνον που πληρώνει καλύτερα.

Λίγα λόγια για το "Φαλκό": Η ταραγμένη Ευρώπη των δεκαετιών του ’30 και του ’40 είναι το σκηνικό για τις περιπέτειες του Λορένθο Φαλκό, παλιού λαθρέμπορου όπλων, αδίστακτου κατασκόπου, πράκτορα των υπηρεσιών πληροφοριών. Το φθινόπωρο του ’36, ενώ τα σύνορα μεταξύ φίλων και εχθρών δεν είναι παρά μια ασαφής και επικίνδυνη γραμμή, ο Φαλκό παίρνει εντολή να συμμετάσχει σε μια δύσκολη αποστολή που θα μπορούσε ν’ αλλάξει τη ροή της ισπανικής ιστορίας. Ένας άντρας και δύο γυναίκες –τα αδέρφια Μοντέρο και η Εύα Ρενχέλ– θα είναι οι σύντροφοί του στην περιπέτεια και ίσως τα θύματά του, σε μια εποχή όπου η ζωή γράφεται με προδοσίες και τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Ο Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε συνυφαίνει αριστοτεχνικά την πραγματικότητα με τη μυθιστορία σ’ αυτή την ιστορία όπου πρωταγωνιστεί ένας ήρωας γοητευτικός, ισάξιος των πιο σπουδαίων κατασκόπων και τυχοδιωκτών της λογοτεχνίας. 

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Ο Φαλκό μπήκε στον πειρασμό να σχολιάσει πως και οι ίδιοι βρίσκονταν ακριβώς διακόσια χιλιόμετρα από το μέτωπο, προτίμησε όμως να φανεί επιφυλακτικός. Στις περιοχές που ήταν κατειλημμένες από τους εξεγερμένους απέναντι στη Δημοκρατία στρατιωτικούς, όλον το σκυλολόι και όλοι οι καιροσκόποι έσπευδαν να φορέσουν το μπλε πουκάμισο και να γραφτούν μέλη του λεγόμενου Εθνικού Κινήματος. Με κάποιο μέσο και λίγη τύχη, η συμμετοχή στις εθνοφυλακές της Φάλαγγας στα μετόπισθεν ήταν ο ιδανικός τρόπος για να μείνουν μακριά από τις μάχες. Ενεδρεύοντες, όπως τους έλεγαν. 

Εκείνοι οι πατριώτες με σημαία ευκαιρίας μπορούσαν να ξεκαθαρίζουν ατιμώρητα τους λογαριασμούς τους με τους γείτονες, να καταδίδουν υπόπτους, να τους κλέβουν τα σπίτια τους, ακόμα και να τους φυτεύουν μια σφαίρα στο φως των προβολέων, στο χαντάκι οποιουδήποτε αυτοκινητόδρομου. Από τις πρώτες μέρες του πολέμου οι στρατιωτικές αρχές ανέθεταν την πιο βάρβαρη καταστολή σ’ αυτού του είδους τους ανθρώπους. Καμιά σχέση με τις φαλαγγίτικες εκατονταρχίες που πολεμούσαν πραγματικά, αφήνοντας το τομάρι τους στον βορρά ή γύρω από τη Μαδρίτη»

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Arturo Pérez Reverte γεννήθηκε στην ισπανική πόλη Καρθαγένη το 1951. Έως σήμερα έχει συνδυάσει με ξεχωριστό τρόπο τη μάχιμη δημοσιογραφία με τη λογοτεχνία. Ως απεσταλμένος του γραπτού τύπου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης έζησε για 21 χρόνια (1973-1994) τις μεγαλύτερες διεθνείς συρράξεις της περιόδου εκείνης. Τα μυθιστορήματά του γνωρίζουν παγκόσμια επιτυχία και αρκετά έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Από το 2003 είναι μέλος της Ισπανικής Ακαδημίας Γραμμάτων (Real Academia Espanola, RAE). 

ΤΙΤΛΟΣ: Φαλκό ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Arturo Pérez-ReverteΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Τιτίνα Σπερελάκη Εκδόσεις Πατάκη Σελ.: 368 Τιμή: 15,50 €.

Περισσότερες προτάσεις για βιβλία, στην ειδική κατηγορία του www.pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments