Πολιτισμός

Πέθανε ο σπουδαίος συγγραφέας Φίλιπ Ροθ

Πέθανε ο σπουδαίος συγγραφέας Φίλιπ Ροθ
Ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς που γνώρισαν οι ΗΠΑ, ο Φίλιπ Ροθ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.

Ο Φίλιπ Ροθ ήταν από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Αμερικανούς λογοτέχνες. Το 1998 είχε βραβευτεί με Πούλιτζερ για το American Pastoral. Χαρακτηρίστηκε διεισδυτικός και διαυγής παρατηρητής της αμερικανικής κοινωνίας, αλλά και των νευρώσεων και των εμμονών της κοινότητας των Αμερικανών εβραίων.

Το όνομά του ακουγόταν πολύ συχνά στις συζητήσεις για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αλλά δεν του απονεμήθηκε ποτέ. Είχε γράψει περισσότερα από 30 βιβλία.

Το πρώτο του βιβλίο ήταν το «Αντίο Κολόμπους» που εκδόθηκε το 1959. Από τότε ξεκίνησε μια σπουδαία πορεία που τον καθιέρωσε ως έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς. Στη συνείδηση κοινού και κριτικών των καθιέρωσαν και έργα όπως το «Σύνδρομο Πόρτνοϊ» του 1969 και η σειρά μυθιστορημάτων με αφηγητή το alter ego του Νέιθαν Ζούκερμαν.

Ποιος ήταν ο Φίλιπ Ροθ

Γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου 1933 στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ. Ήταν το δεύτερο παιδί μιας αμερικανοεβραϊκής οικογένειας με καταγωγή από τη Γαλικία της Ισπανίας. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο πανεπιστήμιο Μπάκνελ και αγγλική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Δίδαξε δημιουργική γραφή στο πανεπιστήμιο της Αϊόβα και στο Πρίνστον και στη συνέχεια συγκριτική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Το 1991 αποφάσισε να αποσυρθεί από την ακαδημαϊκή διδασκαλία.

Η πρώτη του γυναίκα ήταν η Μάργκαρετ Μάρτινσον. Χώρισαν το 1963 και πέντε χρόνια μετά η Μάρτινσον σκοτώθηκε σε τροχαίο. Ξαναπαντρεύτηκε το 1990, την Αγγλίδα ηθοποιό Κλερ Μπλουμ. Χώρισαν το 1994 και δυο χρόνια μετά εκείνη εξέδωσε την αυτοβιογραφία της με τίτλο Leaving a Doll’s House, όπου περιγράφει και λεπτομέρειες του γάμου της με τον Φίλιπ Ροθ.

Τα έργα του

Το πρώτο βιβλίο του Φίλιπ Ροθ «Αντίο Κολόμπους», ήταν μια συλλογή διηγημάτων με την οποία κέρδισε το Εθνικό Λογοτεχνικό Βραβείο των ΗΠΑ το 1960. Μεγάλη εμπορική επιτυχία γνώρισε με το τρίτο του μυθιστόρημα «Portnoy’s Complaint» (Το σύνδρομο Πόρτνοϊ) το 1969.

Το 1979 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο όπου αφηγητής είναι ο Νέιθαν Ζούκερμαν με τίτλο «The Ghost Writer». Ακολούθησαν αρκετά ακόμα όπου ο Ζούκερμαν είναι είτε αφηγητής ή παίρνει κάποιο μέρος στην πλοκή, με πιο πρόσφατο το «Exit Ghost» του 2007.

Το 1997 κέρδισε για δεύτερη φορά το Εθνικό Λογοτεχνικό Βραβείο με το βιβλίο «Sabbath’s Theater» και το 1998 βραβεύτηκε με Πούλιτζερ για το «American Pastoral» (σ.σ. στα ελληνικά κυκλοφόρησε με τον τίτλο Αμερικανικό ειδύλλιο).

Το 2011 βραβεύτηκε για την συνολική προσφορά του στη λογοτεχνία με το διεθνές βραβείο Μπούκερ.

Πολλά από τα βιβλία του Ροθ έχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία: εκτός του Ζούκερμαν που θεωρείται alter ego του συγγραφέα, ο χαρακτήρας Ντέιβιντ Κέπες που εμφανίζεται σε τρία βιβλία έχει αρκετά κοινά στοιχεία με τον ίδιο. Σε κάποια βιβλία του έχει χρησιμοποιήσει χαρακτήρες με το όνομα Φίλιπ Ροθ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χάρρυ Κλυνν: Ο βασιλιάς του γέλιου που σημάδεψε τη δεκαετία του ’80

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments