Πολιτική

Βαριές κουβέντες στη Βουλή και στο βάθος εκλογές

Βαριές κουβέντες στη Βουλή και στο βάθος εκλογές
Σε βαρύ κλίμα εξελίχτηκε η σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Με υψηλούς τόνους εξελίχτηκε η σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Η προ ημερησίας συζήτηση γίνεται για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, έπειτα από το αίτημα της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πήρε τον λόγο και τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι «τον Αύγουστο του 2018, τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο και αυτή είναι η οριστική, αμετάκλητη και αδιαπραγμάτευτη εξέλιξη».

Επισήμανε πως αυτό δεν ήταν αυτονόητο να συμβεί, δεν ήταν η φυσική συνέχεια των πραγμάτων και πολύ περισσότερο, δεν ήταν αυτή η εξέλιξη που προδίκαζε η εικόνα της χώρας στο τέλος του 2014.

Πυρά Μητσοτάκη κατά Τσίπρα: Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008

Τα πυρά του στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέρθηκε στην έξαρση της «τυφλής βίας» κατά Μπουτάρη και τους βανδαλισμούς στο ΣτΕ κάνοντας λόγο για «διπλό χτύπημα».

«Η καταδίκη πρέπει να είναι απόλυτη χωρίς αστερίσκους και χωρίς υπεκφυγές. Αυτό πράξαμε ως υπεύθυνο κόμμα από την πρώτη στιγμή» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Είναι η ώρα να αναμετρηθείτε με το αμαρτωλό παρελθόν σας και τους αγανακτισμένους που τυχοδιωκτικά ενσωματώσατε και κυνικά αξιοποιήσατε. Να ζητήσετε συγγνώμη για τις διχαστικές φράσεις σας «ή εμείς ή αυτοί» , «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

Φώφη Γεννηματά: Ζητώ εκλογές, η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη

Κατά μέτωπον επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Βουλής – κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση – και ζήτησε την προκήρυξη εκλογών

«Η έξοδος από το μνημόνιο Τσίπρα – γιατί είναι δικό σας μνημόνιο – οδηγεί σε νέα επιτήρηση. Ο Αύγουστος οδηγεί σε βαρύ χειμώνα», είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό και παρέθεσε αναλυτικά τους λόγους που την οδηγούν σε αυτό το αίτημα.

«Ζητώ εκλογές γιατί τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του λαού. Η συγκυβέρνηση σας δεν έχει καμιά νομιμοποίηση να εκχωρήσει εν κρυπτώ το μέλλον της χώρας», εξήγησε η κ. Γεννηματά.

«Ζητώ εκλογές γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύεται επικίνδυνη και στα εθνικά θέματα». Αναφέρθηκε στην κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και το Σκοπιανό, που όπως είπε: «σε μία ευνοϊκή δε συγκυρία έφτασε η κυβέρνηση να συζητά την επιτομή του αλυτρωτισμού ως λύση. Ο δε συγκυβερνήτης σας που επέλεξε να μην είναι σήμερα εδώ επέλεξε άλλη στρατηγική που συνδέεται με την πολιτική του επιβίωση και την ακροδεξιά του ιδεοληψία».

Υποσχέσεις Τσίπρα για αυξήσεις μισθών

Αισιόδοξος για την επόμενη μέρα της Ελλάδας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω, προχωράει μπροστά, φεύγει από τα μνημόνια και προχωράει μπροστά» είπε. Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης

Αφού ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως «η Ελλάδα βγαίνει οριστικά τον Αύγουστο από τα Μνημόνια, αφήνοντας πίσω την περιπέτεια της κρίσης μετά από οκτώ χρόνια», εξαπέλυσε επίθεση προς την αντιπολίτευση, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «εσείς βάλατε τη χώρα στα μνημόνια, εμείς βγάλαμε τον τόπο από το έρεβος».

«Βαδίζουμε τα τελευταία μέτρα προς την έξοδο. Βαδίζουμε με σταθερό βηματισμό προς την έξοδο από την αυστηρή επιτροπεία και τη βαθιά κρίση», εξήγησε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως στην κατεύθυνση αυτή «θα συμβάλλει κατά πολύ η τεχνική συμφωνία που επετεύχθη πριν από μερικά 24ωρα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

«Κλείσαμε την τεχνική συμφωνία χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση», διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας για να επισημάνει στη συνέχεια πως «Οι καταστροφολούντες απογοητεύονται. Θα απογοητευτούν ξανά τις επόμενες εβδομάδες, όταν έρθει η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος και όταν οριστικοποιηθεί η επόμενη μέρα μετά την επιτροπεία. Θα σταλεί ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές. Η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια βγαίνει από την περιπέτεια. Τα μνημόνια θα είναι παρελθόν για την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018, οριστικά και αμετάκλητα».

«Κλείνει σιγά σιγά η πληγή της ανεργίας. Καταπολεμάται η αδήλωτη εργασία», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του. «Η δημοσιονομική υπεραπόδοση είναι γεγονός. Καταγράφηκε το 2017, θα γίνει και το 2018», πρόσθεσε. «Είστε κολλημένοι στα ίδια που λέγατε στη δεύτερη αξιολόγηση και τώρα κλείνει η τέταρτη. Πώς να πάρουν στα σοβαρά οι πολίτες την κριτική σας;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Δευτερολογία  Τσίπρα στο βήμα της Βουλής: Επίθεση  σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά

Ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν έχω καταλάβει είπε αν είναι η ίδια που έστειλε επιστολή με την οποία επεσήμανε πόσο κρίσιμης σημασίας ζήτημα είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος πριν κλείσει η παρούσα κοινοβουλευτική θητεία».

Αυτή την ακραία θέση [για εκλογές σήμερα] ούτε ο κ.Μητσοτάκης δεν τόλμησε να την διατυπώσει. Θα είναι καταστροφική επιλογή οι εκλογές αυτή την περίοδο.

Το επιχείρημά σας, κα Γεννηματά, είναι να ρωτήσουμε τον ελληνικό λαό πριν βγούμε από το μνημόνιο. Εσείς δεν ρωτήσατε κανέναν για να μπούμε στο ΔΝΤ κλπ.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «κ.Μητσοτάκη, οι βολές & απειλές εναντίον σας είναι εξίσου καταδικαστέες και κατακριτέες με τις αμέτρητες βολές και απειλές που έχουμε δεχτεί εγώ και ο κ.Κοτζιάς το τελευταίο διάστημα».

Δεν θέλετε να καταλάβετε από πού προήλθε η επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη. Αν εγώ είχα ένα στέλεχος που έβγαινε μετά την επίθεση που έλεγε «καλά του κάνανε», θα μπορούσα να σταθώ; Εσείς κ. Μητσοτάκη έχετε το θράσος να στέκεστε και να μου επιτίθεστε κιόλας.

Θέλω σήμερα να τοποθετηθώ με απόλυτη σαφήνεια απέναντι στην ιστορία και απέναντι στην ευθύνη που έχουμε. Η αριστερά σε αυτόν τον τόπο ήταν πάντα στη θέση του διωκόμενου, όχι του διώκτη. Η βία κράτους & παρακράτους την έστειλε στις φυλακές και στα ξερονήσια.

Μητσοτάκης: «Oυδέποτε έχω ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης»

«Αιφνιδιασμός» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, σχετικά με την προληπτική γραμμή στήριξης και όχι μόνο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντάλλαξε «πυρά» με τον Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα σε έντονο ύφος του είπε να μην ψεύδεται.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε καίρια ζητήματα και μάλιστα με την τοποθέτησή του έρχεται ουσιαστικά απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο που πολλές φορές έχει αναφερθεί στην ανάγκη ύπαρξης προληπτικής γραμμής στήριξης αλλά απέναντι και στον επικεφαλής της τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα που και εκείνος είχε ταχθεί υπέρ.

« Μην ψεύδεσθαι ουδέποτε εγώ έχω ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης, ούτε η Νέα Δημοκρατία . Αυτό που λέμε είναι ότι στη σημερινή συγκυρία η χώρα πρέπει να δανείζεται με λελογισμένα επιτόκια».

Ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, πρόσθεσε:

«Αν πιστεύετε ότι υπάρχει καθαρη έξοδος ελάτε στη Βουλή και νομοθετήστε την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων και της κατάργησης του αφορολόγητου», είπε.

«Θέλουμε να συμμαζέψουμε το κράτος και να μειώσουμε τη φορολογία. Εσείς θέλετε ένα πλαδαρό κράτος και μεγάλη φορολογία. Μας κατηγορείτε ότι δε θέλουμε προσλήψεις στο δημόσιο. Εγώ δεν τάζω λαγούς με πετραχήλια», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments