Ελλάδα

Βούλιαξε η Θεσσαλονίκη – Πλημμύρισε μέχρι και ο Λευκός Πύργος (pics&vids)

Βούλιαξε η Θεσσαλονίκη – Πλημμύρισε μέχρι και ο Λευκός Πύργος (pics&vids)
Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η καταιγίδα που έπληξε την Θεσσαλονίκη δημιούργησε πολλά προβλήματα αλλά και ζημιές. Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν μέσα σε λίγα λεπτά σε λίμνες, δημιουργώντας προβλήματα στη μετακίνηση των οχημάτων και των πεζών.

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τους πλημμυρισμένους δρόμους, μία γυναίκα παρασύρθηκε στην οδό Βενιζέλου στη Νεάπολη και λίγο αργότερα η Πυροσβεστική την εντόπισε και την έσωσε. Λόγω της στάθμης και της συσσώρευσης του νερού η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στη Γέφυρα των Αγίων Πάντων.  

Πάνω από 300 κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα ισόγεια και υπόγεια σπίτια και καταστήματα είχε δεχτεί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, μετά την ισχυρή καταιγίδα, συνοδευόμενη από χαλαζόπτωση.

Εγκλωβίστηκαν παιδιά στον Λευκό Πύργο

Πλημμυρισμένη παραμένει και η ευρύτερη περιοχή του μνημείου του Λευκού Πύργου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα εκτός από τα νερά, τα οποία σε κάποια σημεία ξεπερνούν ακόμη και τους 50 πόντους, στο εσωτερικό του Λευκού Πύργου εγκλωβίστηκαν μαθητές. Μαζί τους βρίσκονταν ακόμα εννέα Άγγλοι τουρίστες, μαζί με τον ξεναγό τους. Τους απεγκλώβισαν πυροσβέστες, κόβοντας τα σιδερένια παράθυρα του Λευκού Πύργου.

Ο μεγάλος όγκος του νερού πλημμύρισε τον αύλειο χώρου του μνημείου με αποτέλεσμα 24 μαθητές από το λύκειο της Αργαλαστής Βόλου και 10 τουρίστες από την Αγγλία να εγκλωβιστούν στο εσωτερικό του.

Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ξεκίνησε άντληση υδάτων.Τα ακάθαρτα νερά έφραξαν τους σωλήνες αναρρόφησης με αποτέλεσμα να αναζητηθεί άλλος τρόπος απεγκλωβισμού. Πυροσβέστες έκοψαν τα κάγκελα από παράθυρο του ισόγειο χώρου του μνημείου και οι επισκέπτες απεγκλωβίστηκαν.

Διακοπές ηλεκτροδότησης

Πάνω από 300 κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα ισόγεια και υπόγεια σπίτια και καταστήματα είχε δεχτεί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, μετά την ισχυρή καταιγίδα, συνοδευόμενη από χαλαζόπτωση, που ξέσπασε γύρω στις 12.30 το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM" ο συντονιστής επιχειρήσεων Βόρειας Ελλάδας του Πυροσβεστικού Σώματος Ναθαναήλ Ρήγας.

Λόγω του μεγάλου όγκου των υδάτων, που μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια και προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο, ιδίως στην παραλιακή οδό Λεωφόρο Νίκης, πλημμύρισαν ο Λευκός Πύργος και όλα τα υπόγεια του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως γνωστοποίησαν η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου, Θωμάς Ψαράς.

Στο μεταξύ, διεσώθη σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες η γυναίκα που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στις Συκιές, στην οδό Μεσολογγίου, ενώ ολοκληρώθηκε και ο απεγκλωβισμός τεσσάρων ατόμων στη γέφυρα των Αγίων Πάντων, όπου εξαιτίας της υψηλής στάθμης του νερού, είχαν ακινητοποιηθεί αυτοκίνητα.

Στο κέντρο της πόλης σημειώθηκαν διακοπές ηλεκτροδότησης, ενώ λόγω των αστραπών που έπεσαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, διεκόπη για λόγους ασφαλείας επί επτά λεπτά ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών με καύσιμα και σημειώθηκαν μικρές καθυστερήσεις στις πτήσεις, αλλά αυτή τη στιγμή το αεροδρομιο λειτουργεί κανοννικά, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου.

Μικρής έκτασης ζημίες σε περίπτερα του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου

Περιορισμένες ζημίες σε ορισμένα περίπτερα του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς και στην υπαίθρια ανθοέκθεση, που πραγματοποιείται στην νότια πύλη της ΧΑΝΘ, προκάλεσε η πρωτοφανής νεροποντή με χαλάζι στην Θεσσαλονίκη, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΘ – HELEXPO.

Η σφοδρότατη νεροποντή προκάλεσε την εισροή υδάτων στα υπόγεια και στους ισόγειους χώρους ορισμένων περιπτέρων, ενώ η διαδικασία απάντλησης βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης, όπως αναφέρει η ΔΕΘ – HELEXPO – στην νότια πύλη της ΧΑΝΘ ο τεράστιος όγκος του νερού εντός του αποχετευτικού αγωγού προκάλεσε την άνοδο των φρεατίων και την πρόκληση ζημιών στο πλακόστρωτο.

"Τα συνεργεία της ΔΕΘ – HELEXPO θα συνεχίζουν να εργάζονται για την ομαλοποίηση της κατάστασης εντός του εκθεσιακού κέντρου. Από την πρώτη στιγμή το προσωπικό της και συνεργεία υποστήριξης έχουν επιδοθεί σε αγώνα αντιμετώπισης της θεομηνίας και αποκατάστασης των ζημιών", προστίθεται.

Πλημμύρισε η εκκλησία Αγίας Σοφίας

Στο μεταξύ, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν γλίτωσε ούτε ο Ιερός Ναός Της Του Θεού Σοφίας, καθώς, πλημμύρισε το εσωτερικό του και είναι σε εξέλιξη οι ενέργειες απομάκρυνσης του νερού.

Το tweet της Πυροσβεστικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘεομηνία στη Θεσσαλονίκη – Απεγκλωβίζουν ανθρώπους μέσα από αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments