Διεθνή

Το θηλυκό αφεντικό της CIA και το σκοτεινό παρελθόν της

Το θηλυκό αφεντικό της CIA και το σκοτεινό παρελθόν της
Η ίδια βέβαια διαβεβαίωσε πως δεν προτίθεται να επαναλάβει το πρόγραμμα των εξαντλητικών ανακρίσεων που εφάρμοσε η CIA.

Τζίνα Χάσπελ, η αναπληρώτρια διευθύντρια της CIA, επελέγη να αντικαταστήσει τον διευθυντή (Μάικ) Πομπέο και θα είναι η πρώτη διευθύντρια της CIA, ένα ιστορικό ορόσημο. Ο Μάικ και η Τζίνα έχουν συνεργαστεί για πάνω από έναν χρόνο και έχουν αναπτύξει βαθύ, αμοιβαίο σεβασμό", ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προτείνοντας τη Χάσπελ για το συγκεκριμένο αξίωμα.

Αναμένεται η σχετική επικύρωση του διορισμού της από το Κογκρέσο καθώς η ανακοίνωσή του Τραμπ έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων λόγω του μελανού παρελθόντος της Χάσπελ.

Τον Αύγουστο του 2002 η εθνική υπηρεσία CIA δημιούργησε μυστικές φυλακές στην Ταϊλάνδη όπου επί αρκετό καιρό βασάνιζε δύο υπόπτους για τρομοκρατία (με μεθόδους όπως ο εικονικός πνιγμός), οι οποίοι θεωρούνταν μέλη της Αλ Κάιντα. Για ένα σύντομο διάστημα, σύμφωνα με μη κατονομαζόμενες πηγές που επικαλείται το Associated Press, η Χάσπελ ήταν εκείνη που διοικούσε τις φυλακές.

Ό,τι αποδεικτικά στοιχεία υπήρχαν για την υπόθεση καταστράφηκαν καθώς όπως αναφέρουν τα αμερικάνικα ΜΜΕ, το 2005 «χάθηκαν» τα ενοχοποιητικά βίντεο για αυτές τις τεχνικές «ανάκρισης υπό πίεση» που εφαρμόστηκαν στις φυλακές στην Ταϊλάνδη και ανάμεσα σε αυτούς που τα κατέστρεψαν ήταν και η Τζίνα Χάσπελ.

Η ίδια βέβαια, όπως διαβεβαίωσε ενώπιον του Κογκρέσου, δεν προτίθεται να επαναλάβει το πρόγραμμα των εξαντλητικών ανακρίσεων που εφάρμοσε η CIA μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω για την προσωπική και ανεπιφύλακτη δέσμευσή μου ότι υπό τη διοίκησή μου, η CIA δεν θα επαναλάβει ένα τέτοιο πρόγραμμα ανακρίσεων και κράτησης».

«Ο ηθικός μου κώδικας είναι σταθερός. Δεν θα επιτρέψω στη CIA να συνεχίσει δραστηριότητες που θα κρίνω πως είναι ανήθικες, ακόμα κι αν ήταν τεχνικά νόμιμες. Δεν θα το επιτρέψω σε καμία περίπτωση».

"Δεν πιστεύω ότι τα βασανιστήρια είναι αποτελεσματικά", πρόσθεσε. Αλλά επισήμανε ότι το πρόγραμμα ανακρίσεων στο σύνολό του πρόσφερε "πολύτιμες πληροφορίες", οι οποίες βοήθησαν στο να αποφευχθούν περισσότερες επιθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

CIA: Ξέρουμε τους Ρώσους που έδωσαν τα μέιλ του Δημοκρατικού Κόμματος στο WikiLeaks

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments