Συνεντεύξεις

Βαγγέλης Γερμανός: “Εκτιμώ αφάνταστα το γεγονός ότι είμαι ζωντανός και παίζω μουσική”

Βαγγέλης Γερμανός: “Εκτιμώ αφάνταστα το γεγονός ότι είμαι ζωντανός και παίζω μουσική”
Ο Βαγγέλης Γερμανός σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο www.pagenews.gr.

Με αφορμή την εμφάνιση που θα κάνει το Σάββατο ο αγαπημένος μας Βαγγέλης Γερμανός, έψαξα και βρήκα το τηλέφωνό του για να κάνουμε μια σύντομη κουβεντούλα. Πού να φανταζόμουν στα νιάτα μου όταν τραγουδούσαμε τους στίχους «Μύκονος και Σαντορίνη σαν ερωτευμένοι πιγκουίνοι» πως θα έρθει μια μέρα που θα έχω την τιμή και τη χαρά να συνομιλώ μ’ έναν τόσο υπέροχο και ταλαντούχο άνθρωπο… Ξέρετε όλοι πως ένας δημοσιογράφος «γυρίζει, μυρίζει και ανακαλύπτει σα λαγωνικό». Έτσι κι εγώ όταν βάζω κάτι στο νου μου κάνω το παν να το επιτύχω. Αυτό με ώθησε να τον βρω και να τον καλέσω στο τηλέφωνό του για να πούμε δύο λόγια.

Ο Βαγγέλης Γερμανός είναι ένας ευγενέστατος άνθρωπος, ιδιαίτερα συνεπής και ταχύς σε ό,τι κι αν υποσχεθεί. Χαμηλών τόνων, τρυφερός άνθρωπος και ήρεμη δύναμη θα τον χαρακτήριζα. Γεννήθηκε στον Πειραιά. Μετά το Γυμνάσιο, μετέβη στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε στο Μαθηματικό του ΑΠΘ για ένα χρόνο και τον επόμενο μεταγράφηκε στην Αθήνα όπου συνέχισε τις σπουδές του. Παράλληλα, σπούδασε κιθάρα και θεωρητικά. Ξεκίνησε την καριέρα του στο τραγούδι το 1980 με το συγκρότημα του Διονύση Σαββόπουλου.

Τον επόμενο χρόνο εξέδωσε τον πρώτο δίσκο του με τίτλο «Τα μπαράκια» ο οποίος σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το 1982 δημιούργησε το δεύτερό δίσκο του με τίτλο «Ερωτικό κούρδισμα» απ’ τον οποίο ακούστηκε περισσότερο το τραγούδι «Κρουαζιέρα», το 1984 το δίσκο «Βραχυκύκλωμα», το 1985 το δίσκο «Χάδια και χαστούκια» και το 1994 το δίσκο «Ασκήσεις».

Βαγγέλη πρόκειται να σε απολαύσουμε σε μια και μοναδική ακουστική βραδιά το Σάββατο 2/6 στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διεύλεσις. Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμά σου από πλευράς ακουσμάτων;

Επειδή θα παίξω με την κιθάρα μου, την “συμφωνική ορχήστρα του εαυτού μου”, όπως την αποκαλώ, έχω την ελευθερία και την ευελιξία να ανταποκρίνομαι στις επιθυμίες του κόσμου, χωρίς τους περιορισμούς ενός μουσικού γκρουπ, ή ενός συγκεκριμένου προγράμματος. Βέβαια, θα παίξω όλα τα “Μπαράκια”, την “Κρουαζιέρα” κι άλλα τριάντα κομμάτια, απ’ όλη μου την δισκογραφική περιπέτεια. Το πρόγραμμά μου όμως, διαμορφώνεται ως επί το πλείστον διαδραστικά, με τη συμμετοχή του κοινού. Το motto μου είναι “τραγουδάμε παρέα”.

Τι σημαίνει «τραγουδώ και συνθέτω» για σένα στο διάβα της ζωής σου;

Είναι ο τρόπος που διάλεξα, ή με διάλεξε να εκφράζομαι, ν’ αποφασίζω, να επικοινωνώ με τον εαυτό μου και τους άλλους, να περνάω τον χρόνο μου και χωρίς να το καταλαβαίνω, ο χρόνος να γίνεται τραγούδι.

Ποιο απ’ όλα τα τραγούδια σου είναι το μονάκριβό σου στην ψυχή σου;

Η *”Κρουαζιέρα”, πιστεύω (μαζί με την “Μπανιέρα”).

*Μπαίνω στον πειρασμό να αναφέρω τους στίχους του αγαπημένου καλοκαιρινού τραγουδιού με σκοπό να αφυπνίσω τις μνήμες που όλοι έχουμε στην ψυχή μας.

«Το πλοίο θα σαλπάρει το βραδάκι Πάρε το μετρό για Πειραιά Μέσα στο γλυκό καλοκαιράκι να πάμε κρουαζιέρα στα νησιά

Στο κύμα θ’ αρμενίζει το βαπόρι τ’ αγέρι θα μάς παίρνει τα μαλλιά Θα γίνουμε στον έρωτα μαστόροι κι οι σκέψεις θα πετάξουν σαν πουλιά

Α, α, κρουαζιέρα θα σε πάω A, α, γιατί σε νοιάζομαι και σ’ αγαπάω A, α, Mύκονο και Σαντορίνη A, α, σαν ερωτευμένοι πιγκουίνοι

Άσε τον παλιόκοσμο να σκούζει σε πλαζ, εστιατόρια, πανσιόν Εμείς με σλίπιγκ μπαγκ και με καρπούζι θα κάνουμε το γύρο τον νησιών

Γυμνοί θα κολυμπάμε στ’ ακρογιάλια Τον ήλιο θ’ αντικρίζουμε ανφάς Θα σ’ έχω σαν κινέζικη βεντάλια και στο γραφείο δε θα ξαναπάς».

Ποια ήταν η πιο γόνιμη επαγγελματικά στιγμή της ζωής σου;

Όταν ξεκίνησα, εδώ και πολύ καιρό, να παίζω και να τραγουδάω μόνος. Είναι μεγάλη πρόκληση για κάθε μουσικό, να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού παίζοντας και τραγουδώντας μόνος του, για ένα δίωρο.

Αν έγραφες ένα νέο τραγούδι τι θα πραγματευόταν;

Τους μετανάστες.

Ο έρωτας υπήρξε ο πιο δυνατός εθισμός στη ζωή σου;

Ο έρωτας είναι η μηχανή, εμείς το καύσιμο.

Μετά την πολύ σοβαρή περιπέτεια της υγείας* σου τι άλλαξε στην κοσμοθεωρία σου;

“Ευχαριστιέμαι με πολύ απλά πράγματα: ένα ποτήρι νερό, γερές αναπνοές στον βοριά, εν ολίγοις εκτιμώ αφάνταστα το γεγονός ότι είμαι ζωντανός και παίζω μουσική”.

*(Να θυμίσω στους αναγνώστες μας πως μια επέμβαση στην κοιλιακή χώρα στην οποία υποβλήθηκε ο σπουδαίος τραγουδοποιός, είχε ως επιπλοκή την εμφάνιση σοβαρού αναπνευστικού προβλήματος και τον οδήγησε στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και ένα βήμα προ του θανάτου).

Χρειάστηκε να κάνεις ξεκαθάρισμα συγγενών, φίλων και γνωστών αφότου συνήλθες;

Κανένα ξεκαθάρισμα. Όλοι οι άνθρωποι που αγαπώ στάθηκαν δίπλα μου.

Τι αγαπάς στον εαυτό σου και τι φοβάσαι πάνω σου;

Αγαπώ τον εαυτό μου στο σύνολό του. Δε φοβάμαι κάτι συγκεκριμένο, αλλά έχω τις ανασφάλειές μου, μ’ όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο. Ζούμε εποχές παράξενες, το ουσιώδες δεν διακρίνεται εύκολα, το περιβάλλον είναι αρκετά “Οργουελικό”.

Ποιο είναι το αγαπημένο αντικείμενο στη «φωλιά» σου;

Η κιθάρα μου.

Σε ποιο χώρο του σπιτιού σου περνάς τις περισσότερες ώρες;

Στη σοφίτα, που έχω μετατρέψει σε στούντιο.

Ποια είναι τα ονόματα των γατιών σου και ποια σκανδαλιά τους θεωρείς ευφυέστατη;

Τόλης, Τίτη και Ροδάνθη. Η ίδια τους η παρουσία είναι ένα σκάνδαλο. Είναι τόσο όμορφες, τόσο απρόβλεπτες και πολύ χαδιάρες (όταν θέλουνε).

Πώς σε χαρακτηρίζουν οι δικοί σου άνθρωποι ως προσωπικότητα;

Δεν είμαι σίγουρος, μάλλον με θεωρούν cool τύπο.

Ποιος είναι ο καλύτερός σου φίλος και τι εκτιμάς πάνω του;

Αυτή την εποχή είναι ο Στάθης, που πάμε μαζί για μπάνιο. Εκτιμάω το γεγονός ότι δεν πολυσκοτίζεται για οτιδήποτε, όντας συγχρόνως πολύ ευαίσθητος.

Σ’ ενδιαφέρει περισσότερο η ψυχική σου νεότητα ή η σωματική;

Πιο πολύ η ψυχική, χωρίς να ξεχνάω και τη σωματική.

Όντας μαθηματικός εκτιμάς πως τα μαθηματικά είναι μια καθαρά ορθολογιστική επιστήμη ή δεσπόζει η έννοια του αφηρημένου άρα και του ανθρώπου που στην καθημερινότητά του δεν πορεύεται με αριθμούς και απόλυτη λογική;

Ο άνθρωπος δεν τα βγάζει πέρα με την λογική μονάχα. Τα μαθηματικά δεν φτάνουνε, όσο αφηρημένα (καθαρά) κι αν είναι. Το παράλογο είναι εξ ίσου πιθανό στην πραγματική ζωή. Τον άνθρωπο τον έφτιαξε η φύση, που δεν είναι ούτε λογική, ούτε παράλογη. Αυτές οι έννοιες είναι ανθρώπινες επινοήσεις για να εξηγήσουν την φύση και , προφανώς, δεν είναι αρκετές. Η λύση είναι η τέχνη. Ασκώντας μια οποιαδήποτε τέχνη, ο άνθρωπος ολοκληρώνεται.

Αν είχες 3 ευχές – ευκαιρίες και ήξερες πως θα πραγματοποιηθούν ποιες θα ήταν βάσει των προτεραιοτήτων σου;

α. Να σταματήσουν αμέσως όλοι οι πόλεμοι. β. Ο καθένας να σκέφτεται για λογαριασμό του (ολιστική, ενωτική σκέψη) και να μην περιμένει να το κάνουν οι άλλοι γι’ αυτόν (διαχωριστική σκέψη). γ. Να επικοινωνούμε τηλεπαθητικά, ώστε να πάψει η βαβέλ των γλωσσών. Ο υπολογιστής και τα Εγγλέζικα είναι φτωχά υποκατάστατα της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Ποια είναι η ευθύνη ενός δημοσίου προσώπου έναντι της κοινωνίας;

Να λέει την αλήθεια, έστω κι αν πονάει. Τα δημόσια πρόσωπα λένε συνήθως ό,τι τα συμφέρει.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου προορισμός διακοπών;

Δίπλα στη θάλασσα, όπου και νάναι.

Τι αισθάνεσαι βλέποντας ένα ηλιοβασίλεμα, μια πανσέληνο ή τις μυρωδιές της φύσης;

Την κάνω ψώνιο.

Ποια φράση γλυκαίνει την ψυχή σου και θα ήθελες να τη μοιραστείς με τους αναγνώστες μας;

Ζήσε την κάθε στιγμή, σαν να είναι μοναδική.

Πώς θα ήθελες να κλείσουμε την κουβέντα μας;

Με ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί μου δώσατε την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους φίλους, γνωστούς κι αγνώστους, που αγαπάνε τα τραγούδια μου.

Στο σημείο αυτό ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το Σάββατο 2/6 στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διεύλεσις. Να είστε όλοι εκεί για να θυμηθούμε τα νιάτα μας και να τραγουδήσουμε σαν μια ωραία παρέα!

Περισσότερες συνεντεύξεις στην ειδική κατηγορία του www.pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments