Μedia

“Μου θύμισε εποχές Πολυτεχνείου”: Τα τελευταία λεπτά της ΕΡΤ – Κι ύστερα… μαύρο (vid)

“Μου θύμισε εποχές Πολυτεχνείου”: Τα τελευταία λεπτά της ΕΡΤ – Κι ύστερα… μαύρο (vid)
Σαν σήμερα, στις 11 Ιουνίου 2013, πέφτει "μαύρο" στην ΕΡΤ. Λίγο πριν τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου διεκόπη η εκπομπή σήματος από τις ραδιοτηλεοπτικές κεραίες σε όλη την Ελλάδα, με την επέμβαση των Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης σε κάποιους πομπούς. Οι αντιδράσεις υπήρξαν τεράστιες. Δύο χρόνια μετά, η ΕΡΤ ήταν και πάλι "ζωντανή".

«…μου θύμισε εποχές πολυτεχνείου»… κι ύστερα «ΜΑΥΡΟ».

Ήταν τα λόγια του Γιάννη Ζουγανέλη η τελευταία φράση που θα μείνει στις μνήμες όλων μας, πριν το προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ, και έμελλε να είναι συμβολική…

Το κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (ΕΡΤ) έλαβε χώρα στην Ελλάδα από την 11η Ιουνίου έως και την 7η Νοεμβρίου 2013. Η τότε κυβέρνηση Σαμαρά έκλεισε με ταχείς διαδικασίες τον τότε δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, μια απόφαση που αμφισβητήθηκε έντονα, προκάλεσε εγχώριες και διεθνείς αντιδράσεις και οδήγησε στην έξοδο της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση.

Η πλειοψηφία των απολυμένων εργαζομένων της ΕΡΤ συνέχισε να εκπέμπει προγράμματα για πολλούς μήνες από τις εγκαταστάσεις του φορέα, ενώ μετά την έξωση τους από το Ραδιομέγαρο, μια μειοψηφία συνέχισε τη μετάδοση προγραμμάτων μέσα από την ΕΡΤ Open ενώ άλλοι συμμετείχαν στο νέο δημόσιο φορέα που ιδρύθηκε, τη ΝΕΡΙΤ.

Στις 11 Ιουνίου 2013, ο αρμόδιος Υπουργός Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης, και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ανακοίνωσε πως τα μεσάνυχτα της ιδίας μέρας, η ΕΡΤ θα έκλεινε οριστικά και οι περίπου 2.656 εργαζόμενοι της θα απολύονταν. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ύστερα από κάποιο σύντομο αλλά αόριστο χρονικό διάστημα θα λειτουργούσε ένας νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας με προσωπικό κάτω των 1.000 ατόμων.

Η ΕΡΤ διαλύθηκε με κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε βάσει του άρθρου 14B του νόμου 3429/2005 (σχετικά με τη λύση, συγχώνευση και αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων) όπως τροποποιήθηκε με το επείγον κυβερνητικό Νομοθετικό Διάταγμα (ΦΕΚ 139/11.6.2013, Τεύχος A’). Παρά το τρέξιμο ενός πλεονάσματος του προϋπολογισμού χάρη στο ανταποδοτικό τέλος, σε τηλεοπτική του δήλωση, ο Κεδίκογλου, χαρακτήρισε την ΕΡΤ ως ένα «καταφύγιο των αποβλήτων» που κόστιζε περισσότερο και είχε λιγότερους θεατές από τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.

Λίγο πριν τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου διεκόπη η εκπομπή σήματος από τις ραδιοτηλεοπτικές κεραίες σε όλη την Ελλάδα, με την επέμβαση των Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης σε κάποιους πομπούς. Το αναλογικό σήμα διεκόπη τις 22:54, το ψηφιακό στις 23:12 και το ραδιοφωνικό στις 23:22. Μαζί διεκόπη το σήμα και άλλων καναλιών που χρησιμοποιούσαν τους ίδιους αναμεταδότες. Χρησιμοποιώντας τις δορυφορικές υπηρεσίες, κάποια γραφεία και άλλους χώρους που δεν είχαν κλείσει ακόμα, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ συνέχισαν τις εκπομπές τους μέσω διαδικτύου.

Με τη σειρά της η πολιτεία, η οποία είχε ήδη αναλάβει τη διαχείριση της ΕΡΤ, ζήτησε την παύση αναμετάδοσης του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τους παρόχους Διαδικτύου, λόγω του ότι αυτό δεν ήταν νόμιμο και αδειοδοτημένο.

Στις 12 Ιουνίου 2013 οι επίσημες ιστοσελίδες ert.gr, ert3.gr και voiceofgreece.gr αφαιρέθηκαν από το Ελληνικό διαδικτυακό μητρώο. Άλλα περιουσιακά στοιχεία και ιστοσελίδες που κατοχυρώθηκαν από την ΕΡΤ βρισκόντουσαν σε κίνδυνο να κλείσουν (επειδή οι υπεύθυνοι αποφάσισαν την ακύρωση και αλλαγή της διεύθυνσης επικοινωνίας) και ιδίως οι επίσημες σελίδες στο Facebook και στο Twitter. Η ΕΡΤ LIVE άρχισε να αναμεταδίδεται από άλλους διαδικτυακούς τόπους και ιστολόγια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τα δύο κόμματα που σχημάτισαν την κυβέρνηση συνεργασίας η οποία προέκυψε από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 είχαν στο πρόγραμμά τους και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Στις 28 Απριλίου του 2015, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το σχετικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο προέβλεπε την επαναλειτουργία όλων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ και του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση, ενώ το μέγιστο προβλεπόμενο προσωπικό της ήταν 2.500 εργαζόμενοι.

Το τρίτο κανάλι της ΕΡΤ, η ΕΡΤ3, η οποία δε σταμάτησε να εκπέμπει από την ημέρα του κλεισίματος του φορέα, επανήλθε στις πανελλαδικές συχνότητες της ΕΡΤ και αυτή με νέο πρόγραμμα, στις 29 Ιουνίου 2015. Στις 12 Οκτωβρίου 2017, επανακυκλοφόρησε το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση.

Στις 5 Μαρτίου 2018 επανεγκαινιάστηκε και επαναλειτούργησε, πλήρως, το κτήριο της ΕΡΤ στην γωνία των οδών Μουρούζη και Ρηγίλλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχίζει το ματς: Σαν σήμερα η ΕΡΤ μεταδίδει απευθείας το πρώτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι (vid)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments