Πολιτική

Σκοπιανό: Νέος κύκλος συζητήσεων σήμερα – Οι δύο εκδοχές για το όνομα

Σκοπιανό: Νέος κύκλος συζητήσεων σήμερα – Οι δύο εκδοχές για το όνομα
Από τις 9:30 το πρωί θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για το Σκοπιανό. Το «Νέα Μακεδονία» και το «Άνω Μακεδονία» παραμένουν στο τραπέζι, αλλά γίνεται συζήτηση και για την ονομασία «Μακεδονία του Βαρδάρη».

Το Σκοπιανό εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στην ελληνική ατζέντα και μετά τις μαραθώνιες χθεσινές διαπραγματεύσεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και πάλι σήμερα από τις 9:30 το πρωί. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι οι δύο πλευρές έχουν προχωρήσει σε όλα στη γενική συμφωνία και μένει ανοικτό μόνο το θέμα του ονόματος. Ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν στην είσοδο των Ηνωμένων Εθνών πριν ανέβουν μαζί στον 15ο όροφο.

Πλέον, το ζητούμενο είναι να συμφωνηθεί η ονομασία, η οποία θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εγκριθεί στο μελλοντικό δημοψήφισμα και έτσι να γίνει η νέα συνταγματική ονομασία. Το «Νέα Μακεδονία» και το «Άνω Μακεδονία» παραμένουν στο τραπέζι, αλλά γίνεται συζήτηση και για την ονομασία «Μακεδονία του Βαρδάρη», σλαβικά «Βαρντάρσκα Μακεντόνιγια», η οποία είναι στη δέσμη των ονομάτων που έχει καταθέσει ο Νίμιτς.

Ζάεφ: Είμαστε κοντά στη λύση

«Είμαστε κοντά στη λύση» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζαεφ, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και, σχολιάζοντας την εν εξελίξει συνάντηση των ΥΠΕΞ κ.κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ υπό τον Μάθιου Νίμιτς, τόνισε ότι οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, «που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, σε τηλεμαχία που είχε στα Σκόπια με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Κρίστιαν Μίτσκοσκι, ο κ. Ζάεφ είπε, ειδικότερα, επ’ αυτού: «Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο. Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης.

Τώρα είμαστε κοντά. Καλώ τους πολιτικούς στη «Μακεδονία» να επιδείξουν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω το δικό μου μερίδιο της ευθύνης στην λήψη των αποφάσεων. Είπαμε ότι στο τέλος οι πολίτες αποφασίζουν σε δημοψήφισμα. Με τη δημιουργικότητα που δείχνουμε θέλουμε να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές».

Αυτό που κρίνεται ουσιαστικά είναι αν μπορούν οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν οριστικά σε ένα όνομα κι αν οι Σκοπιανοί είναι σε θέση να υιοθετήσουν τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται και τις οποίες η ελληνική πλευρά θεωρεί απαραίτητες προκειμένου να μη ναυαγήσουν οι συζητήσεις. Η Αθήνα θεωρεί ότι πλέον η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της γείτονας χώρας. Πράγματι, αυτός που είναι στριμωγμένος στην παρούφα φάση δεν είναι άλλος από τον Ζόραν Ζάεφ. Αν είχε την δυνατότητα επίλυσης των εσωτερικών του θεμάτων, θα είχε κλέισει τη συμφωνία προ πολλού. Για του λόγου του αληθές, ενώ η συνάντηση ήταν σε εξέλιξη ο ίδιος δήλωσε «είμαστε κοντά στη λύση».

Ολα τα δεδομένα συγκλίνουν στην άποψη ότι δύο είναι τα ονόματα που «παίζουν»: το «Nova Macedonia» («Νέα Μακεδονία») παίζει για φαβορί, ενώ δεν έχει αποκλειστεί και το «Gorna (Upper) Macedonia» (Βόρεια Μακεδονία), υπό τον όρο ότι θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα γίνουν συνταγματικές αλλαγές, που θα εξαφανίζουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα Σκόπια δεν έχουν δώσει πράσινο φως για την συνταγματική αναθεώρηση. Βασικό επιχείρημα είναι ότι «δεν μπορεί να το περάσει από τη Βουλή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Reuters: Ρισκάρει ο Τσίπρας με το Σκοπιανό

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments