Άποψη

Γονιός γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Γονιός γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Με αφορμή τα τραγικά επίκαιρα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε όλοι μας δυσάρεστες ειδήσεις που αφορούν σε οικογενειακά δράματα. Βέβαια πάντα υπήρχαν γονείς και παιδιά που δε φορούσαν και δε φορούν το φωτοστέφανο του καλού, έντιμου και με αξίες ατόμου. Όμως, τα κρύβαμε κάτω από το «χαλί» και βαθιά μέσα στους κόλπους της στενής οικογένειας γι’ αυτό και παρέμεναν επτασφράγιστο μυστικό.

Ωστόσο, η κατάσταση έχει ξεφύγει κι έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Στην επικαιρότητα βλέπουμε μητέρες που μεταμορφώνονται σε σύγχρονες Μήδειες, πατεράδες που βιάζουν τα παιδιά τους, παππούδες που θωπεύουν τα εγγόνια τους, μητέρες που εκπορνεύουν τις κόρες τους ή τις νουθετούν να είναι εύκολες, διαθέσιμες και παντός καιρού.

Βλέπουμε παιδιά που εγκαταλείπουν το σπίτι τους, που μπλέκουν με συμμορίες και με ακατάλληλα άτομα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και πού είναι το δικό μας μερίδιο ευθύνης; Μήπως το παιδί μας ζητά αποδοχή; Μήπως αναζητά ένα γλυκό λόγο; Μήπως αποζητά αγάπη; Ξέρετε πόσοι επιτήδειοι πατάνε σ’ αυτήν την ανάγκη;

Το πρότυπο της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας με τη θαλπωρή και τη ζεστασιά που ξέραμε και διαβάζαμε στα σχολικά μας βιβλία ακούγεται τρομακτικά ξεπερασμένο και τείνει να είναι γραφικό. Άλλωστε είναι εύκολο να είσαι απλός γεννήτορας, αλλά τραγικά δύσκολο να είσαι μάνα και πατέρας. Κανείς φυσικά δε γεννήθηκε με εγχειρίδιο και κανένας μπούσουλας δε θα σάς βοηθήσει αν δεν το θέλετε με όλη σας την ψυχή. Καθημερινά επιβάλλεται να δίνετε τις προσωπικές σας μάχες με τις ερινύες και τους δικούς σας φόβους.

Εμείς τα παιδιά δεν αποζητάμε τον τέλειο γονέα, αλλά τον υπεύθυνο και γεμάτο αγάπη και κατανόηση άνθρωπο. Αυτόν που δε θα μάς στερήσει τα όνειρα αλλά θα μάς διδάξει πώς να είμαστε αυτόνομοι, δυνατές προσωπικότητες, υγιείς στο σώμα και στο νου. Καλός γονιός είναι αυτός που σε διδάσκει να ζεις στο «φως». Που δε σου φωνάζει άσκοπα, δε χειροδικεί, δεν απειλεί τη σωματική και ψυχική σου υγεία και δε σε εκβιάζει συναισθηματικά.

Υπεύθυνος γονιός είναι αυτός που αφιερώνει χρόνο για να εξηγήσει την άρνησή του απέναντι σ’ αυτό που ζητά το παιδί του σε μια δεδομένη στιγμή. Είναι αυτός που θα ενσκήψει στα «θέλω» του παιδιού του, που θα μπει στη θέση του και θα προσπαθήσει να το βοηθήσει και όχι να το χλευάσει, να το τιμωρήσει ή και να το τρομάξει.

Στόχος ενός καλού και έντιμου ανθρώπου είναι να δείξει με λόγια αλλά κυρίως με πράξεις πως αγαπά το παιδί του, σέβεται την προσωπικότητά του, αποδέχεται πως δεν είναι κλώνος του και δε θρέφει φρούδες ελπίδες και προσδοκίες για να ικανοποιήσει το τέρας που λέγεται «Εγώ».

Καλός γονιός είναι αυτός που αφουγκράζεται το άλλο του μισό και ενωμένοι και οι δύο γονείς έχουν κοινή πλεύση που διέπεται από σεβασμό, κοινές αρχές και αξίες για το μεγάλωμα και την ανατροφή του παιδιού τους. Ο γονιός, κατά την ταπεινή μου άποψη, μαθαίνει μέρα με την ημέρα να είναι σωστός όπως φυσικά όλοι οι άνθρωποι σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Όλοι μας δικαιούμαστε να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας, να χωρίσουμε αν ο γάμος μας έχει ρίξει τίτλους τέλους, να είμαστε δύσθυμοι λόγω εξωτερικών ερεθισμάτων. Όλα είναι στο πρόγραμμα και είναι κατανοητά.

Πιστέψτε με! Τα παιδιά σε βάθος χρόνου ξέρουν να συγχωρούν τα σφάλματα των γονέων τους. Αυτό όμως που δε συγχωρούν ποτέ και σε ανύποπτο χρόνο γυρίζει μπούμερανγκ είναι η ασυνέπεια, η αδιαφορία, η λεκτική ή και η σωματική κακοποίηση και η εκμετάλλευση κάθε μορφής. Το παιδί δεν είναι δεκανίκι σ’ ένα γάμο, δεν αποτελεί μοχλό εκδίκησης μεταξύ οικογενειακών ερίδων και βέβαια αποτελεί εγκληματική ενέργεια να το μεγαλώνει μια οικογένεια χωρίς ασφάλεια, θαλπωρή, αξιοπρέπεια και τόνωση της αυτοπεποίθησής του.

Το τέκνο μας δε χρειάζεται γύρω του υλικό πλούτο αλλά ψυχικό. Ένα δωμάτιο γεμάτο παιχνίδια, ρούχα κλπ αγαθά και δώρα για να είμαστε αρεστοί και συμπαθείς στα παιδιά μας δεν ενδείκνυται και δεν επαρκεί. Η αγάπη και το ενδιαφέρον δεν είναι εξαγοράσιμα και δεν τίθεται καν ζήτημα διαπραγμάτευσης.

Μην απορούμε όταν το παιδί μας σε μια αψιμαχία βάλλεται εναντίων μας και υψώνει ακόμη και όπλο για να μάς εξοντώσει. Μην σπεύσουμε να το κρίνουμε επειδή δε το γνωρίζουμε εν τω βάθει. Σπέρνουμε για να θερίσουμε τους καρπούς της επίπονης και σκληρής δουλειάς που λέγεται μεγάλωμα του παιδιού. Το παιδί μας είναι αυτό που εμείς πλάσαμε από την στιγμή που ήταν στην κοιλιά της μητέρας του μέχρι που εμείς ως γονείς κλείσαμε τα μάτια μας.

Όποιος δεν μπορεί να λειτουργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι προτιμότερο να μη φέρνει παιδιά στον κόσμο. Δέχομαι πολύ περισσότερο μια άμβλωση ή την υιοθεσία και τη θεωρώ υπεύθυνη πράξη σε περίπτωση μιας απρόβλεπτης και ίσως και ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Αν είστε γονιός και θέλετε συμβουλές μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο -οδηγό «Γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι» στο ίδρυμα «ΕΛΙΖΑ», με χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Διατίθεται δωρεάν και για να τον προμηθευτείτε στην έντυπη μορφή του επικοινωνήστε στο 210-3231704. Αν βρεθήκατε ενώπιον μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης απευθυνθείτε προ της έκτρωσης στην «ΑΓΚΑΛΙΑ». Πρόκειται γι’ ένα σύλλογο που φροντίζει για την προστασία του αγέννητου παιδιού. Έχει σκοπό την προστασία του παιδιού από την κύησή του και μετά τον τοκετό, καθώς και της μητέρας του, έγγαμης ή άγαμης, κακοποιημένης ή μη, την καλλιέργεια πνεύματος φιλοτεκνίας και την αποφυγή των εκτρώσεων. Βρίσκεται επί της Λεωφόρου Αθηνών 84, 104 41 Αθήνα Τηλ. 210 8828788, Φαξ 210 8235121, e-mail: [email protected] και Website: www.agalia.org.gr

Για να καταγγείλετε ένα βίαιο περιστατικό μπορείτε να απευθυνθείτε στο «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ». Η αναγνωρισμένη ως Εθνική, Γραμμή SOS 1056 είναι στη διάθεση κάθε παιδιού και ενήλικα για την παροχή υποστήριξης σε θέματα που τους απασχολούν.

Η Γραμμή 1056 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση φαινομένων Βίας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά (Σωματική, Σεξουαλική & Ψυχολογική Κακοποίηση, Παραμέληση, Bullying, Παράνομη διακίνηση & εμπορία).

Η Γραμμή 1056 είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Οι κλήσεις προς την Γραμμή 1056 είναι δωρεάν από σταθερό και κινητό τηλέφωνο, για κλήση από καρτοτηλέφωνο ΔΕΝ απαιτείται τηλεκάρτα, ενώ η κλήση από καρτοκινητά δεν απαιτεί διαθέσιμες μονάδες.

Ο Σαρλ Ντε Μοντεσκιέ (Charles-Louis de Secondat, Baron de La Brède et de Montesquieu) είπε την εξής σοφή φράση: «Αν θέλεις να είσαι άγιος, δίδαξε καλά τα τέκνα σου. Διότι, σε διαφορετική περίπτωση, οι κακές πράξεις που αυτά θα κάνουν, σε σένα πρόκειται ν’ αποδοθούν μετά»!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments